Megállapodtak Brüsszelben a mezőgazdasági termékek promóciójának új szabályozásáról

Forrás: mti

Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mezőgazdasági termékek belső piacon és harmadik országokban történő megismertetésével és promóciójával kapcsolatos új jogszabályról, a jövőben várhatóan több magyar vállalkozás tud majd sikerrel pályázni a promóciós forrásokra - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.
A most elfogadott szabályozás 2016. január 1-jétől lép hatályba. A program összköltségvetése a 28 tagállamra vetítve 2016-tól évenkénti fokozatos emelkedéssel 61 millió euróról 200 millió euróra emelkedik 2019-re, illetve 2020-ra. Az unió területén megvalósuló egyszerű promóciós programoknál az uniós társfinanszírozási arány a jelenlegi 50-ről 70 százalékra nő, az EU-n kívüli harmadik országokba irányuló, valamint a több ország részvételével megvalósuló összetett programoknál 80 százalékra, piaci zavarok vagy más krízishelyzet esetében pedig 85 százalékra.

2014-04-10 bővebben »

A vetési munkálatokat ugyan segíti a száraz idő, de hiányzik a csapadék a földekből

Forrás: mti

Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok - az árpa és a zab - vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idő, de egyes megyékben jelentős mennyiségű csapadék hiányzik a földekből - mondták el az MTI által megkérdezett Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar, Békés, és Zala megyei agrárszakemberek.
Győr-Moson-Sopronban mintegy százezer hektáron vetnek tavaszi növényeket; a földbe került 15 ezer hektáron a tavaszi árpa és 2500 hektáron a zab, a 40-45 ezer hektárnyi kukorica-termőterületből eddig 1000-1500 hektáron már elvetettek - közölte az MTI érdeklődésére a Magyar Agrárgazdasági Kamara megyei fő-falugazdásza.

2014-04-09 bővebben »

Czerván György: Magyarország mezőgazdasága valóban jobban teljesít

Forrás: mti

Magyarország mezőgazdasága valóban jobban teljesít a mostani kormányzati ciklusban, mint az előzőben, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai igazolják - közölte Czerván György pénteken Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) újságírók előtt.
A VM agrárgazdasági államtitkára egy sor statisztikai adat felsorolásával bizonyította kijelentését és egyben cáfolta a Demokratikus Koalíció csütörtökön nyilvánosságra hozott állításait. Határozottan visszautasította a "Gyurcsány-koalíció" közleményének stílusát is, amelyben hazugsággal vádolták a minisztériumot és a tárca vezetőjét, valamint a kormányt. Ez Czerván György megfogalmazása szerint "egy olyan alakulattól" különösen visszás, amelynek vezetője az öszödi beszéd kapcsán maga ismerte be a hazugságot.

2014-03-28 bővebben »

Új üzemcsarnokot adtak át a McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében

Forrás: mti

Az Új Széchenyi Terv támogatásával épített 5 ezer négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokot adtak át pénteken az ír tulajdonú McHale Hungária Kft. szolnoki gyáregységében. A létesítmény a cég gyártástechnológiai fejlesztésére hivatott, 936,5 millió forint összköltségű projektjének keretében készült el, az uniós támogatás mértéke 50 százalék volt.
A mostani beruházással világszínvonalú gyártástechnológia valósul meg az Alföld közepén, Szolnokon, és minden olyan fejlesztés, amely újabb munkahelyeket teremt, ipari kultúrát terjeszt, rendkívül fontos, hiszen általa a magyar vidék is erősödik - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ünnepségen.
A közel egymilliárd forintos beruházáshoz a magyar állam 50 százalékban járult hozzá, ami jelzi, hogy a kormány elkötelezett az ipar fejlesztésében, a sikeres vállalkozások támogatásában - közölte a politikus.

2014-03-28 bővebben »

Ingyenes lesz az öntözéshez a víz

Forrás: mti

A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet - közölte a Belügyminisztérium pénteken.
A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül.
A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását - áll a közleményben.

2014-03-28 bővebben »

Kapuzárási pánik uralkodott el a földspekulánsok körében

Forrás: mti

Budai Gyula szerint kapuzárási pánik uralkodott el a bel- és külföldi "spekulánsok" között, akik korábban zsebszerződésekkel szereztek meg jelentős nagyságú termőföldterületeket Magyarországon.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a korábban megkötött zsebszerződéseket a spekulánsok most próbálják legálissá tenni, még azelőtt, hogy az új földforgalmi törvény egyes rendelkezései, amelyek ezt lehetetlenné teszik hatályba lépnének.
Az államtitkár leszögezte, hogy az elmúlt két évben kialakított jogi keretek garantálják, hogy Magyarországon sem bel-, sem külföldi spekulánsok nem tudják megszerezni a termőföld tulajdonjogát. Felidézte, hogy a btk. vonatkozó rendelkezése, illetve Nagy István (Fidesz) önálló törvényjavaslata már hatályba lépett, az új földforgalmi törvény egyik része március 1-től érvényben van, míg a másik része május 1-jén lép hatályba.

2014-03-27 bővebben »

Miniszteri levél a 2010-2014-es eredményekről

Forrás: mnvh

A 2010-2014-es parlamenti ciklus zárásaként Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter levélben tájékoztatja a gazdatársadalmat a közösen elvégzett munkáról és az elért eredményekről.

2014-03-26 bővebben »

Orbán Viktor: A magyar vidék és mezőgazdaság az ország aranytartaléka

Forrás: mti

"A Kormány arra vállalkozott 2010-ben, hogy talpra állítja a mezőgazdaságot, megvédi a magyar földet és visszaadja a vidéken élőknek a boldogulás lehetőségét" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, akivel a Nemzeti Agrárkamara lapja készített interjút.
Orbán: A magyar vidék és mezőgazdaság az ország aranytartaléka
A hét közepén megjelenő, és az MTI-nek eljuttatott interjúban Orbán Viktor úgy vélte, hogy a feladat, amire a kormány vállalkozott nem könnyű, "mert kialakult a magyar vidékben is egyfajta kishitűség, amit a kozmopolita korszellem és a korábbi, labanc mentalitású politika gerjesztett. Másrészt külföldről folyamatosan nyomás alá helyezték Magyarországot, adja el földjeit".

2014-03-26 bővebben »

Czerván György: a mezőgazdaság a gazdasági növekedés motorja

Forrás: mti

A mezőgazdaság volt tavaly a magyar gazdaság növekedésének motorja, teljesítménye a megelőző évhez képest 22 százalékkal növekedett, a bruttó hozzáadott értékből pedig az ágazat 4,8 százalékkal részesedett - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden egy őrségi gazdafórumon.
A következő hét év uniós támogatásairól elmondta, hogy míg uniós szinten 48 milliárd euróval csökken a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatása, addig Magyarország estében ez az összeg 1,9 milliárd euróval nő, ami javítani fogja az ország versenyképességét.

2014-03-26 bővebben »

Mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon (2000-2011)

Forrás: mti

Öntözésre felhasznált víz mennyisége (2000-2011)

2014-03-26 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június
2022. május
2022. április