Orbán Viktor: A magyar vidék és mezőgazdaság az ország aranytartaléka

Forrás: mti

"A Kormány arra vállalkozott 2010-ben, hogy talpra állítja a mezőgazdaságot, megvédi a magyar földet és visszaadja a vidéken élőknek a boldogulás lehetőségét" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, akivel a Nemzeti Agrárkamara lapja készített interjút.
Orbán: A magyar vidék és mezőgazdaság az ország aranytartaléka
A hét közepén megjelenő, és az MTI-nek eljuttatott interjúban Orbán Viktor úgy vélte, hogy a feladat, amire a kormány vállalkozott nem könnyű, "mert kialakult a magyar vidékben is egyfajta kishitűség, amit a kozmopolita korszellem és a korábbi, labanc mentalitású politika gerjesztett. Másrészt külföldről folyamatosan nyomás alá helyezték Magyarországot, adja el földjeit".

2014-03-26 bővebben »

Czerván György: a mezőgazdaság a gazdasági növekedés motorja

Forrás: mti

A mezőgazdaság volt tavaly a magyar gazdaság növekedésének motorja, teljesítménye a megelőző évhez képest 22 százalékkal növekedett, a bruttó hozzáadott értékből pedig az ágazat 4,8 százalékkal részesedett - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden egy őrségi gazdafórumon.
A következő hét év uniós támogatásairól elmondta, hogy míg uniós szinten 48 milliárd euróval csökken a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatása, addig Magyarország estében ez az összeg 1,9 milliárd euróval nő, ami javítani fogja az ország versenyképességét.

2014-03-26 bővebben »

Mezőgazdasági vízfelhasználás Magyarországon (2000-2011)

Forrás: mti

Öntözésre felhasznált víz mennyisége (2000-2011)

2014-03-26 bővebben »

Jakab István: a kormány célja a mezőgazdasági öntözővíz ingyenessé tétele

Forrás: mti

Az új vízstratégia keretében a teljes vízkormányzás megoldása mellett a kormány arra törekszik, hogy a gazdáknak ingyen biztosítsák az öntözővizet - jelentette be a jászsági ivóvízminőség-javító program sajtótájékoztatóval egybekötött hétfői nyitórendezvényén Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke Jászapátin.

A képviselő "évszázados jelentőségűnek" nevezte ezt a lépést, és emlékeztetett: a teljes vízkormányzás megvalósításához szükséges víztározók építése és az országszerte összesen 102 000 kilométer hosszúságú vízügyi létesítmények rendszerének rendbetétele már megkezdődött. Az idén indult uniós költségvetési ciklusban pedig a tervek szerint mintegy 1000 milliárd forintot költ az állam a víziközművek fejlesztésére annak érdekében, hogy ezek a rendszerek is professzionálisan, magas technológiai színvonalon működjenek - tette hozzá.

2014-03-26 bővebben »

Megkezdődött az egységes területalapú támogatás előlegének átutalása

Forrás: mti

Összesen 170 milliárd forint egységes területalapú támogatás kifizetése kezdődött meg szerdán mintegy 180 ezer gazda számára, akik most a teljes támogatás 50 százalékát kapják meg - közölte Fazekas Sándor sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.
A vidékfejlesztési miniszter hozzátette: az egységes területalapú támogatás összege hektáronként mintegy 69 ezer forint, a múlt évi hektáronkénti 61 ezer forinttal szemben. Emlékeztetett: emellett a különleges tejtámogatás 6,7 milliárd forintját 2700 gazda részére fizetik ki, és a cukorrépa kiegészítő támogatás 2 milliárd forintját is átutalják néhány száz gazdának.

2013-10-16 bővebben »

Tárolható lehet a megújuló energia egy magyar kémiai találmánnyal

Forrás: mti

Aranyérmes magyar kémiai találmánnyal lehet tárolható a zöldenergia, egy másik találmány az ivóvíz tisztaságát méri rendkívül egyszerűen - számolt be magyar kutatók friss sikereiről a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) képviselője az MTI-nek.
Vedres András, a Feltalálók Világszervezetének elnöke, a MAFE főtitkára elmondta: a szervezet októberben tartott nemzetközi találmányi bemutatóján a magyar feltalálók két arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyertek.

2013-10-16 bővebben »

Rendelet az egységes területalapú és a különleges tejtámogatásról

Forrás: mti

Az idén az egységes területalapú támogatásra hektáronként legfeljebb 70 442,24 forint vehető igénybe - tartalmazza vidékfejlesztési miniszter rendelete, amely a Magyar Közlöny 170. számában jelent meg.

A jogszabály az egységes területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás összegének megállapításáról, valamint a cukorrépa-termelők idei nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló VM-rendelet módosítása.

2013-10-15 bővebben »

A felügyelt növényvédőszer-engedélyezés az élelmiszerlánc-biztonság alapja

Forrás: mti

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik fontos eleme a növény- és talajvédelem, ezen belül is a növényvédőszer-engedélyezés - többek között ez is témája volt a közép- és kelet-európai országok növényvédőszer-engedélyezési hatóságai hétfőn Budapesten tartott konferenciájának - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

2013-10-15 bővebben »

A húsipar termelése csak áfacsökkentéssel növekedhet

Forrás: mti

A húsipari szakmai szervezetek szerint a sertés- és a baromfihús, valamint az ezekből készült hústermékek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növelhető, sőt talpon maradása is kétséges.
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség), továbbá a Baromfi Terméktanács (BTT) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében rámutat: Magyarországon az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás két évtized alatt a 40 kilogrammot is meghaladó szintről mára 25 kilogrammra csökkent.

2013-10-15 bővebben »

Újabb pályázatok nyílhatnak meg az év végéig technológiafejlesztésre

Forrás: mti

Várhatóan még ez év végéig újabb élelmiszeripari, esetleg állattenyésztési technológiafejlesztésre kiírt pályázatok nyílhatnak meg a magyar gazdák számára - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton az Erdőtelek határában fekvő Pintér-tanyán tartott vidékfejlesztési konferencián.
Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány a hamarosan lezáruló, 2007-2013. közötti uniós fejlesztési ciklus minden agrár- és vidékfejlesztésre fordítható forrását fel fogja használni.

2013-10-15 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október