Fazekas: a mezőgazdaság továbbra is a nemzetgazdaság egyik hajtómotorja lesz

Forrás: mti

A mezőgazdaság továbbra is a nemzetgazdaság egyik fő hajtómotorja lesz, ugyanúgy, ahogyan ez az elmúlt években volt, amikor mintegy 30 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti miniszterjelölti meghallgatásán. A bizottság hét kormánypárti igen szavazattal, négy ellenzéki ellenében támogatta Fazekas Sándor kinevezését a Földművelésügyi Minisztérium élére.

2014-06-05 bővebben »

Az MVH 3,2 milliárd forint támogatást fizet ki a szarvasmarha- és juhtenyésztőknek

Forrás: mti

A szarvasmarha- és juhtenyésztőknek 3,2 milliárd forint támogatást utal át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte az MVH szerdán az MTI-vel.

A támogatást 1778 termelő kapja. A tájékoztatás szerint a teljes keret több mint 13 milliárd forint, amiből 8 milliárdot már megkaptak a gazdálkodók.

2014-06-05

MVH: több száz millió forint agrár-szakképzésre

Forrás: mti

A beérkezett kérelmek alapján több mint 685 millió forint kifizetését hagyta jóvá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott képzésekhez igényelhető támogatásra - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

2014-06-04 bővebben »

Brüsszel a robotika kulcsszereplőjévé tenné Európát

Forrás: mti

A világ legnagyobb polgári célú kutatási és innovációs projektjét indította el kedden az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutatóintézettel karöltve a robotika területén - közölte a brüsszeli testület.
A bizottság célja, hogy az Európai Unió a 2020-ra várhatóan 60 milliárd eurós éves forgalmat termelő iparág piacának kulcsszereplője legyen, 42 százalékot hasíthasson ki ebből a tortából. Brüsszel abban bízik, hogy ez csaknem negyedmillió új munkahelyet teremt majd a kontinensen.

2014-06-04 bővebben »

Ifjú titánok jönnek - Sorsunk az ő kezükben van

Forrás: eu-info

Az agrárágazat tavaly folyóáron mintegy 4,8%-kal járult hozzá a magyar nemzeti össztermékhez. Hogy ez sok, vagy kevés, és kívánatos-e egyáltalán a hazai gazdaság szempontjából, arról megoszlanak a vélemények. Az ágazat jelentősége azonban elvitathatatlan, és a magyar mezőgazdaság adottságai, lehetőségei világviszonylatban is kiválóak, nem mindegy hát, hogy hogyan használjunk ki ezt a potenciált. A témát Dr. Gyuricza Csabával, a hazai agrároktatás legnagyobb képzőhelyének, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánjával jártuk körül.

2014-06-03 bővebben »

Olcsóbb új búzáért imádkoznak a molnárok

Forrás: eu-info

Körülbelül félmillió tonnával kisebb magyar búzatermést jósol az amerikai mezőgazdasági minisztérium a magyar piaci szereplők várakozásainál. Az USDA egyelőre 4,4 millió tonna magyar búzamennyiséget prognosztizál, míg a hazai gazdálkodók 5 milliót sem tartanak kizártnak. Az aratás környéki felvásárlási búzaárak tonnánként 45-48 ezer forint közöttiek lehetnek, amelyek felülmúlnák a tavalyi induló árakat, de elmaradnának az 50 ezer forintos termelői várakozásoktól.

2014-06-03 bővebben »

MVH: új támogatási lehetőség nyúltartóknak

Forrás: mti

Tenyésznyulak tenyésztésbe állítására lehet támogatást igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) ez év július 1-31. között - közölte az MVH hétfőn az MTI-vel.
A támogatás mértéke állatonként 2000 forint, összértéke állattartónként nem haladhatja meg egy évre az 5000 eurót (mintegy 1,5 millió forint). A rendelkezésre álló forrás az idei évre 100 millió forint, amit nemzeti forrásból finanszíroznak.

2014-06-03 bővebben »

Szavazással keresik Magyarország kedvenc almafajtáját

Forrás: mti

Az iskolagyümölcs-program, valamint a magyar alma népszerűsítésére indult rendezvénysorozat egyes állomásain kóstoltatás után a helyszínen, valamint online is lehet szavazni Magyarország kedvenc almafajtájára. A Nemzeti Iskolagyümölcs-program kommunikációs kampányának keretében háromállomásos roadshow indult, amelynek nyitórendezvényét Nyíregyházán tartották szombaton. 

2014-06-02 bővebben »

Milliárdos támogatásból fejlődik a zöldség-gyümölcs ágazat!

Forrás: mvh

736 millió forintot fizeti ki a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői csoportok, illetve termelői szervezetek számára a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal május utolsó napjaiban. Az összeg három jogcímen kerül az ágazatban érintett szervezetekhez. A zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási és működési támogatása keretében 531 millió forintot, míg a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek működési alapjának támogatása keretében mintegy 205 millió forintot fizet ki a Hivatal.

2014-06-02 bővebben »

Félmilliárdos kár a vasi erdőkben

Forrás: eu-info

Félmilliárd forintos kárt okozott a május közepén Magyarország felett átvonult Yvette nevű ciklon a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben. Bugán József, az erdészeti részvénytársaság vezérigazgatója csütörtökön a Kőszegi-hegységben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a zrt. munkatársai a május 15-16-án lezúduló özönvízszerű esőzés és az azzal párhuzamosan tomboló, óránként 100 kilométer sebességet is meghaladó orkán erejű szélvihar elvonulása után azonnal megkezdték a kárelhárítást.

2014-05-30 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2023. augusztus
2023. július
2023. június
2023. május
2023. április
2023. március
2023. február