A JCB hidrogén-hajtású munkagépekben gondolkodik

Forrás: totalcar.hu

Sokan állítják, hogy ismerik a közlekedés jövőjét, de úgy tűnik, még az sem dőlt el, hogy milyen úton tisztítható meg a járműállomány. A személyautó-gyártók nagyrészt a tisztán elektromos hajtás mellett foglaltak állást, de a nehezebb járművek világában lehet helye más megoldásoknak is.

2021-05-20 bővebben »

A robotoknak nem fáj a kapálás

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

2021-05-14 bővebben »

Eperszedő robotok Kaliforniában

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.

2021-05-05 bővebben »

Többen vezetik ugyanazt a traktort? Akkor jól jöhet az UV-alapú fertőtlenítő

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Egy kanadai cég UV-C-sugarakat kibocsátó lámpát fejlesztett ki kifejezetten a közös használatú járművek vezetőfülkéinek fertőtlenítésére. Az agrarheute.com portálon olvastunk az újdonságról.

2021-04-13 bővebben »

Hibrid fagyvédő berendezés

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Sokféle módszerrel próbálunk védekezni a tavaszi fagyok ellen, több-kevesebb sikerrel, és nagyon eltérő költségekkel. Jó hatásfokú, de nagyon drága a fagyvédő gyertyákkal való fűtés, és megbízható eredményt ad a fagyvédő öntözés is. Léteznek mobil fűtőberendezések, illetve fűtő-ködképző gép, valamint nemrégiben szélgép is került hazai forgalomba.

2021-03-24 bővebben »

Idénymunkások helyett a repülőrobot is leszedi az almát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Éjjel-nappal dolgozik, és a legprecízebb munkát végzi. Egy izraeli és egy japán cég összefogásából valósult meg a gyümölcsszedő repülő robot, amelyet már az idén forgalmazni kezdenek.

2021-02-22 bővebben »

Új orosz mezőgazdasági robotot mutattak be

Forrás: blog.syngenta.hu

A „Szibériai tigrist”, az Agrirobot új mezőgazdasági robotját idén már terepen tesztelik fejlesztői, 2024-ben pedig piacra is kerülhet.

2021-02-01 bővebben »

Okos gabonaszonda

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Egy magyar találmány forradalmasíthatja a gabonaraktározást: a síktárolókban előforduló nedvesedésre kínál megoldást a GrainMonitor okos gabonaszondája, amely három-négy éves akkumulátoridővel rendelkezik, ez idő alatt nem is kell feltölteni.

2021-01-13 bővebben »

Bemutatkozott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma

Forrás: szie.hu

Online sajtótájékoztató keretei között mutatkozott be a 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi fenntartásban tovább működő Szent István Egyetem leendő kuratóriuma. A testület tagjai és a rektor beszámoltak a közös jövőképről, melynek értelmében az Egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években, nagy hangsúlyt fektetve a piaci igényeknek megfelelő gyakorlati oktatás és a kutatás-fejlesztési tevékenység erősítésére. A megindult átfogó megújulási program során az Egyetem számíthat a kuratórium tagjainak sokoldalú szakmai és üzleti-vezetői tapasztalatára.

2021-01-07 bővebben »

Egyedülálló MRI-készülék lovak diagnosztizálásához

Forrás: agrotrend.hu

Ősszel került átadásra az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén egy új, álló helyzetben vizsgálni tudó ló MRI készülék, mely a a különböző sántaságot okozó problémák precíz felderítésére szolgál. Az esemény fontosságát mutatja, hogy Közép-Kelet Európában Lengyelországtól Görögországig jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik ilyen berendezéssel.

2020-11-11 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június
2021. május
2021. április