Dr. Csikai Miklós Az Év Agrárembere

Forrás: agrotrend

Nagyszabású gálával zárult a 2016-os Az Év Agrárembere Díj szombaton este a siófoki Azúr Hotelben, ahol a Díj kategóriagyőztesei és a szakmai zsűri Dr. Csikai Miklóst választották az Év Agráremberének. A nyertes 1.000.000 forinttal lett gazdagabb, az összeget szakmai tervei megvalósítására fordíthatja. Az Év Agrárembere Díjat 2014-ban alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azért, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra az agrárszakemberekre, akik kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

2017-02-14 bővebben »

Drága lesz a tojás húsvétkor

Forrás: agroinform

Biztos, hogy lesz tojás húsvétkor, csak kevesebb és drágábban tudják adni a termelők a madárinfluenza miatt. A következő hetekben folyamatosan emelkedik az ára. A januári áfacsökkentés óta 15-20 százalékkal több tojást adnak el a hazai kereskedelmi láncok, mint egy évvel korábban, így folyamatosan fogy a készlet. A madárinfluenza miatt jelentős áremelkedést mért januárban a statisztika a tojás hazai piacán: az előző évhez képest 14 százalékkal emelkedtek az átvételi árak.

 

2017-02-10 bővebben »

Egyre több megyében küzdenek a belvízzel

Forrás: mti

A hirtelen olvadás hatására egyre nagyobb területeket borít el a belvíz, a téli időjárás visszatértével azonban javulhat a helyzet mostani csapadék pedig csak ront a helyzeten.

2017-02-06 bővebben »

Nem kapirgálhatnak az udvarban a tyúkok

Forrás: index

A madárinfluenza-járvány miatt hazánk teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos - írja a Nébih közleményében.

2017-02-03 bővebben »

Az ökológiai mezőgazdaság kihívásait vitatták meg Gödöllőn

Forrás: agroinform

Ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit Gödöllőn, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai rendezvénye, hogy kiderüljön merre tart Magyarországon az ökológiai gazdálkodás. Öt évvel ezelőtt az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) egyik első rendezvénye volt a hazai ökogazdálkodás helyzetét, trendjeit és kitörési pontjait feltáró nagyszabású konferencia, melynek a mai esemény folytatása és továbbfejlesztése is egyben – jelentette be bevezetőjében Dr. Drexler Dóra az ÖMKi ügyvezető igazgatója.

2017-02-03 bővebben »

A tervek szerint június előtt kapnak a gazdák pénzt

Forrás: agroinform

A tervek szerint még június előtt megkapják a pályázók a további pénzt. A kérelmek feldolgozása folyamatos, így azon gazdálkodók esetében, akiknél az ellenőrzések lezárultak, a kifizetések rövidesen folytatódhatnak. A tervezettnél jóval több támogatási előleget, kétszázmilliárd forintot meghaladó összeget fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a gazdáknak az elmúlt év novemberéig, országosan. Csak Baranya megyében, több mint 10 milliárd forint támogatáshoz jutottak eddig a kérelmezők – derül ki a pécsi újságból.

2017-02-01 bővebben »

Ha beválik a jóslat, szerény termés lesz idén

Forrás: agrotrend

A mondás úgy tatja: ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A tavalyinál szerényebb szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napján, vasárnap. Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében, elmondta, az elmúlt hetekben tapasztalt kemény fagyok nem tettek jót az ültetvényeknek.

2017-01-24 bővebben »

A hét témája: mik lehetnek az idei év sikernövényei?

Forrás: agrotrend

Az elmúlt három év tartogatott hideget-meleget a növénytermesztők számára. A természeti kockázatoknak való kitettség mellett a világpiaci árak ingadozása is borzolta a kedélyeket. Nagy kérdés azonban, hogyan fog alakulni ebben és a következő években a hazai növénytermesztés jövedelmezősége, mely kultúrák hozhatják a legtöbb eredményt, illetve melyek mutatnak kiutat az igen merev termelési szerkezetből. A Takarék Agrár Központ ezért megvizsgálta a legfontosabb szántóföldi növények jövedelmezőségét 2014 és 2016 között, és – híven küldetéséhez - megpróbál támpontokat adni a jövő tervezéséhez.

2017-01-19 bővebben »

A fagy nemcsak kárt okozhat a mezőgazdaságban, a hidegnek jótékony hatása is lehet

Forrás: mti

A hideg és a téli fagyok nemcsak kárt okozhatnak a mezőgazdaságban, jótékony hatásuk is lehet, például elpusztítják az elszaporodott kártevőket.

2017-01-18 bővebben »

Kenyér, hal, zöldség, gyümölcs: jön az 5 százalékos áfa?

Forrás: agrárszektor

A baromfihús és a tojás árát átlagosan 17, a friss tejét pedig mintegy 10 százalékkal csökkentette januártól a CBA és a Príma üzlethálózat, és vélhetően így tesz a többi kiskereskedelmi lánc is annak nyomán, hogy az év elejétől 5 százalékra mérséklődött e termékek áfakulcsa. A Földművelésügyi Minisztérium az árváltoztatásokért előre köszönetet mondott a kereskedőknek, és a halnál, a zöldségnél, a gyümölcsnél és a kenyérnél is áfacsökkentéseket helyezett kilátásba.

2017-01-16 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2017. október
2017. szeptember
2017. augusztus
2017. július
2017. június
2017. május
2017. április