Kiürült az agrárium és az élelmiszergazdaság munkaerő-tartaléka

Forrás: agrotrend

A szaktárca azért alakította ki az egységes agrárszakképzési rendszert, hogy a képzéssel a munkaerőpiac igényeinek megfelelő oktatást nyújtsanak a diákoknak az agrárszakképző iskolák, figyelembe véve az agrár-felsőoktatási intézmények elvárásait is. Több mint 22 ezer diák tanul a magyar agrárszakképző rendszerben, akiket mintegy 3 ezer pedagógus tanít szerte az országban 48 agrárszakképző iskola 63 feladatellátási helyén - mondta a Herman Ottó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten egy szakmai fórumon.

2017-06-12 bővebben »

Spórolunk a vízzel - kevesen öntözik a földjüket

Forrás: agrotrend

Egyelőre nem történt áttörés az öntözéses gazdálkodásban, a statisztikai adatok alapján az engedéllyel rendelkező termelők közül csak minden második védekezik így a szárazság ellen. Országos szinten mintegy 68,7 ezer hektáron 73 millió köbméter vizet locsoltak ki a gazdaságok az elmúlt évben. Az elmúlt években sorra követték egymást a száraz, aszályos nyarak és a viharokkal, illetve a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal járó időszakok.

2017-06-07 bővebben »

Közel 300 gép, 13 növényfajta: egy hét múlva nyílik a rendezvény

Forrás: NAK

Jövő héten, május 31-én és június 1-jén lesz az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva.

2017-05-24 bővebben »

Stratégiai megállapodás Kínában

Forrás: agrotrend.hu

A NAIK főigazgatója, Dr. Gyuricza Csaba is tagja volt annak a magyar delegációnak, amely Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével utazott Csungkingba, Kína leggyorsabban fejlődő tartományába, hogy ott stratégiai megállapodásokkal és üzleti fórummal mélyítsék tovább a két ország kapcsolatát. Szíjjártó Péter minisztert 69 magyar vállalat 118 képviselője kísérte el, 13 gazdasági megállapodás köttetett, elsősorban informatikai, logisztikai és élelmiszeripari területen.

2017-05-23 bővebben »

Erdészeti géptámogatás igényelhető

Forrás: agroinform.hu

2017. június 1-től lehet pályázni az „Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” elnevezésű (VP5-8.6.1-17 azonosító jelű) felhívásra.

2017-05-17 bővebben »

Fejlesztések a NAIK-nál

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban (NAIK) folyó kutatásoknak mindenekelőtt az a célja, hogy rövid távon javítsák a hazai gazdálkodók versenyképességét. Ennek érdekében uniós és hazai forrásokból fejlesztik a kutatóintézetek infrastruktúráját, az eredmények megosztásához pedig szorosabb együttműködésre törekszenek a termelőkkel, mondta Gyuricza Csaba főigazgató. A termesztéstechnológiai kutatásokhoz mind a négy gyümölcstermesztési kutatóállomáson megújítják az ültetvényeket, az első korszerű meggy- és almaültetvényt idén Újfehértón hozzák létre.

2017-05-15 bővebben »

Befolyásoló tényezője a mezőgazdaságnak a tudatos fogyasztói magatartás

Forrás: agrotrend

Egyre többen akarnak többet megtudni az elfogyasztott élelmiszerekről. „Az emberek többsége nem szeretne GMO-s élelmiszert, növényvédőszerrel terhelt zöldséget, tartályban növesztett húst és más, a közelmúlt technológiái által fejlesztett élelmiszert ”– fogalmazott a földművelésügyi miniszter egy szakmai eseményen.

2017-04-28 bővebben »

Fagyveszély! – Kritikus időszakba értek a gyümölcsösök

Forrás: Agrárszektor

Egyelőre nem bántotta a szokatlan hideg a gyümölcsösöket, de ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, és a gazdáknak szükségük lehet a védekezésre. Az előrejelzések szerint a hűvös, csapadékos időjárás még néhány napig eltarthat, ráadásul az északi szél viharossá fokozódik. Az elmúlt napokban sehol nem alakult ki komolyabb fagypont alatti hőmérséklet, ezért a még virágzó vagy már terméskötődés után lévő gyümölcsállományokban ilyen jellegű káresemények egyelőre nem jelentkeztek.

2017-04-21 bővebben »

Kiemelt helyet kap a mezőgazdasági gépgyártásban az agrárinformatikai fejlesztés

Forrás: Agroinform

Nemcsak a gyártás felpörgetésének szükséges lépéseit, de az értékesítést is meghatározza a cselekvési terv. Nagyobb hangsúlyt helyeznének a szakemberképzésre is. Szintén fontos része a stratégiának egy olyan pályázati rendszer kidolgozása, amely előtérbe helyezi a hazai gyártmányú géprendszereket. Kutatóközpont létrehozásával, informatikai fejlesztésekkel, valamint a megfelelő képzés, forgalmazási irányok kialakításával fejleszti a kormány a hazai mezőgépgyártást, a részletekről szóló határozat megjelent a Magyar Közlönyben.

2017-04-11 bővebben »

Erdészeti gépek beszerzése támogatással

Forrás: agrotrend.hu

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” elnevezésű (VP5-8.6.1-17 azonosító jelű) felhívás. A pályázaton támogatás nyerhető az erdőgazdálkodás hatékonyságának javításához és a természetközeli gazdálkodási módok elterjedéséhez szükséges eszközök, gépek, valamint az erdei termékek és melléktermékek gazdasági hasznosításához szükséges elsődleges feldolgozást szolgáló gépek, berendezések beszerzéséhez. (A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 4 milliárd forint.)

2017-04-06 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2018. június
2018. május
2018. április
2018. március
2018. február
2018. január
2017. december