Tíz év alatt megsokszorozta taglétszámát és nyerstej termelését az Alföldi Tej Kft.

Forrás: mti

Tíz év alatt megsokszorozta taglétszámát és nyerstej termelését az Alföldi Tej Kft. termelői csoport, amely így meghatározó szereplője lett a hazai piacnak – hangzott el a cég kedden, Székesfehérváron megrendezett jubileumi ünnepségén.
Mélykúti Tibor ügyvezető igazgató elmondta, hogy 2003-ban 23 taggal és hatmillió forint jegyzett tőkével alakult meg a termelői csoport annak érdekében, hogy az általuk megtermelt évi 90 millió liter tejet közösen értékesítsék. Mára 95 taggal, 1,7 milliárd forint jegyzett tőkével és évi 210 millió liter feldolgozására alkalmas üzemmel rendelkeznek Székesfehérváron. Árbevételük a tavalyi évben meghaladta a 32 milliárd forintot, míg üzemi eredményük 100 millió forint volt.

2013-06-25 bővebben »

A MOSZ a földtörvény visszautasítását kéri a köztársasági elnöktől

Forrás: mti

A földtörvény visszautasítását kéri a köztársasági elnöktől a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) - közölte a MOSZ hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint, mivel a szóban forgó "sarkalatosnak" minősített törvény csak a mindenkori Országgyűlés kétharmados többségével módosítható, a MOSZ különösen fontosnak tarja, hogy megakadályozza a törvény hatályba lépését. Az agár-érdekképviselet álláspontja ugyanis az, hogy a magyar mezőgazdaság és ezen belül különösen a szövetség által képviselt társas vállalkozások alapvető érdekeit, működésüket, továbbá több tízezer ember munkahelyét számos rendelkezésével hosszú távon veszélyezteti a jogszabály.

2013-06-25 bővebben »

A földtörvény aláírását kéri az államfőtől az agrárgazdasági kamara

Forrás: mti

A földtörvény aláírását kéri Áder János köztársasági elnöktől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a szervezet az államfőnek vasárnap írt levelét az MTI-hez is eljuttatta.
A kamara szerint az Országgyűlés által pénteken elfogadott jogszabály széles bázison egyeztetett törvény, így - mint írták - természetes, hogy a szélsőséges elképzelésektől távol, középen helyezkedik el.
Álláspontjuk szerint a törvény támogatja, hogy a föld azé legyen, aki megműveli. A NAK elfogadhatatlannak tartja a spekulációs célú földszerzéseket, így üdvözölik azt a törekvést, hogy az ilyen ügyletek kiszoruljanak a magyar földpiacról - írták.

2013-06-25 bővebben »

Mezőgazdasági termelőiskolát alapítottak Küngösön

Forrás: mti

Európai uniós támogatásból termelőiskolát alapítottak a Veszprém megyei Küngösön, a projekttel a hátrányos helyzetűek önfoglalkoztatóvá válását segítik elő - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint a Szent Kinga Termelőiskola létrehozására az Új Széchenyi Terv innovatív foglalkoztatási kezdeményezés elnevezésű pályázatán 133 millió forintot nyertek, a támogatásból lehetőség nyílik arra, hogy a térségből 40 hátrányos helyzetű munkanélküli zöldség-gyümölcs-termesztő és -feldolgozó képzést kapjon, illetve önfoglalkoztatóvá váljon.

2013-06-25 bővebben »

Fazekas: az új jogszabály a legnagyobb garancia a magyar föld védelmére

Forrás: mti

A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia - mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a Parlamentben, miután az Országgyűlés elfogadta a földforgalmi törvényt.
A magyar gazdákból alakult helyi földbizottság hagyhatja jóvá az adás-vételeket, így a helyi közösségnek van egy erős ellenőrző szerepe a helyi földvásárlásokkal kapcsolatban - közölte újságírókkal Fazekas Sándor, hozzátéve: továbbá hatósági engedélyezéshez kötött a földvétel Magyarországon. Vizsgálja a hatóság például, hogy a gazdálkodó helyben lakik-e, valamint földműveléssel foglalkozik-e. Egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) első helyi elővásárlási joga van - mondta.

2013-06-21 bővebben »

Új földtörvényt alkotott a parlament

Forrás: mti

A jogszabályt a Jobbik-frakció tiltakozása közepette szavazták meg. Az ellenzéki párt képviselői az elnöki pulpitusra vonultak, és percekig - így a szavazás alatt is - azt skandálták: "Hazaárulók!" A kormány javaslatáról a Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért, de azt végül a levezető elnök, Latorcai János javaslatára nem tartották meg. Arra hivatkozott, hogy a neveket olvasó jegyzők nem tudnak felmenni az emelvényre.
A földtörvényt végül 253 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. Igennel szavazott a kormánypárti képviselők többsége, kivéve a nemmel voksoló Ángyán Józsefet és Bencsik Jánost, két korábbi államtitkárt. Ángyán József ezután bejelentette: kilép a Fidesz frakciójából.
Szintén igennel Balogh József és Pősze Lajos, előbbi korábban a Fidesz-, utóbbi a Jobbik-frakció tagja volt.

2013-06-21 bővebben »

Termelői piac nyílt a WestEnd City Center előtt a fővárosban

Forrás: mti

Az első, bevásárlóközpont mellett működő gazdapiacot nyitotta meg pénteken a fővárosban a WestEnd City Center Váci út felőli oldalán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Megnyitójában a tárcavezető hangsúlyozta: a magyar gazdák ettől a pillanattól kezdve jelen vannak "a plázák világában". Ez pedig azt jelzi, hogy tovább erősödik a vidék és a nagyvárosok kapcsolata Magyarországon. A gazdák és a nagy kereskedelmi szervezetek közötti együttműködés pedig lehetőség újabb eredmények elérésére ezen a területen.

2013-06-21 bővebben »

Végső formát ölthet az új földtörvény

Forrás: mti

Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.
A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, és a napirend előtti felszólalásokat követően csak záróvitákra és zárószavazásokra kerül sor.
A parlament az előzetes napirend alapján egyebek mellett dönthet a tavaly júliusban benyújtott, de idén nyár elején nagy terjedelemben átírt új földtörvényről. A jogszabály elfogadását az előző héten is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kabinet kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

2013-06-21 bővebben »

NAK: hétfőig lehet bejelenteni a mezőgazdasági károkat

Forrás: mti

Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat - hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

2013-06-19 bővebben »

Kiigazítják az unió élelmiszerbiztonsági szabályait

Forrás: mti

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági - állat- és növényegészségügyi - rendszere, továbbá a szaporítóanyagokra vonatkozó előírások világszínvonalúak, azonban az új kihívások a szabályozás folyamatos korszerűsítését teszik szükségessé - mondta Kuster László, a Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának munkatársa szerdán Budapesten háttérbeszélgetésen.

2013-06-19 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június