Ki a legvagányabb traktoros - kiderül a Traktorhúzó Európa Kupán

Forrás: agoinform

Augusztusban ismét jön a nyár kihagyhatatlan traktoros eseménye, a Traktorhúzó Európa Kupa hazai futama. Augusztus 13-án a Light Modified, 3,5 tonnás, kerozinnal hajtott versenytraktorok, egy nappal később pedig a ProStock diesel meghajtású versenytraktorok futamára kerül sor. A show előnapján pedig ismét Portfolio agrárkonferencia.

2016-07-27 bővebben »

Körkérdés: eke, tárcsa, grubber… melyik a megfelelő eszköz? Lehántjuk a leplet

Forrás: agroinform

A tarlóhántás a betakarítás után az egyik legfontosabb feladat, hiszen ez a művelet alapozhatja meg a következő növényi kultúra sikerességét. Segíti a talaj nedvességmegtartását, fontos szerepet játszik a gyomszabályozásban és korlátozható vele a kártevők, kórokozók élettevékenysége, vagyis ezzel a művelettel kezdődik a jó minőségű talajállapot kialakítása.

2016-07-21 bővebben »

Újabb változás az öntözésfejlesztési pályázatban

Forrás: agroinform

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztési pályázat kerete mintegy 49,5 milliárd forint, ami többek között a vízvisszatartás, a vízkészleteinkkel való fenntartható gazdálkodás, valamint takarékos öntözési technológiák elterjesztésének támogatására fordítható.

2016-07-19 bővebben »

Új gépekkel arat a magyar gazda: modern a hazai géppark

Forrás: agrarszektor

Továbbra is növekedőben van a mezőgazdasági géplízing állomány: az idei első negyedévben 7 százalékos volt a növekedés - közölte a Magyar Lízingszövetség. A friss összegzés szerint az agrárium elsősorban, 86 százalékban új gépeket szerzett be, amire kedvező hatással volt a jegybanki hitelprogram is. Érzékelhető még a piacon, hogy a pénzügyi lízing egyre népszerűbb a mezőgazdasági vállalatok körében.

2016-07-18 bővebben »

Így néz ki egy traktor, ha a Ferrari dizájnere tervezi

Forrás: agroinform

A traktorok ma már nemcsak egyszerű munkagépek, de afféle státuszszimbólumok is, amelyeknél a belső műszaki tartalom mellett éppolyan fontos a külső megjelenés is. A Zetor nemrég az olasz Pininfarinára bízta erőgépei „plasztikázását”, míg a japán Yanmar ennél is nagyobbat dobott: egyenesen a Ferraritól igazolt sztártervezőt magának.

2016-07-15 bővebben »

A jövő már az ajtón kopogtat – Hamarosan robot munkatársaink lesznek a földeken

Forrás: agroinform

A legfejlettebb országokban már robotizálási forradalomról lehet beszélni. Jelenleg több mint egymillió ember dolgozik az USA mezőgazdaságában, őket egyre inkább robotokkal igyekeznek kiváltani, amelyek nem alszanak, és nem fáradnak el – olvashatjuk a qz.com és Market Watch, angol nyelvű hírportálokon. Alkalmazásuk fő korlátját egyelőre a költségek képezik, azaz a kiváltási folyamat elsősorban attól függ, hogy mennyire lehet a költségeket leszorítani, és az emberi munkával összehasonlítva versenyképessé tenni. Ez az utóbbi években olyan mértékben felgyorsult, hogy a legfejlettebb országokban már robotizálási forradalomról lehet beszélni.

2016-07-12 bővebben »

Álhírek keringtek az interneten: a traktorokra nem terjed ki EKÁER

Forrás:

Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához tagjaitól az EKÁER 2016. augusztus 1-jén életbe lépő változásával kapcsolatban – közölte a szervezet. Több internetes oldalon ugyanis arról számoltak be, hogy a jövő hónap elejétől a mezőgazdasági vontatókra is igényelni kell EKÁER-számot.

2016-07-11 bővebben »

MVH: átszervezés ide vagy oda, a gazdálkodók továbbra is megkapják a támogatásokat

Forrás:

A 2015-ös egységes kérelmekhez kapcsolódó végkifizetésekkel összesen 432,5 milliárd forint került a gazdák számlájára. Az előző az MVH eddigi legnehezebb, de egyben legsikeresebb éve volt. A gazdáknak sem volt könnyű...

2016-06-30 bővebben »

Keményedik a rendszer: a traktorokat is bevonják az ekáer-be

Forrás: eu-info

Olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. 2016. augusztus 1-től néhány, látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (ekáer) kapcsolatban. Ezek azonban egyrészt eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki, másrészt olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. Vagyis nincs olyan kereskedelemmel, szállítással foglalkozó adóalany, akinek ne lenne hasznos az ekáer-ismeretek felfrissítése – írja adózásról érthetően blogjában a LeitnerLeitner szakértője.

2016-06-30 bővebben »

Gazdálkodási napló: itt az új ingyenes szoftver

Forrás: agrarszektor

Új, ingyenes számítógépes programot dolgozott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdálkodási naplókra (GN). A szoftver nem csak a kitöltésben működik közre, hanem több más funkciójával is könnyítheti a naplóvezetésre kötelezett gazdálkodók munkáját.

2016-06-27 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2016. június
2016. május
2016. április
2016. március
2016. február
2016. január
2015. december