Egyedülálló MRI-készülék lovak diagnosztizálásához

Forrás: agrotrend.hu

Ősszel került átadásra az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén egy új, álló helyzetben vizsgálni tudó ló MRI készülék, mely a a különböző sántaságot okozó problémák precíz felderítésére szolgál. Az esemény fontosságát mutatja, hogy Közép-Kelet Európában Lengyelországtól Görögországig jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik ilyen berendezéssel.

2020-11-11 bővebben »

Drón mint madárijesztő? A washingtoni egyetemen kipróbálták

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A drónok megijesztik a madarakat, és a Washington Állami Egyetem kutatója megpróbálta ezt a gyümölcstermesztők javára fordítani. Manoj Karkee, az egyetem munkatársa három éve vizsgálja, hogy egy drón mozgása hogyan befolyásolja a madarak népességét egy szőlő-, illetve egy áfonyaültetvényben.

2020-10-07 bővebben »

Elmarad 2021-ben az Agrárgépshow-Budapest kiállítás

Forrás: megfosz.com

2020.09.21-én délután összeült a MEGFOSZ elnöksége és a tanácskozás során több napirendi pont mellett döntés született az Agrárgépshow-Budapest 2021 kiállítással kapcsolatban.

2020-09-29 bővebben »

Hidrogén hajtaná a jövő traktorait

Forrás: blog.syngenta.hu

Kínai vállalatok komoly erőfeszítéseket tesznek hidrogénnel hajtott önvezető traktorok fejlesztése érdekében. Egy prototípus már el is készült.

2020-09-15 bővebben »

Drónokat küldenek az erdőírtásokra

Forrás: hvg.hu

A mesterséges intelligencia és fejlett technológiai eszközök, minden eddiginél hatékonyabb megoldások állhatnak rendelkezésre ahhoz, hogy a szakemberek felvegyék a harcot az erdőirtókkal – hívja fel a figyelmet a küzdelemhez nagyteljesítményű számítógépekkel hozzájáruló Lenovo.

2020-09-02 bővebben »

Szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet nyerte a NAK TechLab versenyét

Forrás: mti.hu

Szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet lett a győztese a NAK TechLab Egyetemi Ötletverseny budapesti döntőjének, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Design Terminál szakmai közreműködésével csütörtökön rendezett a mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeinek feltárására.

2020-08-17 bővebben »

Robotkutya tereli a nyájat Új-Zélandon

Forrás: blog.syngenta.hu

A világ legfejlettebb robotkutyáját amerikai mérnökök építették meg. A Spot névre hallgató négylábú robot jól vizsgázott a juhok terelésében és mezőgazdasági területeken való járőrözésben is Új-Zélandon. Ezen kívül számos más hasznos tevékenységben helyettesítette az embert.

2020-07-29 bővebben »

Egy gép, ami csökkenti a padlóra tojt tojások számát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A francia Tibot Spoutnic olyan „asszisztens” baromfitartók számára, amely mindig megcsinálja az ismétlődő és unalmas feladatokat. Heti 7 nap mászkál az istállóban a földön, mozgatja a csirkéket és elősegíti a fészekhasználatot. Ezzel pedig hozzájárul a jövedelmezőséghez egyebek mellett azzal, hogy csökkenti a padlóra tojt tojások számát.

2020-07-20 bővebben »

Multifunkciós robotot fejlesztenek belga és holland egyetemek

Forrás: blog.syngenta.hu

A CIMAT elnevezésű új, határokon átnyúló projekt keretében belga és holland egyetemek, kutatóintézetek, és gyártók együttműködésének a célja helyi élelmiszer-előállítást segítő, kisméretű multifunkcionális robotok kifejlesztése.

2020-07-07 bővebben »

Péter és Pál napja? Elkezdődött az aratás

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása.

2020-06-30 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. október
2020. szeptember
2020. augusztus
2020. július
2020. június
2020. május
2020. április