Idén is lesznek Bábolnai Gazdanapok

Forrás: Mezőgazdasági Technika júliusi lapszám

A Bábolnai Gazdanapok kiállítás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a kiállítók és látogatók előtt. Az elmúlt évi kihagyás után az idén rendhagyó időpontban, augusztus 31. és szeptember 3. között várja az érdeklődőket hazánk egyik legrégebbi agrárkiállítása.

2016-08-25 bővebben »

Blokád és gumiabroncs-égetés – egyre több tejes gazdánál szakad a cérna

Forrás: agroinform

Francia tejtermelő gazdák blokád alá vonták a tejipari óriás, a Lactalis központja előtti utat. A termelők az alacsony felvásárlási árak ellen tiltakoztak. Mintegy 400 tejtermelő vett részt azon a tüntetésen, amelyen a termelők célja az volt, hogy megközelíthetetlenné tegyék a Lactalis gyárát – írja a Farmers Weekly. A Twitteren közzétett képeken látszik, hogy az augusztus 22-én demonstrálok gumiabroncsok segítségével blokád alá vették az utat. Néhány gumit fel is gyújtottak, ami a múlt nyári termelői demonstrációra emlékeztetett.

2016-08-25 bővebben »

A jövő elkezdődött – az informatika alapjaiban változtathatja meg a mezőgazdaságot

Forrás: agrotrend

A sertések hangalapú megfigyelése során hangminta alapján kiszűrhető egy-egy beteg állat; különböző szenzorokat a növénytermesztésbe is bevonhatnak - forradalmi változások előtt áll a mezőgazdaság. Az alkalmazott eszközök sok adatot szolgáltatnak, melyek akkor válnak igazán hasznossá, ha a gazdák értelmezni is tudják az adatokat. A debreceni Farmer Expóra látogatók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrárinformatikai akadémiáján is részt vehettek.

2016-08-23 bővebben »

Szeptemberben startol az újabb AKG-program

Forrás: agrotrend

Szeptembertől újabb, a gazdák számára jelentős pályázati felhívások megjelentetését tervezi a Miniszterelnökség. A Vidékfejlesztési Program keretében ez idáig összesen harmincöt darab pályázat jelent meg. A közel 1300 milliárd forintos keretből a Miniszterelnökség mintegy 890 milliárd forintot már meghirdetett, amely a rendelkezésre álló forrás több mint kétharmada. Jelenleg a további – még több mint harminc – pályázati felhívás előkészítése és minőségbiztosítása folyik, melynek eredményeképpen az ősztől újabb kiírások megjelenésére számíthatnak a gazdálkodók.

2016-08-22 bővebben »

Megnyílt a Farmer-Expo

Forrás: agrotrend

Megnyitotta kapuit hazánk egyik legsikeresebb és legrégebbi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer- Expo Debrecenben. A rendezvény kiváló lehetőség a hazai kiállítók számára, hogy termékeiket ne csak a magyarországi, hanem a külföldi, azon belül is döntően a határon túli közönséggel megismertessék, vagy éppen a Partiumból vagy Székelyföldről érkező kiállítók portékáival ismerkedjenek. Az idei expo négy napján többek között tenyészállat bemutatókkal, zöldség- és gyümölcs szakkiállítással, valamint fogathajtó-, és mezőgazdaságigép bemutatókkal is várják az érdeklődőket.

2016-08-19 bővebben »

Mindenki idegesíti a gépet - Traktorhúzó Európa-kupa

Forrás: index

Mit nekünk rodeó, ha van sokkal életközelibb sportjuk is a magyar cowboyoknak. Rég nem lóval szántunk vagy szállítjuk az állatokat, de az agráriumi dolgozókból ettől még nem kell kivesznie a versenyszellemnek.

Tudósítás a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Európa-kupa rendezvényről.

2016-08-18 bővebben »

Ma van a biodízel nemzetközi napja

Forrás: agroinform

Gazdasági és környezetvédelmi érdekek is fűződnek ahhoz, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a biodízel használata. Az 1970-es évek olajválsága – az olajtartalékok csökkenése és a gazdasági helyzet – vezetett el az arról való gondolkodáshoz, hogy az ásványi olajon kívül milyen más energiaforrások állnak rendelkezésünkre. Ekkor kerültek előtérbe a megújuló energiaforrások, és alakult ki az igény az alternatív üzemanyagok fejlesztésére. A gazdasági érdekek mellett a globális felmelegedés, a túlnépesedés és a környezetvédelmi problémák is fokozták a biológiai eredetű hajtóanyagok iránti igényt.

2016-08-10 bővebben »

Országos jégeső elhárítást 2018-ra ígérnek

Forrás: agrotrend

Negyvenmilliárd forintra pályázhatnak a borászati fejlesztéseket tervezők, 2018-ra pedig uniós forrásból elkészül az agárkamara által működtetni tervezett országos jégeső elhárító hálózat. Negyvenmilliárdos forrás áll rendelkezésre a borágazat fejlesztésére – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Balatonfüredi Borhetek megnyitó ünnepségén. A kormány megduplázta a jelenlegi EU-s költségvetési ciklus vidékfejlesztési programjának keretében eredetileg előirányozott 20 milliárd forintos összeget - tette hozzá az államtitkár.

2016-08-08 bővebben »

Ki a legvagányabb traktoros - kiderül a Traktorhúzó Európa Kupán

Forrás: agoinform

Augusztusban ismét jön a nyár kihagyhatatlan traktoros eseménye, a Traktorhúzó Európa Kupa hazai futama. Augusztus 13-án a Light Modified, 3,5 tonnás, kerozinnal hajtott versenytraktorok, egy nappal később pedig a ProStock diesel meghajtású versenytraktorok futamára kerül sor. A show előnapján pedig ismét Portfolio agrárkonferencia.

2016-07-27 bővebben »

Körkérdés: eke, tárcsa, grubber… melyik a megfelelő eszköz? Lehántjuk a leplet

Forrás: agroinform

A tarlóhántás a betakarítás után az egyik legfontosabb feladat, hiszen ez a művelet alapozhatja meg a következő növényi kultúra sikerességét. Segíti a talaj nedvességmegtartását, fontos szerepet játszik a gyomszabályozásban és korlátozható vele a kártevők, kórokozók élettevékenysége, vagyis ezzel a művelettel kezdődik a jó minőségű talajállapot kialakítása.

2016-07-21 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2016. július
2016. június
2016. május
2016. április
2016. március
2016. február
2016. január