Lebegő bonsai fák és buja kertek: Március 24-26. között vár a tavasz legszínesebb hétvégéje, a Gardenexpo!

Forrás: gardenexpo

Az első melengető napsugarak megjelenésével azonnal felébred szívünkben a szabadságvágy. Fél lábunk már a küszöbön kívül, az estéket legszívesebben a csillagos égbolt alatt heverészve, a hétvégi reggeleket az erkélyen ébredezve töltenénk. Ha beköszönt a tavasz, a kert lesz a második otthonunk, legyen az nagy, kicsi, vagy éppen csak apró balkon méretű.

2017-03-22 bővebben »

Elhunyt Dimény Imre volt agrárminiszter

Forrás: hirado.hu

Életének 95. évében elhunyt Dimény Imre agrármérnök, egyetemi tanár, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. A Széchenyi-díjas tudós 1967 és 1975 között földművelésügyi és élelmezésügyi miniszter volt.
Dimény Imre az erdélyi Komollón születetett 1922. augusztus 3-án. 1941 és 1944 között a Kolozsvári Gazdasági Akadémia, majd a az ottani mezőgazdasági főiskola hallgatója volt. Az egyetem elvégzése után 1945 és 1975 között a mezőgazdasági igazgatás különböző területein tevékenykedett. Mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszteri posztot töltött be a Fock-kormányban 1967 és 1975 között. Akadémiai doktori fokozatot 1972-ben szerzett, 1982-ben az MTA levelező, 1990-ben pedig rendes tagjává választották.

2017-03-17 bővebben »

Nyolcvanezerrel kevesebb őstermelői igazolványt adott ki az agrárkamara

Forrás: mti

Az utóbbi évekhez képest lényegesen, több mint 80 ezerrel kevesebb őstermelői igazolványt adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely részben a magyar gazdatársadalom elöregedésével, illetve az őstermelői kártya gazdaságfehérítő hatásával magyarázható - mondta a kamara elnökségi szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

2017-03-13 bővebben »

Precíziós gazdálkodás: stratégia hiányában óriási lehet a lemaradás

Forrás: agrotrend

Egybehangzó vélemények szerint a mezőgazdaság jövőjét, a termelés hatékonyságát és jövedelmezőségét alapvetően befolyásolja a precíziós gazdálkodás térnyerése. Fenn áll a veszélye annak, hogy aki ezen a területen lemarad, súlyos versenyhátrányba kerül azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik alkalmazzák a precíziós technológiákat. A lemaradás megelőzésére sürgősen stratégiát kell alkotni – mondta portálunknak Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

2017-03-01 bővebben »

Ha betiltják a talaj további vegyszerezését... Marad a kapa?

Forrás: Szabad Föld

Nagyon valószínű, hogy az idén – az időjáráson és a piac alakulásán kívül – a legnagyobb kihívást az uniós szabályok változása hozza a növénytermesztők és kertészek számára. A leginkább használt gyomirtók körét szűkíti Brüsszel, és további szigorítás is várható. A kiskertekben ismét divatba jöhet a sarló, a kasza, a kapa. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a legelterjedtebb gyomirtó betiltása megnehezítené a védekezést. A glifozát hatóanyagot tartalmazó olyan szerekről van szó, melyek úgynevezett polietoxilált faggyúamin segédanyagot tartalmaznak.

2017-02-28 bővebben »

Digitalizáció nélkül nincs élelem

Forrás: agroinform

Az idei PREGA Konferencia és Kiállítás az agrárium digitalizációjával kapcsolatos kihívások kérdéseivel foglalkozott. 90 hazai és nemzetközi előadó, 30 szakmai kiállító és több mint 500 résztvevő – ez a III. PREGA számokban.

2017-02-23 bővebben »

Ki fogja megkapálni a földeket?

Forrás: origo

A munkaerőhiány általános jelenség a hazai agráriumban, immár egyre nehezebb munkaerőt találni a kétkezi mezőgazdasági tevékenységre is. Az elöregedő szektor többek között a fiatalokban és a képzés újra szabásában reménykedhet, a közmunkásoknak pedig újra kellene pozicionálni a feladatait. Noha a modernizációs és a napról napra újabb kihívásokat jelentő digitalizációs folyamatok is próba elé állítják, az agráriumnak az egyre súlyosbodó szakemberhiánnyal is szembe kell néznie.

2017-02-23 bővebben »

Az agrárium hatékonyságnövelésére fókuszálhatnak a fiatal agrárszakemberek

Forrás: agroinform

Ismét indul a K&H a fenntartható agráriumért pályázat, ezúttal az ágazat hatékonyságnövelésére fókuszálva. Az idei évtől az agrár felsőfokú mester és PhD képzés hallgatói mellett az alapképzés, illetve az agrárközgazdász képzések tanulói is részt vehetnek a pályázaton. A hazai agrárium az uniós átlaghoz képest dominánsabb nemzetgazdasági szinten, köszönhetően az iparág nagy múltjának, illetve a magyar mezőgazdaság 2010 óta tartó folyamatos bővülésének.

2017-02-23 bővebben »

III. PREGA Konferencia és Kiállítás 2017

Forrás: agroinform

A precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika gyakorlati fóruma

 

Az agrárium digitalizációs átalakítása zajlik világszerte: az időjárási kockázatok és a világpiaci hatások olyan kihívások elé állítják a magyar mezőgazdaságot is, amelyekre a költségek csökkentésével és a hatékonyság növelésével lehet válaszolni. Emellett egyre fontosabbá válik a környezet- és klímatudatos gazdálkodás, valamint az élelmiszer-biztonsági kockázatok kezelése is. Mind többen felismerik, hogy ezekre a helyspecifikus és smart farming technológiák jelentik a megoldást.

2017-02-17 bővebben »

Precíziós gazdálkodás: kéne 300 milliárd forint

Forrás: agrárszektor

Mintegy 300 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai gazdálkodók áttérhessenek a precíziós gazdálkodásra. Az átállás azért sürgető, hogy meg lehessen őrizni a versenyképességet. Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ), és a két szervezet szántóföldi bemutatót szervez a precíziós gazdálkodás bemutatására. Az I. NAK Szántóföldi Napok elnevezésű rendezvényt június 1-2-án rendezik meg Mezőfalván.

2017-02-15 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2018. január
2017. december
2017. november
2017. október
2017. szeptember
2017. augusztus
2017. július