Figyeljen oda! Ez a két támogatás együtt nem igényelhető

Forrás: agroinform

A fiatal gazda és a diverzifikációs támogatás együttesen nem igényelhetők, mivel egymástól eltérő pályázói kört céloznak meg. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja a figyelmet, hogy a két intézkedés eltérő, egymást kizáró célokra irányul.

2016-11-29 bővebben »

Egekben a termőföld ára

Forrás: agrotrend

Nagyot ugrott tavaly a termőföld ára: csaknem 13 százalékkal drágultak a szántók, a gyümölcsösökért pedig közel harmadával kértek többet a tulajdonosok. A forgalom csökkent, az új földforgalmi szabályozás bevezetése előtti években mért szint töredékére esett vissza az adásvételek száma. Bár az utóbbi években folyamatosan drágult hazánkban a termőföld, az árak tavaly a korábbiaknál is nagyobb mértékben emelkedtek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint 2015-ben a mezőgazdasági termőföldárak – az előző két év 8,2, majd 15 százalékos növekedése után – átlagosan 14 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

2016-11-29 bővebben »

Körkérdés: lassan itt az idő a nagy szervizre, de vajon rendelt már alkatrészt

Forrás: agroinform

Érdemes a hibákat időben feltárni és kijavítani, hogy gépe ne a főszezonban álljon napokat vagy akár heteket. A betakarítási munkák idején nincs feleslegesen elvesztegethető idő, mivel szinte folyamatosan dolgoznak a gépek, ha pedig bármilyen meghibásodás adódik, azt azonnal orvosolni kell. Az alkatrészek beszerzése könnyű feladatnak tűnik, de rengeteg buktatót tartogat, mivel az ár, a minőség, és a szállítási határidő is fontos szerepet játszik, és még nem is beszéltünk a pontos típus beazonosításáról és az azt követő szakszerű beszerelésről.

2016-11-08 bővebben »

Több mint százzal száguld ez a villámgyors traktor

Forrás: agrarszektor

Legyen bivalyerős és villámgyors - lényegében ezt a parancsot adta ki a brit JCB vezetősége a cég fejlesztőmérnökeinek, amikor negyedszázada forradalmi módon újították meg a traktorépítést. A Fastrac a legnagyobb titokban készült, és hatalmasat robbantott az erőgéppiacon. A gyorstraktor sebessége egy tesztkísérletben meghaladta a 100 km/h-t is.

2016-11-04 bővebben »

Döntöttek! Megvan, kik kapnak támogatást trágyatároló építésre

Forrás: agroinform

Napokon belül megérkezik a támogatói döntés a pályázók számára. Közel háromszoros volt a túligénylés a Vidékfejlesztési Program trágyatárolók építését támogató, mintegy 5,6 milliárd forint keretösszegű pályázata esetében. A Miniszterelnökség döntésének köszönhetően végül 281 projekt részesülhet 6 milliárd forint összegű támogatásból. A nagyszámú érdeklődés miatt a Miniszterelnökség régiótípusonként, illetve üzemméretenként a támogatás odaítéléséhez szükséges minimum pontszámot vezetett be.

2016-11-02 bővebben »

Permetezőgépek téli felkészítése

Forrás: agrotrend

A permetező fagymentesítése nem egy lehetőség, hanem kiemelt fontosságú gépkarbantartási folyamat, melynek még a tél kezdete előtt tegyünk eleget, miután befejeztük a növényvédelmi munkákat. Elvégzésével, tavasszal már munkaképes állapotban vehetjük elő gépünket, elkerülve ezzel a fagykárból adódó többletköltségeket. Fagymentesítés elhagyása esetén az alábbiak károsodhatnak: - szivattyú forgattyúsház, pajzs és a szelepfedelek - alacsonyan lévő szórócsövek és szórófejek - nyomásmérő órák - szűrőházak

2016-10-25 bővebben »

Annyira kevés a krumpliföld, hogy támogatni kell a termelést

Forrás: szabadföld

A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi étkezési burgonya előállítás biztosítása, a hazai vetésterület növelésének elősegítése érdekében kezdeményezte, hogy a burgonya is a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé kerülhessen.

2016-10-24 bővebben »

MEGHÍVÓ - Helyes mezőgazdasági gyakorlatok konferencia - MGI

Forrás: mgi

MEGHÍVÓ

„Éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok kutatása és alkalmazása” KONFERENCIA

Időpont: 2016. november 9. (szerda)
Regisztráció 9.00 órától

Helyszín: NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
2100 Gödöllő, Tessedik S. u. 4. V. emelet konferenciaterem

2016-10-20 bővebben »

Ha nem történik semmi, leállnak Magyarországon a méregdrága kombájnok

Forrás: agrarszektor

Hiányszakmának minősítette a Földművelésügyi Minisztérium a mezőgépészetet, mivel mára e szakmában is súlyossá vált a helyzet. Fennáll a veszélye annak, hogy a sokszor százmilliós értékű mezőgazdasági gépeket „kényszerszünetre” kell ítélni, mert nem lesz elég képkezelő és karbantartó. Ez pedig komoly terméskiesésekhez vezethet.

2016-10-19 bővebben »

Egy megállapodás, amely átrendezi a magyar traktorbizniszt

Forrás: agrarszektor

A nagyigmándi IKR Gépkereskedelmi Kft. vált a Mc Cormick Traktorok hazai importőrévé és forgalmazójává. A cég erről szerződést kötött az olasz Argo Tractors nevű vállalattal.

2016-10-17 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2016. október
2016. szeptember
2016. augusztus
2016. július
2016. június
2016. május
2016. április