Czerván György: az agrártámogatásoknak köszönhetően stabilabbá vált a termelők helyzete

Forrás: mti

Az agrártámogatásoknak is köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, és ezáltal stabilabbá vált a termelők helyzete - mondta Czerván György egy szakmai konferencián pénteken, Kecskeméten.

2017-01-16 bővebben »

Szerek vagy nem szerek? Uniós tiltások veszélyeztetik a hazai agráriumot

Forrás: agrotrend

Idén január elsejétől a növényorvosok és a gazdálkodók között megkötött növényvédelmi szakirányítói szerződés főbb adatait (név, cím, terület, növénykultúra) már fel kell tölteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elektronikus felületére – nyilatkozta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke. Tarcali Gábor utalt arra, hogy első kategóriájú növényvédő szer csak növényorvosi vényre szerezhető be, 2016 januárjától ennek előfeltétele a növényvédelmi szakirányítói szerződés megkötése.

2017-01-13 bővebben »

Már most készüljünk a tavaszi gyomirtásra

Forrás: agroinform

Január megérkeztével a határ nyugodt, de a termelők már készülnek a tavaszra. A felkészülés, az információgyűjtés időszaka van. 2017-ben is a cél a gazdaságos termelés, amihez szükséges minden korábbi tapasztalatot elemezni, értékelni, majd a döntési helyzetekre úgy reagálni, hogy azok a célkitűzések teljesülését eredményezzék. Milyen is volt az elmúlt ősz, amiben az őszi vetésű kultúrnövényeket el kellett vetni, illetve a tavaszi vetésű kultúrnövények talaját elő kellett készíteni a télre? Ha csak nagyon röviden kívánjuk értékelni az őszt, akkor elég annyit írni, hogy nem kedvezett az őszi munkáknak az időjárás. Miben nyilvánult ez meg?

2017-01-12 bővebben »

Agrárkamara: tavaly az őstermelői igazolványok cseréje volt a legfontosabb feladat

Forrás: mti

A legnagyobb horderejű agrárkamarai feladat az őstermelői igazolványok cseréje volt tavaly - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden Budapesten a köztestület évzáró, évindító sajtótájékoztatóján.

Győrffy Balázs közölte: a korszerű, tartós, hamisítás ellen védett, elektronikus, kártyaalapú igazolványok bevezetésével többek között azt kívánták elérni, hogy fehérítse a gazdaságot, erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és a vásárlók közötti bizalmat, és a termékek nyomonkövethetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot.

2017-01-11 bővebben »

A cukorkvóta megszűnése miatt nagyot fog ugrani az EU cukortermelése

Forrás: agroinform

Az EU Bizottság a jövő évi agrárpiacok legutóbbi áttekintése alapján – a cukorkvóta rendszer kifutásával – a tagországok cukorrépa-, illetve cukortermelésének jelentős növekedését várja – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon. A cukorrépa több tagország vetésszerkezetéből hiányzott, ezért együttes vetésterületének legalább 200.000 hektárral való növekedésére lehet számítani.

2017-01-09 bővebben »

Agrárkamara: a vállalkozások egyre tudatosabban képzik saját dolgozóikat

Forrás: mti

Az agrárgazdasági vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatos munkaerő-gazdálkodásra, meglévő alkalmazottaik képzésére; szerintük ugyanakkor a pályakezdők szakmai felkészültsége és problémamegoldási készsége nem éri el a várt szintet - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

2017-01-06 bővebben »

Az adatfeldolgozás és a szaktanácsadás fázisa még hiányzik a precíziós gazdálkodásból

Forrás: agroinform

Másfajta ismeretekre és készségekre is szükség van, kevés a szolgáltató, a szaktanácsadó, a támogatások is nagyon szórványosak és gyérek, de az is sokszor megakasztja a precíziós gazdálkodást, ha túlságosan bonyolult a monitor felhasználói felülete. Így foglalta össze a technológia elterjedésének legfőbb akadályait Borsiczky István, a precíziós munkaeszközök kereskedelmével foglalkozó Tomelilla Kft. ügyvezetője az Agroinform.hu-nak adott interjúban.

2017-01-05 bővebben »

Megjelent a fiatal gazdálkodók indulását támogató pályázat

Forrás: mti

Megjelent a fiatal gazdálkodók indulását támogató pályázat kedden, ami az agrárium generációváltását, valamint a vidék népességmegtartó képességét szolgálja - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

2016-12-20 bővebben »

Módosult menetrend szerint szűnik meg az MVH

Forrás: agromonitor

A korábbi elképzelésekkel ellentétben egy intézményen belül maradnak a december végén megszűnő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kifizetőügynökségi és a központi irányítási feladatai is, mivel a hivatal központi szervezete a Magyar Államkincstárba integrálódik – mondta a Magyar Időknek Viski József, az MVH nemrég kinevezett elnöke, aki Gyuricza Csabát váltotta a vezetőii székben. A hivatal dolgozóira várhatóan nem vonatkozik majd az általános 20 százalékos létszámcsökkentés.

2016-12-20 bővebben »

Új vidékfejlesztési hitelkeretről született megállapodás

Forrás: agroinform

Négyszázmillió euró vidékfejlesztési hitelkeretről szóló megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke csütörtökön Budapesten. A hitel a Vidékfejlesztési Programban megvalósuló projektek hazai központi költségvetési forrásainak refinanszírozását biztosítja. Magyarország a hitelkeretet a szerződés alapján 2020 végéig használhatja fel. A hitel olyan magyar mezőgazdasági beruházások társfinanszírozását szolgálja, amelyek támogatást kapnak az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alaptól – fejtette ki Varga Mihály.

2016-12-20 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2017. augusztus
2017. július
2017. június
2017. május
2017. április
2017. március
2017. február