Digitalizáció nélkül nincs élelem

Forrás: agroinform

Az idei PREGA Konferencia és Kiállítás az agrárium digitalizációjával kapcsolatos kihívások kérdéseivel foglalkozott. 90 hazai és nemzetközi előadó, 30 szakmai kiállító és több mint 500 résztvevő – ez a III. PREGA számokban.

2017-02-23 bővebben »

Ki fogja megkapálni a földeket?

Forrás: origo

A munkaerőhiány általános jelenség a hazai agráriumban, immár egyre nehezebb munkaerőt találni a kétkezi mezőgazdasági tevékenységre is. Az elöregedő szektor többek között a fiatalokban és a képzés újra szabásában reménykedhet, a közmunkásoknak pedig újra kellene pozicionálni a feladatait. Noha a modernizációs és a napról napra újabb kihívásokat jelentő digitalizációs folyamatok is próba elé állítják, az agráriumnak az egyre súlyosbodó szakemberhiánnyal is szembe kell néznie.

2017-02-23 bővebben »

Az agrárium hatékonyságnövelésére fókuszálhatnak a fiatal agrárszakemberek

Forrás: agroinform

Ismét indul a K&H a fenntartható agráriumért pályázat, ezúttal az ágazat hatékonyságnövelésére fókuszálva. Az idei évtől az agrár felsőfokú mester és PhD képzés hallgatói mellett az alapképzés, illetve az agrárközgazdász képzések tanulói is részt vehetnek a pályázaton. A hazai agrárium az uniós átlaghoz képest dominánsabb nemzetgazdasági szinten, köszönhetően az iparág nagy múltjának, illetve a magyar mezőgazdaság 2010 óta tartó folyamatos bővülésének.

2017-02-23 bővebben »

III. PREGA Konferencia és Kiállítás 2017

Forrás: agroinform

A precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika gyakorlati fóruma

 

Az agrárium digitalizációs átalakítása zajlik világszerte: az időjárási kockázatok és a világpiaci hatások olyan kihívások elé állítják a magyar mezőgazdaságot is, amelyekre a költségek csökkentésével és a hatékonyság növelésével lehet válaszolni. Emellett egyre fontosabbá válik a környezet- és klímatudatos gazdálkodás, valamint az élelmiszer-biztonsági kockázatok kezelése is. Mind többen felismerik, hogy ezekre a helyspecifikus és smart farming technológiák jelentik a megoldást.

2017-02-17 bővebben »

Precíziós gazdálkodás: kéne 300 milliárd forint

Forrás: agrárszektor

Mintegy 300 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai gazdálkodók áttérhessenek a precíziós gazdálkodásra. Az átállás azért sürgető, hogy meg lehessen őrizni a versenyképességet. Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ), és a két szervezet szántóföldi bemutatót szervez a precíziós gazdálkodás bemutatására. Az I. NAK Szántóföldi Napok elnevezésű rendezvényt június 1-2-án rendezik meg Mezőfalván.

2017-02-15 bővebben »

Fiatalok vidéki letelepedését segítő pályázat indul

Forrás: agrotrend

A felhívás szerint a pályázat tervezett keretösszege 10 milliárd forint, az egyes önkormányzatok 50 és 200 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. A fiatalok vidéken maradását, illetve vidékre költözését támogató pályázat indul - mondta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

2017-02-15 bővebben »

Dr. Csikai Miklós Az Év Agrárembere

Forrás: agrotrend

Nagyszabású gálával zárult a 2016-os Az Év Agrárembere Díj szombaton este a siófoki Azúr Hotelben, ahol a Díj kategóriagyőztesei és a szakmai zsűri Dr. Csikai Miklóst választották az Év Agráremberének. A nyertes 1.000.000 forinttal lett gazdagabb, az összeget szakmai tervei megvalósítására fordíthatja. Az Év Agrárembere Díjat 2014-ban alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azért, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra az agrárszakemberekre, akik kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

2017-02-14 bővebben »

Drága lesz a tojás húsvétkor

Forrás: agroinform

Biztos, hogy lesz tojás húsvétkor, csak kevesebb és drágábban tudják adni a termelők a madárinfluenza miatt. A következő hetekben folyamatosan emelkedik az ára. A januári áfacsökkentés óta 15-20 százalékkal több tojást adnak el a hazai kereskedelmi láncok, mint egy évvel korábban, így folyamatosan fogy a készlet. A madárinfluenza miatt jelentős áremelkedést mért januárban a statisztika a tojás hazai piacán: az előző évhez képest 14 százalékkal emelkedtek az átvételi árak.

 

2017-02-10 bővebben »

Egyre több megyében küzdenek a belvízzel

Forrás: mti

A hirtelen olvadás hatására egyre nagyobb területeket borít el a belvíz, a téli időjárás visszatértével azonban javulhat a helyzet mostani csapadék pedig csak ront a helyzeten.

2017-02-06 bővebben »

Nem kapirgálhatnak az udvarban a tyúkok

Forrás: index

A madárinfluenza-járvány miatt hazánk teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos - írja a Nébih közleményében.

2017-02-03 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2017. január
2016. december
2016. november
2016. október
2016. szeptember
2016. augusztus
2016. július