Jó eséllyel indulnak a minőségi magyar agrártermékek a kínai piacon

Forrás: mti

Kínának egyre nagyobb szüksége van a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek importjára, s az igényes piacon Magyarországnak is jó esélyei vannak - mondta kedden Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek Pekingben a Kínai-Magyar Mezőgazdasági Munkacsoport 5. ülését követően.
"Ott vannak lehetőségeink, ahol erősnek számítunk. A kínai partnereink úgy vélik, elsősorban a minőségi élelmiszerek, a tudás, a technológia, a borok területén van keresnivalónk itt" - állapította meg az államtitkár.

2013-09-12 bővebben »

A V4-ek agrárkamarái a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat

Forrás: mti

Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia (V4-ek) agrárkamarai vezetőinek hétfőn Szekszárdon kezdődött háromnapos tanácskozásán a mezőgazdasági termelők képviselői a fenntartható, terményalapú bioüzemanyagok támogatására szólították fel az európai döntéshozókat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a négy visegrádi ország önmagában is képes az EU számára évi további 8 milliárd liter bioüzemanyag előállítására. Ez a teljes kontinens közlekedési célú felhasználásának 1 százaléka. Ezen felül Európa szójaalapú takarmányimportjának egyötödét válthatja ki az az 5 millió tonna GMO és antibiotikum-mentes állati takarmányadalék, amely a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeként jön létre.

2013-09-12 bővebben »

A tárca szerint a vidéki közösségek alkossák meg a saját fejlesztési programjukat

Forrás: mti

A helyi vidéki közösség alkossa meg a saját fejlesztési programját, a meglévő tapasztalatokat tovább kell fejleszteni - jelentette ki Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a közösség vezérelt helyi fejlesztésről (CLLD - Copmmunity-Led Local Development) szóló nemzetközi konferencián Budapesten.
Hozzátette: a közösség vezérelt helyi fejlesztéssel, az alulról jövő vidékfejlesztési kezdeményezésekkel olyan átfogó fejlesztési tervet lehet megvalósítani, aminek döntő jelentősége van a felzárkóztatásban. Rámutatott, hogy a lehető legjobb végrehajtáshoz kell a jó gyakorlat átadása, a CLLD-nek azonban még nincs kialakult gyakorlata.

2013-07-24 bővebben »

VM: több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

Forrás: mti

Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.
Magyarország a mezőgazdaságilag művelhető területek arányában a harmadik helyen áll az Európai Unión belül. A kiváló adottságokat mutatja, hogy e területek több mint 80 százaléka szántó, amivel az ország a tagállamok közül Dánia után a második helyet foglalja el, és mintegy 23 százalékkal múlja felül az uniós átlagot - ismertette a tárca.

2013-07-24 bővebben »

24 milliárd forintos pályázati keret nyílik kertészeti berendezések beszerzésére

Forrás: mti

Huszonnégy milliárd forintos, 35 százalékos intenzitású pályázati forrás nyílik kertészeti gépek, berendezések beszerzésére, fejlesztésére augusztus 15-én – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter pénteken Verpeléten, egy mezőgazdasági vállalatnál tett látogatásán.

2013-07-24 bővebben »

VM: hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer

Forrás: mti

Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), amely a hónap eleje óta már aktívan működik - közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján hétfőn Budapesten.
A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a rendszer működtetése azért fontos a szaktárca számára, mert a parlagfű-pollenektől nagyon sok ember szenved. Az allergiások helyzetét kívánja könnyebbé tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által fenntartott elérhetőség, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását.

2013-07-16 bővebben »

Földtörvény - Az új szabályozás hatása az agrárpolitikára

Forrás: mti

A mezőgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehető - sőt részben már ma is az.
Egyebek mellett erről is beszélt Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója az MTI-nek annak az összegzésnek a kapcsán, amelyet egy, az új földtörvénnyel foglalkozó szakmai tanácskozáson ismertetett a napokban a Kúrián.
A főigazgató szerint a jelenlegi társadalmi és politikai feltételek mellett - tekintettel az ország stabilitásának jövőbeni szempontjaira - nehéz lett volna a jelenleginél jobb földforgalmi törvényt kodifikálni. Hozzátette: látni kell ugyanakkor, hogy a hatályba lépő törvénynek az alapvetően pozitív hozadékai mellett vannak negatív hatásai is.

2013-07-16 bővebben »

Költségcsökkentők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei

Forrás: mti

Fontos költségcsökkentő tényezők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei fehérjeforrásként, mivel csökkentik a szójától való függőséget - jelentette ki Feldman Zsolt hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy takarmányozási fórumon beszélt a többi között arról, hogy az állattenyésztésben a versenyképesség érdekében csökkenteni kell a takarmányozási költségeket, a minőség fenntartása mellett.

2013-07-10 bővebben »

Többször is kaphatnak mentességet bizonyos termelők az e-útdíj fizetése alól

Forrás: mti

A kormány döntése alapján a betakarítási időszakban harminc napra is mentességet kaphatnak bizonyos termelők az e-útdíj megfizetése alól, akár több alkalommal - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Fábiánsebestyénen.
A betakarítási időszak július 1-jétől november 30-ig tart, és a zöldséget, dinnyét, gabonaféléket és olajos magvakat előállító termelők ebben az időszakban a székhelyük vagy a telephelyük szerint illetékes jegyzőktől kérhetnek az útdíjmentességhez szükséges igazolást – mondta Budai Gyula az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának kihelyezett ülésén.

2013-07-02 bővebben »

Megjelent a tanyaprogramól szóló rendelet

Forrás: umvp.hu

Harmadik alkalommal, idén is meghirdetik a Nemzeti Tanyafejlesztési Programot: az erről szóló rendelet június 29-én jelent meg. A tanyák, az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó program lebonyolításáért ismét a NAKVI felel.

2013-07-02 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október