Szóvetés a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól

Forrás: nak.hu

Dr. Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének podcast beszélgetése a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól.

2020-03-31 bővebben »

Infrás kasza, amely védi a fűben lapuló őzgidákat

Forrás: magyarmezogzadasag.hu

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. A vadriasztó lánc nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárják a termelők. A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE berendezés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.

2020-03-26 bővebben »

Több száz traktor vonult fel a rendhagyó megemlékezésen

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Traktorok szinte végeláthatatlan sora kígyózott azon az Észak-angliai felvonuláson, melyet évente rendeznek meg a térség fiatal gazdálkodói, hogy tragikusan elhunyt társukra emlékezzenek, egyúttal pedig adományt gyűjtsenek. Az idei alkalmat látványos drónfelvétellel is megörökítették a szervezők.

2020-03-13 bővebben »

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

Forrás: clue-drone.hu

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen.

2020-02-21 bővebben »

Futurisztikus a japánok Álom Traktora

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A napokban mutatta be új fejlesztését az Oszakában található Kubota japán traktorgyár. Az elektromos meghajtású, mesterséges intelligenciával ellátott autonóm munkagépet Álom Traktornak nevezték el.

2020-01-29 bővebben »

Nagy István: új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében

Forrás: mti

A mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új hazai komplex talajkezelési technológia, három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatával - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Budapesten, a technológiát bemutató sajtótájékoztatón.

2020-01-08 bővebben »

Agrárgazdasági kutató: tovább nőtt a mezőgazdasági gépek piaca

Forrás: mti

Továbbra is bővül a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az első három negyedévben mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, ami 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállításából, amely szerint alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanebben az időszakban, 10 százalékkal többet a tavaly január-szeptemberinél.

2019-12-03 bővebben »

Trakor- és kombájntemető Iowa-ban

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Amerikában, a legek hazájában a kiszolgált gépeket egy ideig géptemetőkben tárolják, majd az követően kerülnek a kohókba. Jól ismert az arizonai sivatagban lévő repülőgép temető, ahol a leselejtezett polgári- és katonai repülők garmadáját tárolják.

2019-11-20 bővebben »

Újraindul a traktorgyártás Szerbiában?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A Titói Jugoszláviának két traktorgyára volt. Mindkettő, a Rakovica (IMR) és az IMT is Szerbiában, a főváros külterületén működött. Miután az ország darabjaira hullott, Szerbiát sem kerülte el a magánosítás folyamata. A két tönkrement – tönkretett – traktorgyárat az utolsók között bocsátotta árverésre az illetékes belgrádi ügynökség.

2019-11-04 bővebben »

Napenergia a földeken

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Süddeutsche Zeitung

A földeken nemcsak burgonyát, vagy éppen lóherét lehet betakarítani, hanem - a megfelelő napenergiapanelek telepítésével - áramot is. Az ilyen rendszerek használata választ adhat a népességnövekedés és a klímaváltozás által támasztott kihívásokra - erről ír a Süddeutsche Zeitung.

2019-10-29 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. december
2020. november
2020. október
2020. szeptember
2020. augusztus
2020. július
2020. június