Magyar tudás segítheti a kazah agrárium fejlődését

Forrás: agrotrend

Tovább bővül a magyar tudásexport és kutatás-fejlesztési együttműködés, a jelentős természeti erőforrásokkal rendelkező Kazahsztánnal. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója három meghatározó kazah agrárintézménnyel írt alá megállapodást Asztanában, az „Astana Expo 2017” szakmai világkiállítás alkalmával.

2017-08-22 bővebben »

A világ legtakarékosabb falusi „igáslovai” immár 70 éve

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A boldogi csettegők a lovakat, traktorokat pótolták egykor, de ma is üzemelnek… Heves megyében a paprika termesztéséről és hagyományápolásáról nevezetes település Boldog község, mely „Palóc ország” és a Galga-vidék határán terül el. Az itt élők sikeres gazdálkodásának egyik legfontosabb biztosítéka a víz, melyből bőven van a vidéken. A kútfúróknak könnyű a dolguk, mert öt méter mélyen már víz fakad.

2017-08-17 bővebben »

Mórahalmon lesz idén a Magyar Paprika Napja

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Szeptember 1-jén, az immár a hatodik Magyar Paprika Napját tartják, ezúttal Mórahalomban, aza Aranyszöm Rendezvényházban. A rendezvény kiemelt témája a fűszerpaprika termesztésének aktualitásai és feldolgozása lesz. A szakmai rendezvényen Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese köszöntése után 10 órától előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. A fűszerpaprika-ágazat helyzetét Szokol Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke foglalja össze. Slezák Katalin, a SZIE, Zöldség és Gombatermesztési Tanszék docense a fólia alatti termesztés előnyeit taglalja. Tornyai Tibor, a Rijk Zwaan termékfelelőse pedig a hazai termesztés megújításának lehetőségeit vázolja.

2017-08-15 bővebben »

Magyarország rendezi jövőre a Kína-Európa szója kongresszust

Forrás: mti

A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvényének, a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumnak Budapest és Bécs ad otthont, ami jelentős agrárdiplomáciai siker - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel szerdán.

2017-08-10 bővebben »

Problémát okoz a trágyaszállítás a biogázüzemekből

Forrás: Agroinform

A hígtrágyáról és az erjesztésből visszamaradó anyagokról közismert, hogy azok tápanyagokban igen gazdagok. Ezért az intenzív növénytermesztés tápanyagellátásához jelentős mértékben tudnak hozzájárulni. A biogáz-létesítményekből mindezek messzire történő szállítása – főleg az intenzív állattartási helyekről – a növénytermesztési régiókba igen jelentős költségtényező. Egyedül Alsó-Szászországban évente 60 millió tonna hígtrágya keletkezik.

2017-08-09 bővebben »

Agrárkutatásunk Európa élvonalában

Forrás: agrotrend

A magyar mezőgazdaságnak is szembe kell néznie azokkal a globális kihívásokkal, amelyek több kérdéskörben adnak feladatot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ számára. Interjú Gyuricza Csabával, az intézet főigazgatójával.

2017-08-07 bővebben »

Figyelem! Új szabályok a szőlőértékesítésben

Forrás: agrotrend

A 2017. évi szüretben új szabályok szerint történhet csak a borszőlő értékesítése és vásárlása Magyarországon – jelentette be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az intézkedés minden hegyközségi tagra és felvásárlóra nézve kötelező. A szakmaközi intézkedés célja az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésminták kidolgozásával és bevezetésével az, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön.

2017-07-19 bővebben »

Előzzük meg a kombájntüzet!

Forrás: Agroinform

Minden gazdának rémálma a nyári betakarítás alatt a munka közben bekövetkező tűz. Ez a potenciális veszélyforrás minden nyári betakarításban dolgozó gépre egyformán igaz, de a legfokozottabban a bálázók és a kombájnok vannak ennek a fenyegetésnek kitéve az elmúlt évek esetei alapján. Nincs a gazda számára szívszorítóbb érzés, mint amikor kombájnja vagy bálázója kigyullad. De ha más gazdatárs hasonló gépe kerül ilyen végzetes helyzetbe, annak látványa is azonnal azt a gondolatot ébreszti az emberben, hogy csak az enyémmel ne történjen ilyen.

2017-07-12 bővebben »

Itt a megoldás a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira

Forrás: Agroinform

Teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer 2019 őszére a Marótvölgyi öblözet rendezése elnevezésű beruházással, amelynek nyitórendezvényét és alapkőletételét szerdán tartották a Somogy megyei Somogysámsonban és Főnyeden. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az eseményen elmondta, hogy a regionális és az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2,2 milliárd forintos, uniós és magyar finanszírozású fejlesztésével egy öblözetet alakítanak ki a térségben, megoldást kínálva a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira, és lehetőséget nyújtva a biztonságos gazdálkodáshoz. A vízelvezetés és elárasztás lehetőségének megteremtése hozzájárul a természeti értékek védelméhez

2017-07-07 bővebben »

Agrárkamara: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Forrás: mti

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

2017-07-04 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. február
2019. január
2018. december
2018. november
2018. október
2018. szeptember
2018. augusztus