Csökkent a mezőgazdasági gépek, nőtt az alkatrészek forgalma az első fél évben

Forrás: mti.hu

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 92,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első fél évben, ami 1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Alkatrészekre 35 milliárd forintot fordítottak, ez 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványából.

2021-09-13 bővebben »

Ünnepi szenátusi üléssel és zászlóavatással vette kezdetét a MATE első teljes tanéve

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 2021/2022-es tanévének ünnepi tanévnyitóján Dr. Gyuricza Csaba rektor kiemelte a vidék és a vidéki értelmiség támogatását, felzárkóztatását, valamint az Egyetem következő fontos mérföldköveit. A ceremónia díszvendége Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke voltak, az ünnepség keretei között Lévai Anikó az Egyetem patrónusaként felavatta a MATE zászlóját.

2021-09-08 bővebben »

Elektromos traktor Afrikának

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Afrikai piacra fejlesztett ki elektromos traktort a Volkswagen, amelynek töltéséhez napenergiát használnak.

2021-08-26 bővebben »

Tűpontosan közlekedő „zöld” traktorok lephetik el Magyarországot – állami támogatással

Forrás: axial.hu

Táblagépről irányítható csúcstechnológiás gépek, műholdas helymeghatározás – csak két példa arra, hogy az átalakuló agráriumban milyen megoldások jelentek meg, amelyek segítségével hatékonyabbá vált az ágazat.

2021-08-16 bővebben »

A Carbon Robotics lézerrel fékezi a gyomokat

Forrás: blog.syngenta.hu

A Carbon Robotics Autonomous Weeder robot nyolc nagy teljesítményű lézert használ a gyomok kezelésére. A robot körülbelül ugyanolyan méretű és súlyú, mint egy közepes méretű traktor.

2021-08-13 bővebben »

Drónok pásztázták a MATE rizsföldjeit

Forrás: uni-mate.hu

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepén. A fő cél az, hogy a drónok szemével részletesen fel tudják mérni a fejlődő rizstövek pillanatnyi állapotát, és minél hamarabb ki tudják mutatni, hogy hol bukkanhat fel a rizsföldeket érintő járványos barnulás.

2021-08-06 bővebben »

Multifunkciós szőlőművelő robotot mutattak be

Forrás: blog.syngenta.hu

Van egy robot, amit egész évben be lehet vetni a szőlő vagy gyümölcsös munkálataihoz. A Slopehelper mezőgazdasági önjáró robot egyebek mellett permetez, vág, mulcsoz, és szállít is.

2021-07-23 bővebben »

Traktorgyártásba kezd a Volkswagen

Forrás: Herbert Diess, Linkedin

A VW, egy nemzetközi együttműködéseket segítő német szervezet (GIZ), és a University of Rwanda együttműködésében elkészült egy új, villanytraktor prototípusa, amely cserélhető akkumulátorai révén akár folyamatos munkára is képes, miközben az aksi töltődik a napelemeken.

2021-07-22 bővebben »

Ilyen egy pilóta nélküli MTZ traktor

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A Minszki Traktorgyár 75. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon bemutatták az első belorusz pilóta nélküli MTZ Belarus 3523i traktort.

2021-07-19 bővebben »

Digitális asszisztenst fejlesztettek gazdálkodók számára

Forrás: blog.syngenta.hu

A Trinity AgTech szoftvercsomagjának első részét nemrégiben mutatták be: Sandy, az új digitális asszisztens lehetővé teszi a gazdák számára, hogy pontos információik legyenek vállalkozásuk fenntarthatóságáról.

2021-07-14 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június
2021. május
2021. április