VM: több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

Forrás: mti

Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.
Magyarország a mezőgazdaságilag művelhető területek arányában a harmadik helyen áll az Európai Unión belül. A kiváló adottságokat mutatja, hogy e területek több mint 80 százaléka szántó, amivel az ország a tagállamok közül Dánia után a második helyet foglalja el, és mintegy 23 százalékkal múlja felül az uniós átlagot - ismertette a tárca.

2013-07-24 bővebben »

24 milliárd forintos pályázati keret nyílik kertészeti berendezések beszerzésére

Forrás: mti

Huszonnégy milliárd forintos, 35 százalékos intenzitású pályázati forrás nyílik kertészeti gépek, berendezések beszerzésére, fejlesztésére augusztus 15-én – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter pénteken Verpeléten, egy mezőgazdasági vállalatnál tett látogatásán.

2013-07-24 bővebben »

VM: hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer

Forrás: mti

Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), amely a hónap eleje óta már aktívan működik - közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján hétfőn Budapesten.
A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a rendszer működtetése azért fontos a szaktárca számára, mert a parlagfű-pollenektől nagyon sok ember szenved. Az allergiások helyzetét kívánja könnyebbé tenni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által fenntartott elérhetőség, amely meggyorsítja a lakossági bejelentések feldolgozását.

2013-07-16 bővebben »

Földtörvény - Az új szabályozás hatása az agrárpolitikára

Forrás: mti

A mezőgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehető - sőt részben már ma is az.
Egyebek mellett erről is beszélt Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója az MTI-nek annak az összegzésnek a kapcsán, amelyet egy, az új földtörvénnyel foglalkozó szakmai tanácskozáson ismertetett a napokban a Kúrián.
A főigazgató szerint a jelenlegi társadalmi és politikai feltételek mellett - tekintettel az ország stabilitásának jövőbeni szempontjaira - nehéz lett volna a jelenleginél jobb földforgalmi törvényt kodifikálni. Hozzátette: látni kell ugyanakkor, hogy a hatályba lépő törvénynek az alapvetően pozitív hozadékai mellett vannak negatív hatásai is.

2013-07-16 bővebben »

Költségcsökkentők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei

Forrás: mti

Fontos költségcsökkentő tényezők lehetnek a takarmányozásban a bioüzemanyag-gyártás társtermékei fehérjeforrásként, mivel csökkentik a szójától való függőséget - jelentette ki Feldman Zsolt hétfőn Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy takarmányozási fórumon beszélt a többi között arról, hogy az állattenyésztésben a versenyképesség érdekében csökkenteni kell a takarmányozási költségeket, a minőség fenntartása mellett.

2013-07-10 bővebben »

Többször is kaphatnak mentességet bizonyos termelők az e-útdíj fizetése alól

Forrás: mti

A kormány döntése alapján a betakarítási időszakban harminc napra is mentességet kaphatnak bizonyos termelők az e-útdíj megfizetése alól, akár több alkalommal - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Fábiánsebestyénen.
A betakarítási időszak július 1-jétől november 30-ig tart, és a zöldséget, dinnyét, gabonaféléket és olajos magvakat előállító termelők ebben az időszakban a székhelyük vagy a telephelyük szerint illetékes jegyzőktől kérhetnek az útdíjmentességhez szükséges igazolást – mondta Budai Gyula az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának kihelyezett ülésén.

2013-07-02 bővebben »

Megjelent a tanyaprogramól szóló rendelet

Forrás: umvp.hu

Harmadik alkalommal, idén is meghirdetik a Nemzeti Tanyafejlesztési Programot: az erről szóló rendelet június 29-én jelent meg. A tanyák, az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó program lebonyolításáért ismét a NAKVI felel.

2013-07-02 bővebben »

Várhatóan emelkedik a tejtermékek átadási ára augusztusban

Forrás: mti

Elkerülhetetlen a tejtermékek kereskedelmi átadási árainak emelése, augusztustól ezért átlagosan legalább 8-10 százalékos - termékféleségenként differenciált mértékű – fogyasztóiár-emelkedés is várható - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
A terméktanács közleménye az áremelkedés okaként az unió tejpiacán kialakult növekvő keresletet említi, ami már nemcsak az alapanyagot, a nyerstejet érinti, hanem többletigény mutatkozik a tejpor és a feldolgozott termékek piacán is. Emellett érvényesül az e-útdíj bevezetésével megjelenő többletköltségek hatása, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat terhelő változása, továbbá az, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok rontják az egyenletes alapanyag-ellátás biztonságát.

2013-07-02 bővebben »

Augusztusban újra megrendezik a Hajdúsági Expót Hajdúböszörményben

Forrás: mti

A II. Hajdúsági Expót, amely a hajdúsági térség legnagyobb kulturális és mezőgazdasági fesztiválja, augusztus 14. és 19. között rendezik meg Hajdúböszörményben - közölte Kiss Attila (Fidesz) polgármester kedden az MTI-vel.
Kiss Attila emlékezetett rá: a Hajdúsági Expo a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhét, valamint a 2012-ben megrendezett Hajdúsági Nyár folytatása, amelynek Hajdúböszörmény ad otthont augusztusban.

2013-07-02 bővebben »

Kezdődik a Vidékfejlesztési Program társadalmi vitája

Forrás: mti

Elkészült a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program előzetes társadalmi vitára alkalmas változata, így megkezdődhet a széleskörű konzultáció, amely segíti a program végleges formába öntését - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden.

2013-07-02 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június
2022. május
2022. április