Agrárkutatásunk Európa élvonalában

Forrás: agrotrend

A magyar mezőgazdaságnak is szembe kell néznie azokkal a globális kihívásokkal, amelyek több kérdéskörben adnak feladatot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ számára. Interjú Gyuricza Csabával, az intézet főigazgatójával.

2017-08-07 bővebben »

Figyelem! Új szabályok a szőlőértékesítésben

Forrás: agrotrend

A 2017. évi szüretben új szabályok szerint történhet csak a borszőlő értékesítése és vásárlása Magyarországon – jelentette be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az intézkedés minden hegyközségi tagra és felvásárlóra nézve kötelező. A szakmaközi intézkedés célja az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésminták kidolgozásával és bevezetésével az, hogy a szőlőtermelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön.

2017-07-19 bővebben »

Előzzük meg a kombájntüzet!

Forrás: Agroinform

Minden gazdának rémálma a nyári betakarítás alatt a munka közben bekövetkező tűz. Ez a potenciális veszélyforrás minden nyári betakarításban dolgozó gépre egyformán igaz, de a legfokozottabban a bálázók és a kombájnok vannak ennek a fenyegetésnek kitéve az elmúlt évek esetei alapján. Nincs a gazda számára szívszorítóbb érzés, mint amikor kombájnja vagy bálázója kigyullad. De ha más gazdatárs hasonló gépe kerül ilyen végzetes helyzetbe, annak látványa is azonnal azt a gondolatot ébreszti az emberben, hogy csak az enyémmel ne történjen ilyen.

2017-07-12 bővebben »

Itt a megoldás a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira

Forrás: Agroinform

Teljessé válik a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer 2019 őszére a Marótvölgyi öblözet rendezése elnevezésű beruházással, amelynek nyitórendezvényét és alapkőletételét szerdán tartották a Somogy megyei Somogysámsonban és Főnyeden. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az eseményen elmondta, hogy a regionális és az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2,2 milliárd forintos, uniós és magyar finanszírozású fejlesztésével egy öblözetet alakítanak ki a térségben, megoldást kínálva a belvizes és a vízhiányos időszakok problémáira, és lehetőséget nyújtva a biztonságos gazdálkodáshoz. A vízelvezetés és elárasztás lehetőségének megteremtése hozzájárul a természeti értékek védelméhez

2017-07-07 bővebben »

Agrárkamara: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Forrás: mti

Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

2017-07-04 bővebben »

Nemzetközi dísznövény nemesítési konferenciát rendeznek Budapesten

Forrás: mti

Nemzetközi dísznövény-nemesítési konferenciát rendez Budapesten a hollandiai központú Fleuroselect - Nemzetközi Dísznövény Nemesítők és Forgalmazók Egyesülete - július 4. és 6. között - közölték a szervezők az MTI-vel.

2017-07-03 bővebben »

Jön az elektronikus ügyintézés a borszektorban

Forrás: Agrárszektor

Uniós forrásokból alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét. A rendszer hatékonyabb ügyintézést és ellenőrzést tesz majd lehetővé, és a papír alapú ügyintézést felváltja majd az egykapus elektronikus ügyintézés. A szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét mintegy 1,2 milliárd forint uniós keretösszegből alakítják ki - közölte Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.. Az FM kezelésében álló központi közhiteles ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papír alapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette egykapus elektronikus ügyintézés működjön.

2017-06-23 bővebben »

Aratják az őszi árpát, a búzabetakarítás pedig júliusban indul

Forrás: Agroinform

Rekordtermés biztosan nem lesz idén, a csapadékhiány miatt a tavalyi hozamokat valószínűleg alulmúlja az idei gabonatermés. Őszi árpát mintegy 200 ezer hektáron termesztenek országszerte. A napokban megkezdődött az aratás, a munka nagy része jövő héten indul be és június végére fejezhetik be az árpa betakarítását – mondta a Magyar Hírlapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József hozzátette: az idei év csapadékban szegényebb, mint a tavalyi, idén 100 milliméternyi eső hiányzik a talajokból, így akár 20 százalékkal is kevesebb lehet a hektáronkénti gabonahozam.

2017-06-22 bővebben »

Kiürült az agrárium és az élelmiszergazdaság munkaerő-tartaléka

Forrás: agrotrend

A szaktárca azért alakította ki az egységes agrárszakképzési rendszert, hogy a képzéssel a munkaerőpiac igényeinek megfelelő oktatást nyújtsanak a diákoknak az agrárszakképző iskolák, figyelembe véve az agrár-felsőoktatási intézmények elvárásait is. Több mint 22 ezer diák tanul a magyar agrárszakképző rendszerben, akiket mintegy 3 ezer pedagógus tanít szerte az országban 48 agrárszakképző iskola 63 feladatellátási helyén - mondta a Herman Ottó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten egy szakmai fórumon.

2017-06-12 bővebben »

Spórolunk a vízzel - kevesen öntözik a földjüket

Forrás: agrotrend

Egyelőre nem történt áttörés az öntözéses gazdálkodásban, a statisztikai adatok alapján az engedéllyel rendelkező termelők közül csak minden második védekezik így a szárazság ellen. Országos szinten mintegy 68,7 ezer hektáron 73 millió köbméter vizet locsoltak ki a gazdaságok az elmúlt évben. Az elmúlt években sorra követték egymást a száraz, aszályos nyarak és a viharokkal, illetve a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal járó időszakok.

2017-06-07 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2018. december
2018. november
2018. október
2018. szeptember
2018. augusztus
2018. július
2018. június