Agrárkamara: szinte az összes mezőgazdasági vállalkozás kap fejlesztési támogatást

Forrás: mti

Az agrárgazdaság vállalkozásainak 91 százaléka tud hozzájutni valamilyen fejlesztési támogatáshoz - hangsúlyozta Éder Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) eredményeit értékelve az élelmiszeripari körkép őszi rendezvénysorozatának aktuális rendezvényén Budaörsön csütörtökön.

2017-09-15 bővebben »

I. OMÉK Szakmai Nap – Legyen Ön az első az idei OMÉK-on

Forrás: agroinform

Aki valaha megfordult már az OMÉK-on, tudhatja, hogy milyen nagy népszerűségnek örvend, számos érdeklődő vesz részt rajta minden alkalommal. Mi lenne, ha idén, még a nagyközönség megérkezése előtt kilátogathatna az eseményre - ráadásul díjmentesen?

A csaknem százezer látogatót vonzó kiállítás forgatagában a színes programok mellett nem könnyű minden kiállítói standot bejárni, minden szakmai információhoz és tudáshoz hozzáférni és előfordulhat, hogy az ember önkéntelenül is lemarad egyes dolgokról. Éppen ezért idén a szervezők már a 0. napon megnyitják az OMÉK kapuit és lehetőséget biztosítanak a kiállítás A és D pavilonjainak bejárására előzetes jelentkezés ellenében díjmentesen.

2017-09-14 bővebben »

Fiatal műholdas földmegfigyelési szakemberek Gödöllőn

Forrás: SZIE

Magyarország teljes jogú tagként 2015 végén csatlakozott az Európai Űrügynökséghez (ESA). A csatlakozás lehetőséget teremtett – az ESA rendszeres továbbképzési programjának keretében – a 7. Földmegfigyelési Tanfolyam megrendezésére Gödöllőn, amire a 185 jelentkező közül 33 ország 74 fiatal, köztük 19 magyar, kutatója kapott meghívást. A résztvevők legtöbbje doktori vagy poszt-doktori kutatásán dolgozik hazájában, de vannak köztük a magánszektor és a közigazgatás képviselői is.

2017-09-07 bővebben »

Több ezer mezőgépész hiányzik az országból

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Biztos megélhetést és rengeteg lehetőséget kínál – itthon mégis égető hiány van jól képzett mezőgépészekből – derült ki Hódmezőrület 2.0 nevű eseményen. Az eseményen elhangzott: amíg évente mintegy 700 diák végez a szakiskolákban és a felsőoktatási intézményekben együttvéve a mezőgépész területen, addig ennek csaknem a tízszeresére, 4800 gépészre lenne szüksége a szakmának. A Legyél te is mezőgépész! kampány egyedi, fiatalokat célzó eseményekkel küzd a hiány ellen, és arra törekszik, hogy a mezőgazdaság izgalmas oldalát mutassa be a technikai újdonságokra fogékony fiataloknak.

2017-08-29 bővebben »

Magyar tudás segítheti a kazah agrárium fejlődését

Forrás: agrotrend

Tovább bővül a magyar tudásexport és kutatás-fejlesztési együttműködés, a jelentős természeti erőforrásokkal rendelkező Kazahsztánnal. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója három meghatározó kazah agrárintézménnyel írt alá megállapodást Asztanában, az „Astana Expo 2017” szakmai világkiállítás alkalmával.

2017-08-22 bővebben »

A világ legtakarékosabb falusi „igáslovai” immár 70 éve

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A boldogi csettegők a lovakat, traktorokat pótolták egykor, de ma is üzemelnek… Heves megyében a paprika termesztéséről és hagyományápolásáról nevezetes település Boldog község, mely „Palóc ország” és a Galga-vidék határán terül el. Az itt élők sikeres gazdálkodásának egyik legfontosabb biztosítéka a víz, melyből bőven van a vidéken. A kútfúróknak könnyű a dolguk, mert öt méter mélyen már víz fakad.

2017-08-17 bővebben »

Mórahalmon lesz idén a Magyar Paprika Napja

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Szeptember 1-jén, az immár a hatodik Magyar Paprika Napját tartják, ezúttal Mórahalomban, aza Aranyszöm Rendezvényházban. A rendezvény kiemelt témája a fűszerpaprika termesztésének aktualitásai és feldolgozása lesz. A szakmai rendezvényen Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese köszöntése után 10 órától előadásokat hallgathatnak az érdeklődők. A fűszerpaprika-ágazat helyzetét Szokol Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke foglalja össze. Slezák Katalin, a SZIE, Zöldség és Gombatermesztési Tanszék docense a fólia alatti termesztés előnyeit taglalja. Tornyai Tibor, a Rijk Zwaan termékfelelőse pedig a hazai termesztés megújításának lehetőségeit vázolja.

2017-08-15 bővebben »

Magyarország rendezi jövőre a Kína-Európa szója kongresszust

Forrás: mti

A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvényének, a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumnak Budapest és Bécs ad otthont, ami jelentős agrárdiplomáciai siker - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel szerdán.

2017-08-10 bővebben »

Problémát okoz a trágyaszállítás a biogázüzemekből

Forrás: Agroinform

A hígtrágyáról és az erjesztésből visszamaradó anyagokról közismert, hogy azok tápanyagokban igen gazdagok. Ezért az intenzív növénytermesztés tápanyagellátásához jelentős mértékben tudnak hozzájárulni. A biogáz-létesítményekből mindezek messzire történő szállítása – főleg az intenzív állattartási helyekről – a növénytermesztési régiókba igen jelentős költségtényező. Egyedül Alsó-Szászországban évente 60 millió tonna hígtrágya keletkezik.

2017-08-09 bővebben »

Agrárkutatásunk Európa élvonalában

Forrás: agrotrend

A magyar mezőgazdaságnak is szembe kell néznie azokkal a globális kihívásokkal, amelyek több kérdéskörben adnak feladatot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ számára. Interjú Gyuricza Csabával, az intézet főigazgatójával.

2017-08-07 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. április
2019. március
2019. február
2019. január
2018. december
2018. november
2018. október