Áprilisban tovább csökkentek a mezőgazdasági árak

Forrás: mti

A mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal alacsonyabbak voltak áprilisban, mint egy évvel azelőtt, miután a növényi termékek ára 13,6 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek ára 0,9 százalékkal emelkedett - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Ahogy a múlt év azonos időszakában az áremelkedés üteme, idén az árcsökkenés mértéke lassul hónapról hónapra. A gabonafélék ára a márciusi 20,2 százalék után áprilisban 17,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

2014-06-13 bővebben »

Több mint 1 milliárd forintot költöttek borászati géptámogatásra

Forrás: mti

Az új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatására 1,32 milliárd forintot meghaladó összeget fizettek ki eddig az idén. A héten 48,9 millió forintot fizet ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte szerdán a szervezet az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a kifizethető keretösszeg 1,38 milliárd forint. Az uniós forrásból biztosított keret fennmaradó részét június végéig fizetik ki a borászatoknak - közölte az MVH.

2014-06-12

Bemutatták a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárjelöltjeit

Forrás: mti

Fazekas Sándor tárcavezető szerdán Budapesten bemutatta a Földművelésügyi minisztériumban az FM tevékenységének irányításában résztvevőket, az államtitkári posztra jelölteket. 

2014-06-12 bővebben »

Kína a kereskedelem fellendítését szorgalmazza a kelet-közép-európai országokkal

Forrás: mti

A kelet-közép-európai országokból származó import és az ottani beruházások fellendítésére ösztönzi a hazai cégeket a kínai kereskedelmi minisztérium - mondta Kao Hu-cseng kereskedelmi miniszter. A kelet-kínai Ningpo városában a hét végén megnyílt magyar részvétellel zajló Ningpo-Kelet-Közép-Európa (KKE) gazdasági és kulturális hét rendezvényén Kao úgy fogalmazott, hogy minisztériuma szorgalmazza a Kínába irányuló mezőgazdasági és állati eredetű termékek, élelmiszerek importját a térségből, ezekre van ugyanis a legnagyobb kereslet ma a kelet-ázsiai országban.

2014-06-12 bővebben »

Vegyesek a vélemények az FM Debrecenbe költöztetéséről

Forrás: mti

Vegyes, támogató és elutasító véleményeket fogalmaztak meg az MTI által megkérdezett agrárszakemberek a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tervezett Debrecenbe történő költöztetéséről.

Ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke személyes véleményként jó elképzelésnek nevezte az FM és a vidékfejlesztési államtitkárság Debrecenbe, illetve Kecskemétre való költöztetését. Hozzátette azonban, hogy a szakmapolitikai célok megvalósíthatóságát a minisztérium, illetve az államtitkárság székhelyének áthelyezésekor messzemenően figyelembe kell venni.

2014-06-10 bővebben »

Állattartókat segítő a támogatásokat fizet az MVH

Forrás: mvh

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) június első hetében az egyes állatbetegségek megelőzésének, illetve leküzdésének támogatása intézkedés kapcsán baromfi ágazat esetében 22,7 millió forint, míg az egyéb állatfajok esetében 65,9 millió forint összegű támogatás folyósításáról gondoskodik, melynek keretében az állattartók támogatott állat-egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

2014-06-10 bővebben »

Elindult a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás kifizetése

Forrás: mvh

Június első hetében megkezdte a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és -átállítási támogatások kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A rendelkezésre álló, uniós forrásból biztosított keret 3,46 milliárd forint.

2014-06-10 bővebben »

Borúlátóbbak lettek az agrárcégek

Forrás: eu-info

Az általában optimista mezőgazdasági vállalkozások idei várakozásai meglehetősen visszafogottak, jóval pesszimistábbak a kkv átlaghoz képest. A negatív hangulat hátterében főként a hosszú vevői fizetési határidő, a romló pénzügyi eredmények és az uniós források szűkülése áll. A gazdaság helyzetét illetően azonban az agrárium bizakodva tekint a jövőre – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi adataiból.

2014-06-05 bővebben »

Fazekas: a mezőgazdaság továbbra is a nemzetgazdaság egyik hajtómotorja lesz

Forrás: mti

A mezőgazdaság továbbra is a nemzetgazdaság egyik fő hajtómotorja lesz, ugyanúgy, ahogyan ez az elmúlt években volt, amikor mintegy 30 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti miniszterjelölti meghallgatásán. A bizottság hét kormánypárti igen szavazattal, négy ellenzéki ellenében támogatta Fazekas Sándor kinevezését a Földművelésügyi Minisztérium élére.

2014-06-05 bővebben »

Az MVH 3,2 milliárd forint támogatást fizet ki a szarvasmarha- és juhtenyésztőknek

Forrás: mti

A szarvasmarha- és juhtenyésztőknek 3,2 milliárd forint támogatást utal át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte az MVH szerdán az MTI-vel.

A támogatást 1778 termelő kapja. A tájékoztatás szerint a teljes keret több mint 13 milliárd forint, amiből 8 milliárdot már megkaptak a gazdálkodók.

2014-06-05
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június