VM: elindult a háztáji program Kerepesen

Forrás: mti

A háztáji program elindításaként száz mázsa vetőburgonyát adott át hétfőn a helyieknek Szabó Csaba miniszteri biztos és Franka Tibor, Kerepes nagyközség polgármestere - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A ház körüli gazdálkodásra vállalkozók a kötelező regisztrációt követően az önkormányzat épülete előtt vehették át a munkára ösztönző támogatást - ismertette a közlemény.
A település vezetője hangsúlyozta: minden kerepesi kaphat a vetőburgonyából, aki igény tart rá, és vállalja a háztáji munkát. A miniszteri biztos kiemelte: a falusiak nem segélyt kapnak, a kormányzati cél az, hogy mindenki önmagán segítve gyarapodjon az agrártevékenységre serkentő nemzeti program révén.

2013-05-16 bővebben »

Megemelte a VM a diverzifikációs pályázati forrást

Forrás: mti

Megemelte 7,8 milliárdról 13,5 milliárd forintra a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a mezőgazdasági termelők tevékenységének bővítését segítő úgynevezett diverzifikációs pályázat keretösszegét - közölte a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A forrásra a gazdálkodók ez év február 15. és április 26. között pályázhattak. Ez idő alatt 572 kérelem érkezett, 16,5 milliárd forint forrásigénnyel. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már 62 esetben döntött a pénz odaítéléséről is, ami gyors, 90 napon belüli döntést jelent - mondta V. Németh Zsolt.

2013-05-14 bővebben »

Szuperbúzát nemesítettek brit tudósok

Forrás: mti

Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

A cambridge-i központú Országos Mezőgazdasági Botanikus Intézet a búza egy 10 ezer éves "vad" ősét párosította egy jelenkori búzafajtával. Az eljárás nem igényelt genetikai módosítást. A kutatók szerint a hibrid jobban dacol betegségekkel és könnyebben tűri az aszályt.
Peter Kendall, a brit gazdaszövetség elnöke hatalmasnak minősítette az áttörést, amelyre Nagy-Britanniának nagy szüksége van, mert erősödik a félelem, hogy a tartósan hidegebb időjárás visszaveti a búzatermést.
A "szuperbúzából" azonban az idén ősszel még nem vetnek a gazdák, mivel öt évbe is beletelik a fajta alapos ellenőrzése és mezőgazdasági "bevetésének" törvényes jóváhagyása - adta hírül a BBC.
Az emberiség kalóriafogyasztásának ötödét a búza fedezi.

2013-05-14

Az Agrya programjában 43 fiatal ismerkedhet a mezőgazdasággal

Forrás: mti

Az idén 43 városi fiatal ismerkedhet a mezőgazdasággal a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) Vidék Kaland Programjában - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a résztvevőket 142 jelentkezőből választották ki. A "kalandorok" között van matematikus, webprogramozó, dramaturg, néprajzkutató és a VM egyik munkatársa is.
A 35 év alatti fiatalok június közepe és augusztus vége között öt napot tölthetnek munkával magyarországi családi gazdaságokban. A fogadó helyszínek között dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő, és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható. Székelyföldre pedig tízen utazhatnak, ők 2013. július 21-31. között vendégeskednek tíz napot székelyföldi termelőknél.

2013-05-10 bővebben »

Már csak egy hétig igényelhető a támogatott mezőgazdasági biztosítás

Forrás: mti

Már csak egy hétig - azaz május 15-ig - igényelhetnek a gazdák maximális, 65 százalékos támogatást a mezőgazdasági biztosításaikra - közölte a Generali Biztosító csütörtökön az MTI-vel.
A biztosító tájékoztatása szerint akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), naponta 1-1 százalékkal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak. Aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész támogatástól.

2013-05-08 bővebben »

OTP: ezer milliárdos beruházási igény az állattenyésztésben

Forrás: mti

A következő hét évben mintegy ezer milliárd forint beruházásra lenne szükség az állattenyésztésben ahhoz, hogy európai színvonalra lehessen emelni a magyar sertés-, baromfi- és szarvasmarha-tenyésztést, valamint a tejágazatot.
Ez derül ki az OTP Bank agrárágazati üzletágának - piaci és kormányzati forrásokon nyugvó - az MTI-hez eljuttatott elemzéséből. Az összegzés szerint a magyar agrárgazdasági lehetőségek kihasználásához, különösen az állattenyésztésben, az agrárvállalkozások piaci és pénzügyi stabilitásának biztosításán túl a versenyképességet fokozó fejlesztésekre, beruházásokra van szükség.

2013-05-08 bővebben »

7. RENEXPO® nemzetközi energetikai szakkiállítás

Forrás: Renexpo Central Europe

Április 25-27. között került megrendezésre a 7. RENEXPO® nemzetközi energetikai szakkiállítás. A kiállítás megnyitóján Kovács Pál államtitkár emlékezetett arra, hogy Magyarország a megújuló energiaforrások arányának 14,65 százalékra emelését tűzte ki célul 2020-ra. Elmondása szerint ez az arány mostanra 9,3 százalékra nőtt, így jó úton haladunk a vállalások teljesítésében. Az európai stratégia céljai között szerepel az üvegházhatású gázok 20 százalékos csökkentése az 1990-es szinthez képest. Az uniós tagállamok közül Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország, 1990-hez viszonyítva már 33 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.

2013-05-08 bővebben »

Traktormajális Bokoron - Megszólal a Traktorrádió

Forrás: mti

Veterán Traktormajálist rendeznek 2013. május 11-én (szombat) a Nógrád megyei Bokor községben: a régi magyar traktorokat, Dutrákat és Hofherreket felvonultató rendezvényen idén első alkalommal a Traktorrádió közvetíti az eseményeket.
Dömsödi Gábor, a település polgármestere elmondta az MTI-nek, hogy már 80 gépet és traktort regisztráltak a Traktormajálisra.

2013-05-08 bővebben »

Fazekas Sándor: legyen újra háztáji gazdálkodás!

Forrás: mti

A háztáji gazdálkodás újraindításáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével.

A minisztérium olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget ezen a területen - közölte Fazekas Sándor. Hozzátette: a siker érdekében vetőmagjuttatással, az állattartás támogatásával, valamint az integráció segítésével kívánják támogatni a háztáji gazdálkodás újraindítását.

2013-05-07 bővebben »

Hajdú-Bét - Czerván György: hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a károsultak

Forrás: mti

Hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a Hajdú-Bét Rt. és leányvállalata, a Novafarm Rt. károsultjai - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár erről azt követően beszélt, hogy a vidékfejlesztési tárcánál másfél órás egyeztetést folytattak a kormány április végi döntése alapján a károsult gazdálkodók képviselőivel a segítségnyújtás konkrét lehetőségeiről.

2013-05-07 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. december
2020. november
2020. október
2020. szeptember
2020. augusztus
2020. július
2020. június