Belelát a zöldségbe, gyümölcsbe

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Futurisztikusnak tűnik, pedig már idén forgalomba hozzák azt a kézi szkennert, amely nemcsak a gyümölcs és zöldség beltartalmát, minőségét képes elemezni, hanem jelzi azt is, hogy meddig tárolható a vizsgált tétel.

2021-06-16 bővebben »

Magasabb szinten folytatódik a közös munka a BKV és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem között

Forrás: uni-mate.hu

A BKV Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a mai napon aláírta azt a dokumentumot, amely új, az eddiginél is magasabb szintre emeli a közös munkát. A felek közötti partnerség egyszerre nyújt támogatást és segítséget a fejlődő felsőoktatási képzéshez, a diákok versenyképes szaktudásának megszerzéséhez, valamint a munkaerőpiaci sajátságokhoz való alkalmazkodáshoz.

2021-06-14 bővebben »

Agrárkutatási újdonságok gazdasági gyakorlatba építését segíti a NAK és a MATE

Forrás: uni-mate.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között létrejött megállapodás értelmében a felek vállalták a hazai agrárkutatási újdonságok minél hatékonyabb tudásátadását, valamint az agrárgazdasági tevékenységeket folytatók innovációra való igényének és hajlandóságának elősegítését. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow rendezvény keretében került sor.

2021-06-14 bővebben »

Közösen dolgozik az élelmezés biztonságáért a MATE és a Tungsram

Forrás: uni-mate.hu

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén – a ma kötött együttműködési megállapodás értelmében. Az egyik legfontosabb közös cél olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.

2021-06-14 bővebben »

Dr. Pálmai Ottó az Év Agrárembere 2020-ban

Forrás: agrotrend.hu

Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította az Év Agrárembere kitüntető díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre és egyéb szakemberekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

2021-06-07 bővebben »

A JCB hidrogén-hajtású munkagépekben gondolkodik

Forrás: totalcar.hu

Sokan állítják, hogy ismerik a közlekedés jövőjét, de úgy tűnik, még az sem dőlt el, hogy milyen úton tisztítható meg a járműállomány. A személyautó-gyártók nagyrészt a tisztán elektromos hajtás mellett foglaltak állást, de a nehezebb járművek világában lehet helye más megoldásoknak is.

2021-05-20 bővebben »

A robotoknak nem fáj a kapálás

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

2021-05-14 bővebben »

Eperszedő robotok Kaliforniában

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.

2021-05-05 bővebben »

Többen vezetik ugyanazt a traktort? Akkor jól jöhet az UV-alapú fertőtlenítő

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Egy kanadai cég UV-C-sugarakat kibocsátó lámpát fejlesztett ki kifejezetten a közös használatú járművek vezetőfülkéinek fertőtlenítésére. Az agrarheute.com portálon olvastunk az újdonságról.

2021-04-13 bővebben »

Hibrid fagyvédő berendezés

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Sokféle módszerrel próbálunk védekezni a tavaszi fagyok ellen, több-kevesebb sikerrel, és nagyon eltérő költségekkel. Jó hatásfokú, de nagyon drága a fagyvédő gyertyákkal való fűtés, és megbízható eredményt ad a fagyvédő öntözés is. Léteznek mobil fűtőberendezések, illetve fűtő-ködképző gép, valamint nemrégiben szélgép is került hazai forgalomba.

2021-03-24 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. május
2021. április
2021. március
2021. február
2021. január
2020. december
2020. november