Kihelyezett innovációs műhely nyílt Jánoshalmán

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelyét adta át március 11-én Jánoshalmán, a Renner Bt. központi telephelyén Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója, fejlesztési vezetője. Az eseményen a partnerek együttműködési megállapodást írtak alá innovatív biztonságkutatásokban történő közös részvételre.

2022-03-17 bővebben »

Aprócska napelemes robot járja a sivatagokat, magokat ültetve

Forrás: agroinform.hu

Egy Wall-E. Nem, persze, hogy nem Wall-E, de nagy a hasonlóság, ez a robot magányosan rója a kietlen tájat és non-stop magokat ültet. Ki csinálja utána?

2022-03-07 bővebben »

Országokon átívelő képzést indít a MATE a fenntartható mezőgazdaságról

Forrás: uni-mate.hu

Hét európai egyetem összefogásával, több mint 1,8 milliárd forint költségvetési támogatással indul a fenntartható mezőgazdaságra fókuszáló AgriFood Joint Master képzés, melynek konzorciumi vezetője és egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az ősszel induló unikális képzésre március 15-ig várják a jelentkezéseket.

2022-03-01 bővebben »

Robotti: a „hands free farming” már elkezdődött

Forrás: magro.hu

A közép-kelet-európai piacok számára is elérhetővé válik a dán AgroIntelli mezőgazdasági robotja, a Robotti. A forgalmazásért egy 2022. január 1-jén létrehozott új cég lesz majd felelős.

2022-02-28 bővebben »

Új módszert vetnének be a borok hamisítása ellen a MATE és a Salernoi Egyetem kutatói

Forrás: uni-mate.hu

Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.

2022-02-16 bővebben »

A környezetbarát mezőgazdaság hatása drámai lehet a kibocsátáscsökkentésben

Forrás: infostart.hu

A WWF friss tanulmánya szerint ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe.

2022-02-14 bővebben »

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

2022-02-08 bővebben »

Elektronikussá válik a permetezési napló

Forrás: portal.nebih.gov.hu

December közepén hatályba lépett az a jogszabálymódosítás, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni.

2022-02-07 bővebben »

Agrárminisztérium: ismét lehet pályázni a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére

Forrás: mti.hu

Újranyílik a népszerű mezőgazdasági kisüzemek támogatása elnevezésű pályázati kiírás - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

2022-02-02 bővebben »

40. AGROmashEXPO kiállítás – teljes korszakváltás a mezőgazdaságban

Forrás: MT

2022. január 26-án 40-ik alkalommal nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Magyarország legnagyobb fedett agráripari szakkiállítása az AGROmashEXPO, amely az idei évben ismét a személyes kapcsolatteremtésről és üzletkötésről szól. A megújult Hungexpo vásárközpontban megrendezett agrár-szakkiállítás a térségben immár egyedülállónak számít, idén 4 csarnokban közel 200 kiállító mutatja be technikai innovációit, szolgáltatásait, szakmai programjait ...

2022-01-27 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június
2022. május
2022. április