Világelső a MATE egyetemi komposztálótelepe

Forrás: uni-mate.hu

A gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy európai uniós támogatással létrehozott professzionális infrastruktúra használatával. Az új fejlesztés révén a MATE az egyetlen olyan egyetem a világon, ahol saját komposztálótelepen teljes körű helyben hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot.

2023-09-04 bővebben »

64 százalékkal több pótfelvételiző került be a MATE-ra

Forrás: uni-mate.hu

A pótfelvételi eljárásban 539 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire, ami 64 százalékos növekedést jelent a tavalyi póteljáráshoz képest. Rendkívül keresettek az egyetem ősszel induló szakirányú továbbképzései is, amelyekre 384 jelentkezés érkezett.

2023-08-29 bővebben »

Újrahasznosítható és 30 évig használható az új akkumulátor

Forrás: gepmax.hu
2023-08-24 bővebben »

A klímaváltozás elleni küzdelemben is segít a magyar rizskutatás

Forrás: uni-mate.hu

A közelmúltban két új rizsfajta is született a MATE szarvasi Galambosi Rizskísérleti Telepén, ahol kutatással, nemesítéssel és a hazai rizstermesztés vetőmagbázisának előállításával foglalkoznak a szakemberek. Az egyik legfőbb cél az, hogy a rizstermesztés jelentős vízigényét csökkenteni tudják.

2023-08-22 bővebben »

A jégeső veszélyei a napelemes rendszerekre

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Az elmúlt napokban erős viharok, zivatarok, felhőszakadások és jégeső sújtotta Európa egyes országait. Erre a hétre is bejelentettek néhány heves vihart.

2023-08-15 bővebben »

A mezőgazdasági munkák nélkülözhetetlen segítője lesz

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a pilóta nélküli légi járművek, amiket egyre több területen alkalmaznak sikerrel. Az ABZ Drone Kft. július 21-én szentendrei székhelyén tartott zártkörű sajtótájékoztatóján erre hívták fel a figyelmet, bemutatva a mezőgazdasági és az ipari drónok használatának innovatív lehetőségeit.

2023-08-03 bővebben »

Egyre többen választják az agrár felsőoktatást

Forrás: mti.hu

Egyre népszerűbb az agrár felsőoktatás, amit igazolnak az idei felvételi eredmények is - közölte az agrárminiszter. Nagy István kiemelte, az Oktatási Hivatal által működtetett felvi.hu adatai alapján első helyen 4764 diák jelentkezett agrár képzési területre, közülük pedig 4082 fő kezdheti meg szeptembertől tanulmányait, ami több mint 28 százalékos bővülést jelent a korábbi évhez képest - tájékoztatta az MTI-t az agrártárca.

2023-08-02 bővebben »

Megdobta az öntözőgép-forgalmat a tavalyi iszonyú aszály

Forrás: gepmax.hu

… ezzel pedig az öntözött területek is rekordot értek el 2022-ben. Mutatjuk, mit vettek a gazdaságok.

2023-07-25 bővebben »

Tűzesetek ellen védi a magyar fejlesztésű készülék a kombájnokat és a traktorokat

Forrás: magro.hu

Minden évben több 100 milliós károkat okoz egy apró műszaki hiba, amiből kombájn- vagy traktortűz keletkezik. A klímaváltozással érkező hőségnapok forrósága vagy a szántón működő gépekre rakódó növényi maradványok begyulladása kiemelt kockázatot jelent a gazdálkodók számára. Egy forradalmi magyar fejlesztés segít megelőzni a nagyobb bajt. Használat közben egy pillanat alatt lehet váltani vízzel vagy habbal való oltás között, ami az oltóberendezés hatásfokát jelentősen növeli.

2023-07-21 bővebben »

Traktoróriásokkal lephetik meg a gazdákat a gyártók az idei Agritechnica kiállításon

Forrás: agroforum.hu

Új Claas, John Deere és Case IH nagytraktor érkezhet a novemberi hannoveri Agritechnica kiállításon a várakozások szerint, de talán ott mutatkozhat be a Fendt 600 Vario erőgép is.

2023-07-18 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november