Magyarország rendezi jövőre a Kína-Európa szója kongresszust

Forrás: mti

A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvényének, a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumnak Budapest és Bécs ad otthont, ami jelentős agrárdiplomáciai siker - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel szerdán.

2017-08-10 bővebben »

Problémát okoz a trágyaszállítás a biogázüzemekből

Forrás: Agroinform

A hígtrágyáról és az erjesztésből visszamaradó anyagokról közismert, hogy azok tápanyagokban igen gazdagok. Ezért az intenzív növénytermesztés tápanyagellátásához jelentős mértékben tudnak hozzájárulni. A biogáz-létesítményekből mindezek messzire történő szállítása – főleg az intenzív állattartási helyekről – a növénytermesztési régiókba igen jelentős költségtényező. Egyedül Alsó-Szászországban évente 60 millió tonna hígtrágya keletkezik.

2017-08-09 bővebben »

Agrárkutatásunk Európa élvonalában

Forrás: agrotrend

A magyar mezőgazdaságnak is szembe kell néznie azokkal a globális kihívásokkal, amelyek több kérdéskörben adnak feladatot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ számára. Interjú Gyuricza Csabával, az intézet főigazgatójával.

2017-08-07 bővebben »

Figyelem! Új szabályok a szőlőértékesítésben

Forrás: agrotrend

A 2017. évi szüretben új szabályok szerint történhet csak a borszőlő értékesítése és vásárlása Magyarországon – jelentette be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az intézkedés minden hegyközségi tagra és felvásárlóra nézve kötelező. A szakmaközi intézkedés célja az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésminták kidolgozásával és bevezetésével az, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön.

2017-07-19 bővebben »

Előzzük meg a kombájntüzet!

Forrás: Agroinform

Minden gazdának rémálma a nyári betakarítás alatt a munka közben bekövetkező tűz. Ez a potenciális veszélyforrás minden nyári betakarításban dolgozó gépre egyformán igaz, de a legfokozottabban a bálázók és a kombájnok vannak ennek a fenyegetésnek kitéve az elmúlt évek esetei alapján. Nincs a gazda számára szívszorítóbb érzés, mint amikor kombájnja vagy bálázója kigyullad. De ha más gazdatárs hasonló gépe kerül ilyen végzetes helyzetbe, annak látványa is azonnal azt a gondolatot ébreszti az emberben, hogy csak az enyémmel ne történjen ilyen.

2017-07-12 bővebben »

Itt a megoldás a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira

Forrás: Agroinform

Teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer 2019 őszére a Marótvölgyi öblözet rendezése elnevezésű beruházással, amelynek nyitórendezvényét és alapkőletételét szerdán tartották a Somogy megyei Somogysámsonban és Főnyeden. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az eseményen elmondta, hogy a regionális és az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2,2 milliárd forintos, uniós és magyar finanszírozású fejlesztésével egy öblözetet alakítanak ki a térségben, megoldást kínálva a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira, és lehetőséget nyújtva a biztonságos gazdálkodáshoz. A vízelvezetés és elárasztás lehetőségének megteremtése hozzájárul a természeti értékek védelméhez

2017-07-07 bővebben »

Agrárkamara: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Forrás: mti

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

2017-07-04 bővebben »

Nemzetközi dísznövény nemesítési konferenciát rendeznek Budapesten

Forrás: mti

Nemzetközi dísznövény-nemesítési konferenciát rendez Budapesten a hollandiai központú Fleuroselect - Nemzetközi Dísznövény Nemesítők és Forgalmazók Egyesülete - július 4. és 6. között - közölték a szervezők az MTI-vel.

2017-07-03 bővebben »

Jön az elektronikus ügyintézés a borszektorban

Forrás: Agrárszektor

Uniós forrásokból alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét. A rendszer hatékonyabb ügyintézést és ellenőrzést tesz majd lehetővé, és a papír alapú ügyintézést felváltja majd az egykapus elektronikus ügyintézés. A szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét mintegy 1,2 milliárd forint uniós keretösszegből alakítják ki - közölte Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.. Az FM kezelésében álló központi közhiteles ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papír alapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette egykapus elektronikus ügyintézés működjön.

2017-06-23 bővebben »

Aratják az őszi árpát, a búzabetakarítás pedig júliusban indul

Forrás: Agroinform

Rekordtermés biztosan nem lesz idén, a csapadékhiány miatt a tavalyi hozamokat valószínűleg alulmúlja az idei gabonatermés. Őszi árpát mintegy 200 ezer hektáron termesztenek országszerte. A napokban megkezdődött az aratás, a munka nagy része jövő héten indul be és június végére fejezhetik be az árpa betakarítását – mondta a Magyar Hírlapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: az idei év csapadékban szegényebb, mint a tavalyi, idén 100 milliméternyi eső hiányzik a talajokból, így akár 20 százalékkal is kevesebb lehet a hektáronkénti gabonahozam.

2017-06-22 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2018. június
2018. május
2018. április
2018. március
2018. február
2018. január
2017. december