Speciális aminosav javíthatja a hazai pontytermelés mutatóit

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak eredményei szerint a γ-amino-vajsav révén növelhető a pontytenyésztés intenzifkációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége is.

2022-07-21 bővebben »

A hardver jövője a méz

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A számítástechnika jövője az idegrendszer működését utánzó neuromorf rendszereké. A Washington State Egyetem szakemberei meglepő anyagból készítettek neuromorf chipet: mézből.

2022-07-15 bővebben »

Az Ekobot eltávolítja a gyomokat

Forrás: gepmax.hu

Az új Ekobot gépet Svédországban és Hollandiában helyezték üzembe. Gyomirtásra tervezték, és három fő komponensből áll: a növekedést figyelő kamerákból, a beavatkozást eldöntő vezérlőegységből és a gyomok felszámolását biztosító irányított karokból.

2022-07-13 bővebben »

Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

Forrás: uni-mate.hu

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését, valamint további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ezzel az ott keletkező összes biohulladék esetében sikerrel zárul a biológiai körforgás, amire még egyetlen hazai fesztiválon sem volt példa.

2022-07-06 bővebben »

Öreg traktorok ha találkoznak...

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”

2022-07-01 bővebben »

Agrárminisztérium: előbb kezdődött meg a nyári betakarítás

Forrás: mti.hu

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól - közölte keddi pénteki közleményében Nagy István agrárminiszter.

2022-06-29 bővebben »

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

Forrás: uni-mate.hu

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

2022-06-28 bővebben »

Metszőrobotok a gyümölcsösökben

Forrás: agroforum.hu

Az automata metszőrobotok régóta a termelők kívánságlistáján szerepelnek, mint ahogy egykor a szüretelőgépek is ott sorakoztak a munkát megkönnyítő eszközök között. A kutatók azonban igen körülményesnek találják mind az algoritmusok fejlesztését, mind a metszési lépések megtervezését, valamint a megfelelő hardwareháttér kivitelezését.

2022-06-23 bővebben »

Hétfőtől pályázhatnak a méhészek az új méh állatjóléti támogatásra

Forrás: mti.hu

Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium (AM) a méhek állatjóléti támogatását - közölte az agrárminiszter.

2022-06-20 bővebben »

Félmilliárd forintos fejlesztést hajt végre a békési Optigép Kft.

Forrás: mti.hu

Félmilliárd forintos fejlesztést hajt végre a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó, békési székhelyű Optigép Kft. - tájékoztatta a cég ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-t.

2022-06-17 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június
2022. május
2022. április