Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat. Egyúttal felméri azt is, milyen tipikus hibák és hiányosságok fordulnak elő a munkavégzésük során, illetve mely területeken igénylik az alaposabb hatósági tájékoztatást és segítségnyújtást.

2022-09-29 bővebben »

Csúcsgenetikai képességek továbbörökítését segíti a MATE új állatállomása

Forrás: uni-mate.hu

Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez nélkülözhetetlen az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez

2022-09-20 bővebben »

Jönnek az első elektromos Kubota traktorok Európába

Forrás: gepmax.hu

Bár a márka híres kiváló dízeljeiről, a kor hívó szavára kifejlesztette és a következő hónapokban Európa-szerte számos fontos eseményen (például az EIMA-n) mutatja be LXe-261 elektromos meghajtású kompakt traktorját.

2022-09-14 bővebben »

Drón a mezőgazdaságban? Már árulják, pedig hatalmas a káosz

Forrás: gepmax.hu

Nincs engedélyezett permetszer, nincs légtérhasználati szabályozás, és eddig Magyarországon összesen 7(!) típusminősített drón létezik. A Nébih mégsem bünteti rommá a gazdaságokat, pedig a helyzet egyelőre rossz irányba tart: sok az átverés és kevés a megbízható adat.

 

2022-09-07 bővebben »

Országos középiskolai agrárvetélkedő indul a MATE szakmai támogatásával

Forrás: uni-mate.hu

A közhiedelemmel ellentétben már nem a piros traktorok, a puttonyos szőlőszedők és a sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot. Az agrárterület is felzárkózott a high-tech világhoz, ami ma már hatékonyabb és minőségi termelést, biztosabb életkörülményeket és környezeti fenntarthatóságot jelent. A szakmát és a hozzá vezető tanulási lehetőségeket népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló Nagy Diák Agrárteszt 2 – mezőgazdálkodj okosan! vetélkedő, nagy értékű nyereményekkel.

2022-09-02 bővebben »

Kihelyezett innovációs műhelyt alapított a MATE Mezőtúron

Forrás: uni-mate.hu

Kihelyezett innovációs műhelyt alapított a MATE Szent István Biztonságkutató Központja a MUMGÉP (Magyar Út- és Mezőgépgyár) Kft. mezőtúri telephelyén, augusztus 24-én. A kecskeméti székhelyű vállalat célkitűzése a profiljához kapcsolódó lehető legmagasabb minőségű versenyképes gyártási környezet kialakítása. Az egyetemmel kialakított együttműködés közös fejlesztéseket és projekteket segíthet elő.

2022-08-30 bővebben »

Minden, amit a rönkhasítókról tudni érdemes

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A rönkhasító az egyik legjobb találmány a fával fűtés, és az emberi, kézi munkaerő kiváltásához. Segítségével nem kell a tűzifa előkészítésével, hasogatásával hosszú ideig kínlódni. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a rönkhasító különböző típusait, és felhasználási módjait.

2022-08-10 bővebben »

AM: mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

Forrás: mti.hu

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

2022-08-09 bővebben »

CASE IH kávébetakarító gép debütált Angolában

Forrás: gepmax.hu

Az angolai kávétermelők mostantól egy világelső kávébetakarító géphez juthatnak hozzá a Case IH Coffee Express 200 Multi elérhetőségének köszönhetően. Az angolai kávétermelő régiók harmincöt termelője, valamint öt termelő Etiópiából nemrégiben részt vett a Case IH nemzetközileg is elismert önjáró kávébetakarító gépének bemutatóján a Quibalában található Vissolela farmon, amely Cuanza Sul tartományban, a közép-angolai szubtrópusi felföldön található.

2022-07-27 bővebben »

A klímaváltozás hatásainak enyhítése a szőlőtermesztésben

Forrás: uni-mate.hu

„A szőlő öntözésének és öntözésvezérlésének lehetőségei” címmel tartottak bemutatónapot a Mikóczy Szőlőbirtok tatai ültetvényében a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet társszervezésében.

2022-07-26 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június
2022. május
2022. április