A haltermelést 15,5 milliárd forinttal támogatják meg

Forrás: eu-info

Az új magyar halgazdálkodási programon keresztül többek között a haltermelő beruházások infrastruktúra-fejlesztésére számíthat a következő hét évben az édesvízi haltermelés. Mint ahogyan azt korábban megírtuk, haltermelő beruházások infrastruktúra-fejlesztésére, költségcsökkentő és energiahatékony technológiai fejlesztésére is jelentősen több uniós forrás jut a jövőben.

2014-06-27 bővebben »

Június végéig lehet az állati génmegőrzés jogcímben kifizetési kérelmet beadni

Forrás: mti

A genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez nyújtandó támogatás második éves kifizetési kérelmeinek benyújtására június 30-án, éjfélig van lehetőség - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pénteken az MTI-vel.

2014-06-27 bővebben »

Kis Miklós Zsolt: jövő januártól Kecskeméten működhet a vidékfejlesztési államtitkárság

Forrás: mti

A tervek szerint 2015. január 1-jétől kezdheti meg működését Kecskeméten a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága – jelentette be a szervezet új vezetője szerdán, a XV. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten.
Kis Miklós Zsolt előadásában úgy fogalmazott: ez a döntés nemcsak jelzés értékű, hanem gyakorlati szempontból is hasznos a térség „nagyon komoly” agrárpotenciálját figyelembe véve.

2014-06-27 bővebben »

Nagy István: a kormány kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági kárenyhítésre

Forrás: mti

A kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a mezőgazdasági termelők időjárási kockázatokkal szembeni kitettségét mérsékelje, és a kár mértékét enyhítse - hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) politikai államtitkára szerdán Budapesten.
A Komplex Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) kiemelt projekt zárórendezvényén hozzátette: ezt a munkát támogatja a most elkészült elektronikus mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer.

2014-06-27 bővebben »

Több és jobb minőségű búzát aratnak idén a tavalyinál

Forrás: mti

A tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén az előzetes termésbecslések alapján, a betakarítás az ország déli és középső részén már elkezdődött - közölte a földművelésügyi miniszter csütörtökön, a Debreceni Egyetem karcagi kutatóintézeténél tett látogatásán.
Fazekas Sándor az intézethez tartozó földterületen tartott határszemle után arról beszélt: a 200 000 hektáron vetett őszi árpa betakarítása már befejezéséhez közeledik és a szokásosnál két héttel korábban indult el az őszi búza aratása is. Utóbbi lényegében éve óta változatlan, mintegy 1,1 millió hektárnyi hazai termőterületén az előrejelzések szerint 5 millió tonna körüli össztermés várható.

2014-06-26 bővebben »

Az agrárkamara is csatlakozott a Mozgó Piac kezdeményezéshez

Forrás: mti

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott a Mozgó Piac kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a fogyasztók és a termelők között - ismertette a NAK főigazgatója a piac egyik budapesti "állomásán" csütörtökön.
Zöldréti Attila elmondta: céljuk a termelők és a vásárlók közti bizalom építése, ezáltal a hazai termékek iránti fogyasztói igény növelése. A kamara a jövőben segít a kezdeményezés szervezésében és népszerűsítésében.

2014-06-26 bővebben »

Elkészült a Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszer

Forrás: mti

A Mezőgazdasági és Környezeti Információs Rendszer (MeKIR), a mezőgazdasági földterületekre és ügyfelekre vonatkozó információkat egységesen kezelő online rendszer július elsejétől érhető el - jelentette be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke csütörtökön Budapesten.
Palkovics Péter elmondta, hogy a MeKIR a hatékony, gyorsabb információáramlást szolgálja az egyes ágazati szereplők között, így gyorsítva az ügyintézést. Fontos cél, hogy az ügyfelek saját adataikról, földterületeikről egységes felületen tájékozódhassanak, illetve hogy a kor követelményeinek megfelelően adatszolgáltatási kötelezettségeiknek elektronikus úton tehessenek eleget.

2014-06-26 bővebben »

Ebből tüntetés lesz - Nagyon idegesek a tejes gazdák

Forrás: agrarszektor

A napokban döntenek a tejtermelők arról, szerveznek-e demonstrációkat a tejpiaci válsághelyzet miatt. A gazdálkodók nem elégedettek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) tartott tegnapi tárgyalás eredményeivel, ahol a fokozódó és árletörő hatású tejtermékimport elleni fellépésről volt szó. Tejágazati szakértők biztosra veszik, hogy a termelők – egyelőre várhatóan figyelmeztető jelleggel - a demonstráció mellett határoznak majd.

2014-06-25 bővebben »

Megkezdődött a „Koccintás 2014"

Forrás: fm

Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban kezdődött meg a „Koccintás 2014” a magyar borvidéki települések közötti verseny. A nyitó esemény csúcspontja az éjféli Nagy Kadarka Koccintás volt, amelyen a Múzeumok Éjszakája rendezvény látogatói közül is sokan vettek részt. Az agártárcát Feldman Zsolt, helyettes államtitkár képviselte.

2014-06-25 bővebben »

Növényi génmegőrzésre is több száz millió forint jár!

Forrás: mvh

Lezárult a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok megőrzéséhez nyújtandó támogatás kifizetése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.
A kérelmek elbírálását követően összesen több mint 545 millió forintot kaptak a jogosult gazdálkodók. A jogcím 2011-ben indult, 5 éves kötelezettségvállalással. 

2014-06-25
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2023. október
2023. szeptember
2023. augusztus
2023. július
2023. június
2023. május
2023. április