Augusztusban újra megrendezik a Hajdúsági Expót Hajdúböszörményben

Forrás: mti

A II. Hajdúsági Expót, amely a hajdúsági térség legnagyobb kulturális és mezőgazdasági fesztiválja, augusztus 14. és 19. között rendezik meg Hajdúböszörményben - közölte Kiss Attila (Fidesz) polgármester kedden az MTI-vel.
Kiss Attila emlékezetett rá: a Hajdúsági Expo a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhét, valamint a 2012-ben megrendezett Hajdúsági Nyár folytatása, amelynek Hajdúböszörmény ad otthont augusztusban.

2013-07-02 bővebben »

Kezdődik a Vidékfejlesztési Program társadalmi vitája

Forrás: mti

Elkészült a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program előzetes társadalmi vitára alkalmas változata, így megkezdődhet a széleskörű konzultáció, amely segíti a program végleges formába öntését - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden.

2013-07-02 bővebben »

A kormány több agrárgazdasági konzultációs tanácsot hoz létre

Forrás: mti

Több, az agrárgazdaság egyes területeinek fejlesztését szolgáló, konzultációs tanácsot hoz létre és működtet a jövőben a kormány - jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben.
A magyar agrárgazdaság hosszú távra szóló, környezeti szempontból fenntartható és széles körű közmegegyezésen alapuló fejlődésének elősegítése érdekében jön létre az Agrárgazdasági Tanács, amely a kormány konzultatív, véleményező, javaslattevő testülete lesz az agrárgazdaságot érintő stratégiai kérdésekben. Tagjait az országos érdekképviseleti szervek, az Agrárkamara, az MTA, egyes agrár-felsőoktatási intézmények, a kiemelkedő szakmai munkát végző egyéni gazdálkodók képviselői által javasolt személyek, valamint a tudomány képviselői közül a miniszter kéri fel. A tanács elnökét a tagok maguk közül választják.

2013-06-28 bővebben »

Politikai megállapodás született az uniós agrárpolitika új irányvonalairól

Forrás: mti

Az Európai Parlament, az uniós államok agrárminisztereinek tanácsa, illetve az Európai Bizottság politikai megállapodásra jutott a közös uniós agrárpolitika 2013 utáni fő irányvonalairól - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.
A közlemény szerint az új irányvonalak mentén alakított közös agrárpolitika igazságosabb lesz, hiszen a közvetlen kifizetések méltányosabbak lesznek, továbbá erősíti majd a gazdálkodók helyzetét az élelmiszerláncban, valamint környezetbarátabb, hatékonyabb és átláthatóbb lesz.
A bizottság szerint méltányosabb elosztást eredményez, hogy a rendelkezésre álló forrásoknak a tagállamok, a régiók és a mezőgazdasági termelők közötti elosztásában megszűnik a "hagyományos referenciák" elavult rendszere.

2013-06-28 bővebben »

Az őszi árpával indult a betakarítás

Forrás: mti

Megkezdődött az aratás az őszi árpa betakarításával az országban - közölte a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, az aratási koordinációs bizottság ülését követően.
Az őszi árpát 193 ezer hektáron kell levágniuk a gazdálkodóknak, a terület mintegy 24 százalékán már végeztek is ezzel a munkával. A betakarítás jelenlegi szakaszában az átlagos terméshozam mintegy 4,5 tonna hektáronként - mondta Czerván György.

2013-06-28 bővebben »

MOSZ: jó gabonatermés, csökkenő árak

Forrás: mti

Jó gabonaterméssel, csökkenő árakra számítanak a szakemberek az idén - így összegezhetők a MOSZ Gabonatermesztők Országos Választmányának szerdai budapesti ülésén elhangzott vélemények.
Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az MTI-nek elmondta: az árcsökkenés a tavalyi árakhoz képest várhatóan 15-20 százalékos lesz, míg az önköltség előreláthatólag mintegy 15 százalékkal emelkedik. Így, például, az őszi búza ára most 48 ezer forint körül mozog tonnánként a múlt évi 55 ezer forinttal szemben. De a MOSZ titkára további árcsökkenést is elképzelhetőnek tart.

2013-06-26 bővebben »

Átadták a Halászati Programközpontot Gödöllőn

Forrás: mti

Halászati Programközpontot adtak át kedden Gödöllőn, a „Komplex vidékfejlesztési lehetőségek a vízbázisok hasznosításán keresztül" elnevezésű szakmai tanácskozás keretében.
A Halászati Programközpontot a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK, korábbi nevén KÁTKI), a Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszéke, az Aranyponty Zrt. és az Iszapfaló Kft. hozta létre. A partnerek célja egy olyan komplex szolgáltatási csomag kialakítása a magyar vízbázisok védelmére és hasznosítására, amely hozzájárul a vidék életminőségének és gazdasági potenciáljának növeléséhez.

2013-06-25 bővebben »

Tíz év alatt megsokszorozta taglétszámát és nyerstej termelését az Alföldi Tej Kft.

Forrás: mti

Tíz év alatt megsokszorozta taglétszámát és nyerstej termelését az Alföldi Tej Kft. termelői csoport, amely így meghatározó szereplője lett a hazai piacnak – hangzott el a cég kedden, Székesfehérváron megrendezett jubileumi ünnepségén.
Mélykúti Tibor ügyvezető igazgató elmondta, hogy 2003-ban 23 taggal és hatmillió forint jegyzett tőkével alakult meg a termelői csoport annak érdekében, hogy az általuk megtermelt évi 90 millió liter tejet közösen értékesítsék. Mára 95 taggal, 1,7 milliárd forint jegyzett tőkével és évi 210 millió liter feldolgozására alkalmas üzemmel rendelkeznek Székesfehérváron. Árbevételük a tavalyi évben meghaladta a 32 milliárd forintot, míg üzemi eredményük 100 millió forint volt.

2013-06-25 bővebben »

A MOSZ a földtörvény visszautasítását kéri a köztársasági elnöktől

Forrás: mti

A földtörvény visszautasítását kéri a köztársasági elnöktől a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) - közölte a MOSZ hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint, mivel a szóban forgó "sarkalatosnak" minősített törvény csak a mindenkori Országgyűlés kétharmados többségével módosítható, a MOSZ különösen fontosnak tarja, hogy megakadályozza a törvény hatályba lépését. Az agár-érdekképviselet álláspontja ugyanis az, hogy a magyar mezőgazdaság és ezen belül különösen a szövetség által képviselt társas vállalkozások alapvető érdekeit, működésüket, továbbá több tízezer ember munkahelyét számos rendelkezésével hosszú távon veszélyezteti a jogszabály.

2013-06-25 bővebben »

A földtörvény aláírását kéri az államfőtől az agrárgazdasági kamara

Forrás: mti

A földtörvény aláírását kéri Áder János köztársasági elnöktől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a szervezet az államfőnek vasárnap írt levelét az MTI-hez is eljuttatta.
A kamara szerint az Országgyűlés által pénteken elfogadott jogszabály széles bázison egyeztetett törvény, így - mint írták - természetes, hogy a szélsőséges elképzelésektől távol, középen helyezkedik el.
Álláspontjuk szerint a törvény támogatja, hogy a föld azé legyen, aki megműveli. A NAK elfogadhatatlannak tartja a spekulációs célú földszerzéseket, így üdvözölik azt a törekvést, hogy az ilyen ügyletek kiszoruljanak a magyar földpiacról - írták.

2013-06-25 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. június
2022. május
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december