A húsipar termelése csak áfacsökkentéssel növekedhet

Forrás: mti

A húsipari szakmai szervezetek szerint a sertés- és a baromfihús, valamint az ezekből készült hústermékek általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növelhető, sőt talpon maradása is kétséges.
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség), továbbá a Baromfi Terméktanács (BTT) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében rámutat: Magyarországon az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás két évtized alatt a 40 kilogrammot is meghaladó szintről mára 25 kilogrammra csökkent.

2013-10-15 bővebben »

Újabb pályázatok nyílhatnak meg az év végéig technológiafejlesztésre

Forrás: mti

Várhatóan még ez év végéig újabb élelmiszeripari, esetleg állattenyésztési technológiafejlesztésre kiírt pályázatok nyílhatnak meg a magyar gazdák számára - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton az Erdőtelek határában fekvő Pintér-tanyán tartott vidékfejlesztési konferencián.
Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány a hamarosan lezáruló, 2007-2013. közötti uniós fejlesztési ciklus minden agrár- és vidékfejlesztésre fordítható forrását fel fogja használni.

2013-10-15 bővebben »

Jelentősen növelhető az Oroszországba irányuló agrárexport

Forrás: mti

Fazekas Sándor szerint a következő három-négy évben az Oroszországba irányuló magyar agrárexport 15-20 százalékkal nőhet, Magyarország elsősorban minőségi termékekkel, prémiumkategóriás árukkal szerezhet piacot. A vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren számolt be újságíróknak a moszkvai Arany Ősz elnevezésű orosz élelmiszeripari kiállításról, ahol az idén Magyarország volt a díszvendég.
Elmondta: az orosz piacon jelentős a kereslet a magyar prémium agrártermékek és élelmiszerek iránt. Keresik az orosz vásárlók a prémiumkategóriás magyar borokat, konzerveket, igény van a magyar vetőmagokra, továbbá a szarvasmarha tenyészállatokra, és érdeklődnek állattartó telepek létesítése, valamint a magyar édesvízi akvakultúra eredményei, a kecsketartási tapasztalatok iránt is.

2013-10-15 bővebben »

A mezőgazdaság helye a nemzetgazdaságban, 1995-2012

Forrás: mti

Mezőgazdaság részaránya: a foglalkoztatásban, a bruttó hazai termék (GDP) termelésében, a beruházásban

2013-10-04 bővebben »

Bajban lehetnek a magyar gazdák

Forrás: www.magro.hu

Bajba kerülhetnek a magyar gazdák, ha beigazolódnak a világpiaci várakozások, miszerint a búza, valamint kukorica ára tartósan a jelenlegi alacsony árszinten marad. Ezáltal, ugyanis, az átlagos egy hektárra jutó termelési költséget figyelembe véve, alig keletkezik hasznuk a termésen.
A búza betakarítása már befejeződött, a kukoricáé még folyamatban van. A megtermelt őszi búza mennyisége valamivel a sokéves átlag felett alakult, elérte az 5,1 millió tonnát – láthattuk a KSH legfrissebb jelentésében. A kukoricából, pedig, a sokéves átlagot, várhatóan 6,7 millió tonna terményt takaríthatnak be idén a gazdák – a NÉBIH becslése alapján.

2013-10-04 bővebben »

Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

Forrás: mti

Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.
Emlékeztetett arra, hogy az OTP EU-támogatás-előfinanszírozási modellt exportált a régió több országába. Az elmúlt években a pénzintézet 8 leánybankja vette át a határokon átnyúló szolgáltatásokat. A bank kiemelt célja, hogy a közeljövőben ne csak saját leánybankjainak, hanem mindenekelőtt hazai partnereinek nyújtson ezen a területen tanácsadási, pénzügyi, garanciális támogatást a megjelenéshez azokban az országokban, ahol már az OTP Bank jelen van.

2013-10-04 bővebben »

Jelentősen nőtt a magyar élelmiszerkészítmények kivitele

Forrás: mti

Az idei első félév külkereskedelmi adatai pozitívak, a növényi termékek exportárbevétel-kiesését az élelmiszerkészítmények exportnövekedése jelentősen kompenzálja - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön, az Agrárgazdasági Kutatóintézet által közzétett adatok kapcsán.
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint az élelmiszerkészítmények exportnövekedése, valamint a betakarítás, illetve a kedvező terméseredmények miatt az idei agrárkivitel az előző évivel csaknem azonos szintű lesz - áll a tárca közleményében.

2013-10-04 bővebben »

Tavaly 2,8 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása

Forrás: mti

A múlt évben folyó áron számolva 2,8 százalékkal 2229 milliárd forintra nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, a termelés volumene azonban 9,2 százalékkal csökkent a csapadékhiány miatt - mondta Fazekas Sándor csütörtökön Budapesten, a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén.
A vidékfejlesztési miniszter éves meghallgatásán közölte: a termelés csökkenését az árak 13,3 százalékos emelkedése ellensúlyozta.
Az élelmiszeripar kibocsátása 2012-ben az előző év után ismét jelentősen, 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, így folyó áron meghaladta a 2524 milliárd forintot. Az agrártermékek kivitele tavaly elérte a 8,1 milliárd eurót, a behozatal 4,5 milliárd eurót tett ki, az egyenleg tovább javult - fűzte hozzá a tárcavezető.

2013-10-04 bővebben »

Új hitelek a mezőgazdaságnak

Forrás: mti

Az MFB november közepén meghirdeti az élelmiszeripari cégeknek azt a 6 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretet, amelyből 6 éves futamidővel, 3 éves türelmi idő mellett 5-500 millió forint összegű hitelhez lehet jutni - mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
A zöldség-gyümölcs ágazat 8 milliárd forintos forgóeszközhitel-keretéből még rendelkezésre álló 2,2 milliárd forinthoz pedig a jövőben hozzájuthatnak az állami elismerésű termelői csoportok is, tevékenykedjenek azok a gabonatermelésben, az állattenyésztésben vagy a szőlészet-borászat területén - tette hozzá Feldman Zsolt.

2013-10-04 bővebben »

A pécsi erőmű új biomasszablokkját novemberben adják át

Forrás: mti

Megkezdte működését a pécsi erőmű új biomassza-tüzelésű blokkja, a kapcsolt hő- és villamos energiát termelő berendezést november 7-én adják át.
A Dalkia cégcsoporthoz tartozó társaság 2011 őszén közölte, hogy 24 milliárd forintos beruházással új biomasszablokkot helyez üzembe a pécsi hőerőműben. Az 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épült, szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a maga nemében a legnagyobb Magyarországon.

2013-10-04 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június