A környezetbarát mezőgazdaság hatása drámai lehet a kibocsátáscsökkentésben

Forrás: infostart.hu

A WWF friss tanulmánya szerint ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe.

2022-02-14 bővebben »

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

2022-02-08 bővebben »

Elektronikussá válik a permetezési napló

Forrás: portal.nebih.gov.hu

December közepén hatályba lépett az a jogszabálymódosítás, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni.

2022-02-07 bővebben »

Agrárminisztérium: ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére

Forrás: mti.hu

Újranyílik a népszerű mezőgazdasági kisüzemek támogatása elnevezésű pályázati kiírás - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

2022-02-02 bővebben »

40. AGROmashEXPO kiállítás – teljes korszakváltás a mezőgazdaságban

Forrás: MT

2022. január 26-án 40-ik alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Magyarország legnagyobb fedett agráripari szakkiállítása az AGROmashEXPO, amely az idei évben ismét a személyes kapcsolatteremtésről és üzletkötésről szól. A megújult Hungexpo vásárközpontban megrendezett agrár-szakkiállítás a térségben immár egyedülállónak számít, idén 4 csarnokban közel 200 kiállító mutatja be technikai innovációit, szolgáltatásait, szakmai programjait ...

2022-01-27 bővebben »

USA, Európa – nagy a verseny a traktorok gyártói között

Forrás: gepmax.hu

Nincs rossz dolga az észak-amerikai és európai gazdáknak: a legkiválóbb traktorgyártók kemény harcokat vívnak a kegyeikért. Lássuk, hogyan alakult a piac tavaly!

2022-01-27 bővebben »

Aszálymonitoring-rendszer segíti a gazdákat

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok lesznek az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ.

2022-01-25 bővebben »

A Krone 2,2 milliárd euróra növelte forgalmát a koronavírus-járvány ellenére

Forrás: Krone

A járvány kitörése óta a Krone csoport 25 oltási kampányt hajtott végre a vállalat különböző telephelyein; több mint 8300 adag vakcinát használtak fel. Az oltóanyagok mintegy 50 százalékát a Krone csoport alkalmazottai kapták; a másik 50 százalékot a családtagok beoltására fordították, vagy a szomszédos cégek alkalmazottai részére bocsátották rendelkezésre.

A változatlanul nehéz piaci környezet ellenére a Krone csoport a 2020/2021-es pénzügyi évben (2020.08.01 - 2021.07.31.) 2,2 milliárd eurós forgalmat ért el, ami meghaladja az előző évi szintet (mintegy 1,9 milliárd euró). Az értékesítés exporthányada 75 százalék; a forgalom 25 százaléka Németországból származott.

A haszongépjárművek üzletágban a vállalat 1.374,0 millió euró forgalmat ért el; ez 17,8%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest (1.166,2 millió euró). A Krone a mezőgazdasági gépek szegmensben is újra növekedni tudott; a 11,1%-os forgalom-növekedésnek köszönhetően a forgalom elérte a 813,5 millió euró értéket (előző évben 731,9 millió euró) ...

2022-01-21 bővebben »

A MATE részvételével zajlik a sugárzóanyagokat távolról detektáló innováció fejlesztése

Forrás: uni-mate.hu

Atomerőmű balesetek során vagy az iparban és az orvostudományban keletkező radioaktív hulladékok létrejöttével alfa-sugárzást kibocsátó részecskék szóródhatnak szét. Ezek a sugárzóanyagok belélegzés által ártalmasak az emberi egészségre, de jelentős károkat okozhatnak a környezetben is, hiszen a szél akár egészen messzire is képes eljuttatni a radioaktívvá vált port és törmelékeket.

2022-01-21 bővebben »

Karácsonyfából jó minőségű komposztot – Újrahasznosítás a MATE-n

Forrás: uni-mate.hu

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást választunk, a fenntarthatósági elveket szem előtt tartva gondolkodni ma már alap. Dr. Aleksza László egyetemi docenst, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársát a kidobott fák lehetséges hasznosításáról kérdeztük.

2022-01-21 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június