Közös érdek a védjegyhasználat bővítése

Forrás: mti

Az agrárkormányzat, a fogyasztók és a gyártók közös érdeke, hogy a magyar termékeket jelző védjegy használatának aránya növekedjen - fejtette ki a vidékfejlesztési miniszter egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten. Fazekas Sándor hozzátette: a termékrendelet 2012-es megalkotásánál kiemelt cél volt, hogy minél több magyar termék jelenjen meg a piacon, az élelmiszerek nyomon követhetők, jó minőségűek és megbízhatók legyenek.

2014-05-21 bővebben »

Dupla jubileumi születésnap az Amazone-nál

Forrás: Amazonen-Werke

Apa és fia egy napon születtek, május 7-én, egyikük azonban 1934-ben, míg a másik 1964-ben, közösen mostanra érték el a 130 évet: Klaus Dreyer, a harmadik generáció Amazonen-Werke egykori ügyvezetője, és fia Christian Dreyer a negyedik generáció mostani ügyvezetője. 2014. május 14-én rendezték meg a 80. és 50. születésnaposok közös születésnapját, együtt sok baráttal és rokonnal az Amazonenal Hasbergen-Gasteban.

2014-05-19 bővebben »

Hat év után nőtt az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma

Forrás: agrarhirek.hu

Idén először nőtt mennyiségben is az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma, a legutóbbi hat évet jellemző csökkenő tendenciák után. 2013. december-2014. március közt 4 százalékkal több árut adtak el a boltok, mint a tavalyi hasonló időszakban. A Nielsen által mért kilencven élelmiszer kategória a kiskereskedelemnek négy hónap alatt mintegy 470 milliárd forint bevételt hozott; 3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

2014-05-19 bővebben »

Továbbra is várja az egységes kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Forrás: vm

2014. május 15-én lejárt az egységes kérelmek beadásának elsődleges határideje a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH), az új kérelmeket még június 10-ig is fogadja a hivatal, igaz, a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken.

2014-05-19 bővebben »

Újabb kifizetések az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramhoz kapcsolódó kamattámogatásra

Forrás: mvh

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által működtetett Agrár Forgóeszköz Hitelprogram keretében megkötött hitelszerződések esetében a kamatfizetéséhez igényelhetnek támogatást a gazdálkodók.

2014-05-19 bővebben »

VM: idén is lesz fiatal gazda pályázat

Forrás: mti

Összesen 4,5 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén, az eddig is sikeres fiatal gazda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a támogatási kérelmet május 1. és 15. között lehet benyújtani postai úton az ügyfél lakóhelye szerint illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségére - közölte a minisztérium az MTI-vel pénteken.

2014-04-10 bővebben »

MVH: már kérhető az egységes területalapú támogatás

Forrás: mti

Megnyílt a lehetőség a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 26 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtására - hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben.

2014-04-10 bővebben »

A gabonafelvásárlási árak növekedésére számít a termelők szövetsége

Forrás: mti

A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOV) - közölte a szervezet elnökségének besztereci kihelyezett ülésén a szövetség vezetője csütörtökön.
Vancsura József elnök elmondta: azt várják, hogy normalizálódnak az árak, s kilogrammonként legalább 50 forintra számíthatnak majd a termelők. Ennek alapján biztonsággal tervezhetnék a jövőt - mondta.

2014-04-10 bővebben »

Megállapodtak Brüsszelben a mezőgazdasági termékek promóciójának új szabályozásáról

Forrás: mti

Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mezőgazdasági termékek belső piacon és harmadik országokban történő megismertetésével és promóciójával kapcsolatos új jogszabályról, a jövőben várhatóan több magyar vállalkozás tud majd sikerrel pályázni a promóciós forrásokra - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.
A most elfogadott szabályozás 2016. január 1-jétől lép hatályba. A program összköltségvetése a 28 tagállamra vetítve 2016-tól évenkénti fokozatos emelkedéssel 61 millió euróról 200 millió euróra emelkedik 2019-re, illetve 2020-ra. Az unió területén megvalósuló egyszerű promóciós programoknál az uniós társfinanszírozási arány a jelenlegi 50-ről 70 százalékra nő, az EU-n kívüli harmadik országokba irányuló, valamint a több ország részvételével megvalósuló összetett programoknál 80 százalékra, piaci zavarok vagy más krízishelyzet esetében pedig 85 százalékra.

2014-04-10 bővebben »

A vetési munkálatokat ugyan segíti a száraz idő, de hiányzik a csapadék a földekből

Forrás: mti

Több megyében már végeztek a tavaszi kalászosok - az árpa és a zab - vetésével, és folyamatban van a többi kora tavaszi növény vetése is. A munkálatokat segíti a száraz idő, de egyes megyékben jelentős mennyiségű csapadék hiányzik a földekből - mondták el az MTI által megkérdezett Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar, Békés, és Zala megyei agrárszakemberek.
Győr-Moson-Sopronban mintegy százezer hektáron vetnek tavaszi növényeket; a földbe került 15 ezer hektáron a tavaszi árpa és 2500 hektáron a zab, a 40-45 ezer hektárnyi kukorica-termőterületből eddig 1000-1500 hektáron már elvetettek - közölte az MTI érdeklődésére a Magyar Agrárgazdasági Kamara megyei fő-falugazdásza.

2014-04-09 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2023. augusztus
2023. július
2023. június
2023. május
2023. április
2023. március
2023. február