E-útdíj - Mentesülhet az élő állat és a mezőgazdasági termény szállítása

Forrás: mti

Mentesülhet az élő állat és a mezőgazdasági termény szállítása az e-útdíj megfizetése alól.

A fejlesztési miniszter vasárnap zárószavazás előtti módosító javaslatban kezdeményezte, a kormány kapjon felhatalmazást arra, hogy "állapítsa meg a mezőgazdasági termelők élő állat szállítását és a mezőgazdasági termények betakarítása idejére a mezőgazdasági termények szállítását végző saját gépjárműinek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályait".

2013-05-24 bővebben »

KSH: elektronikus úton is benyújthatók az agrárfelmérés kérdőívei

Forrás: mti

A mezőgazdasági összeírások hazai történetében idén első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy a megkérdezettek elektronikus úton töltsék ki a kérdőíveket - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
A gazdaságszerkezeti összeírás kapcsán a statisztikai hivatal Elektra nevű rendszere május 15-től fogadja az elektronikusan benyújtott válaszokat. Az eljárást igénybevevők május 26-án éjfélig élhetnek a lehetőséggel.

2013-05-23 bővebben »

A családi gazdálkodásról szóló fórumot és kiállítást terveznek Budapesten

Forrás: mti

A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián.
Bognár Lajos az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2014-es Európai Regionális Konferenciáját előkészítő informális konzultáció megnyitóján beszélt. A kétnapos fórumot a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodája szervezte.

2013-05-21 bővebben »

A KITE partnerei a magyarországi szántóterület felét művelik

Forrás: mti

A hazai szántóterület csaknem felét művelik Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége, a KITE Zrt. partnerei - mondta Búvár Géza vezérigazgató a cég fennállásának 40. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen, csütörtökön Budapesten.
A KITE Zrt. országos hálózata ma 8 ezer termelő partnerrel áll kapcsolatban, az általuk művelt földterület csaknem 2,5 millió hektár - tette hozzá a Millenáris Parkban rendezett ünnepségen.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára - tolmácsolva Fazekas Sándor miniszter üdvözletét - elismeréssel szólt a KITE tevékenységéről, amely elsősorban innovációt jelent a magyar mezőgazdaságban.

2013-05-20 bővebben »

VM: 1,5 milliárd forinttal több forrás a kérődző állatokat tartók számára

Forrás: mti

Mintegy másfél milliárd forinttal több forrást ad a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén a Kérődző Szerkezetátalakítási Programban részt vevő gazdáknak - közölte a szaktárca szerdán.

A közlemény szerint az idén 14 milliárd forint áll rendelkezésre a juh- és szarvasmarhatartók számára. Ezt Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttközgyűlésén, szerdán Herceghalmon. A VM 2013-ban is meghirdeti az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást.

2013-05-20 bővebben »

Öt (5!) évre emelték a mezőgazdasági vontatók időszakos vizsgálatának határidejét!

Forrás: munkavedelem.gmgi.hu

2013. június 01.-ével Nemzeti Fejlesztési Miniszter, az 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet módosításával öt (5!) évre emelte fel a T1., a T2., a T3. és a T4. járműkategóriába tartozó, mezőgazdasági vontatók és a kizárólag e járműkategóriákba tartozó mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatható pótkocsik időszakos vizsgálatának határidejét.

Az 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendeletet módosító 18/2013.(V.9.) NFM rendelet az időszakos vizsgálat határidejének meghosszabbításán kívül, egyéb, (az alábbiakban felsorolt) változásokat is tartalmaz:

 

A nemzeti fejlesztési miniszter 18/2013. (V. 9.) NFM rendelete a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet és a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM–IRM–KvVM együttes rendelet módosításáról

2013-05-17 bővebben »

VM: elindult a háztáji program Kerepesen

Forrás: mti

A háztáji program elindításaként száz mázsa vetőburgonyát adott át hétfőn a helyieknek Szabó Csaba miniszteri biztos és Franka Tibor, Kerepes nagyközség polgármestere - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

A ház körüli gazdálkodásra vállalkozók a kötelező regisztrációt követően az önkormányzat épülete előtt vehették át a munkára ösztönző támogatást - ismertette a közlemény.
A település vezetője hangsúlyozta: minden kerepesi kaphat a vetőburgonyából, aki igény tart rá, és vállalja a háztáji munkát. A miniszteri biztos kiemelte: a falusiak nem segélyt kapnak, a kormányzati cél az, hogy mindenki önmagán segítve gyarapodjon az agrártevékenységre serkentő nemzeti program révén.

2013-05-16 bővebben »

Megemelte a VM a diverzifikációs pályázati forrást

Forrás: mti

Megemelte 7,8 milliárdról 13,5 milliárd forintra a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a mezőgazdasági termelők tevékenységének bővítését segítő úgynevezett diverzifikációs pályázat keretösszegét - közölte a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A forrásra a gazdálkodók ez év február 15. és április 26. között pályázhattak. Ez idő alatt 572 kérelem érkezett, 16,5 milliárd forint forrásigénnyel. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) már 62 esetben döntött a pénz odaítéléséről is, ami gyors, 90 napon belüli döntést jelent - mondta V. Németh Zsolt.

2013-05-14 bővebben »

Szuperbúzát nemesítettek brit tudósok

Forrás: mti

Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

A cambridge-i központú Országos Mezőgazdasági Botanikus Intézet a búza egy 10 ezer éves "vad" ősét párosította egy jelenkori búzafajtával. Az eljárás nem igényelt genetikai módosítást. A kutatók szerint a hibrid jobban dacol betegségekkel és könnyebben tűri az aszályt.
Peter Kendall, a brit gazdaszövetség elnöke hatalmasnak minősítette az áttörést, amelyre Nagy-Britanniának nagy szüksége van, mert erősödik a félelem, hogy a tartósan hidegebb időjárás visszaveti a búzatermést.
A "szuperbúzából" azonban az idén ősszel még nem vetnek a gazdák, mivel öt évbe is beletelik a fajta alapos ellenőrzése és mezőgazdasági "bevetésének" törvényes jóváhagyása - adta hírül a BBC.
Az emberiség kalóriafogyasztásának ötödét a búza fedezi.

2013-05-14

Az Agrya programjában 43 fiatal ismerkedhet a mezőgazdasággal

Forrás: mti

Az idén 43 városi fiatal ismerkedhet a mezőgazdasággal a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) Vidék Kaland Programjában - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a résztvevőket 142 jelentkezőből választották ki. A "kalandorok" között van matematikus, webprogramozó, dramaturg, néprajzkutató és a VM egyik munkatársa is.
A 35 év alatti fiatalok június közepe és augusztus vége között öt napot tölthetnek munkával magyarországi családi gazdaságokban. A fogadó helyszínek között dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő, és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható. Székelyföldre pedig tízen utazhatnak, ők 2013. július 21-31. között vendégeskednek tíz napot székelyföldi termelőknél.

2013-05-10 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június