Többször is kaphatnak mentességet bizonyos termelők az e-útdíj fizetése alól

Forrás: mti

A kormány döntése alapján a betakarítási időszakban harminc napra is mentességet kaphatnak bizonyos termelők az e-útdíj megfizetése alól, akár több alkalommal - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Fábiánsebestyénen.
A betakarítási időszak július 1-jétől november 30-ig tart, és a zöldséget, dinnyét, gabonaféléket és olajos magvakat előállító termelők ebben az időszakban a székhelyük vagy a telephelyük szerint illetékes jegyzőktől kérhetnek az útdíjmentességhez szükséges igazolást – mondta Budai Gyula az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának kihelyezett ülésén.

2013-07-02 bővebben »

Megjelent a tanyaprogramól szóló rendelet

Forrás: umvp.hu

Harmadik alkalommal, idén is meghirdetik a Nemzeti Tanyafejlesztési Programot: az erről szóló rendelet június 29-én jelent meg. A tanyák, az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó program lebonyolításáért ismét a NAKVI felel.

2013-07-02 bővebben »

Várhatóan emelkedik a tejtermékek átadási ára augusztusban

Forrás: mti

Elkerülhetetlen a tejtermékek kereskedelmi átadási árainak emelése, augusztustól ezért átlagosan legalább 8-10 százalékos - termékféleségenként differenciált mértékű – fogyasztóiár-emelkedés is várható - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
A terméktanács közleménye az áremelkedés okaként az unió tejpiacán kialakult növekvő keresletet említi, ami már nemcsak az alapanyagot, a nyerstejet érinti, hanem többletigény mutatkozik a tejpor és a feldolgozott termékek piacán is. Emellett érvényesül az e-útdíj bevezetésével megjelenő többletköltségek hatása, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat terhelő változása, továbbá az, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok rontják az egyenletes alapanyag-ellátás biztonságát.

2013-07-02 bővebben »

Augusztusban újra megrendezik a Hajdúsági Expót Hajdúböszörményben

Forrás: mti

A II. Hajdúsági Expót, amely a hajdúsági térség legnagyobb kulturális és mezőgazdasági fesztiválja, augusztus 14. és 19. között rendezik meg Hajdúböszörményben - közölte Kiss Attila (Fidesz) polgármester kedden az MTI-vel.
Kiss Attila emlékezetett rá: a Hajdúsági Expo a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhét, valamint a 2012-ben megrendezett Hajdúsági Nyár folytatása, amelynek Hajdúböszörmény ad otthont augusztusban.

2013-07-02 bővebben »

Kezdődik a Vidékfejlesztési Program társadalmi vitája

Forrás: mti

Elkészült a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program előzetes társadalmi vitára alkalmas változata, így megkezdődhet a széleskörű konzultáció, amely segíti a program végleges formába öntését - jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden.

2013-07-02 bővebben »

A kormány több agrárgazdasági konzultációs tanácsot hoz létre

Forrás: mti

Több, az agrárgazdaság egyes területeinek fejlesztését szolgáló, konzultációs tanácsot hoz létre és működtet a jövőben a kormány - jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben.
A magyar agrárgazdaság hosszú távra szóló, környezeti szempontból fenntartható és széles körű közmegegyezésen alapuló fejlődésének elősegítése érdekében jön létre az Agrárgazdasági Tanács, amely a kormány konzultatív, véleményező, javaslattevő testülete lesz az agrárgazdaságot érintő stratégiai kérdésekben. Tagjait az országos érdekképviseleti szervek, az Agrárkamara, az MTA, egyes agrár-felsőoktatási intézmények, a kiemelkedő szakmai munkát végző egyéni gazdálkodók képviselői által javasolt személyek, valamint a tudomány képviselői közül a miniszter kéri fel. A tanács elnökét a tagok maguk közül választják.

2013-06-28 bővebben »

Politikai megállapodás született az uniós agrárpolitika új irányvonalairól

Forrás: mti

Az Európai Parlament, az uniós államok agrárminisztereinek tanácsa, illetve az Európai Bizottság politikai megállapodásra jutott a közös uniós agrárpolitika 2013 utáni fő irányvonalairól - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.
A közlemény szerint az új irányvonalak mentén alakított közös agrárpolitika igazságosabb lesz, hiszen a közvetlen kifizetések méltányosabbak lesznek, továbbá erősíti majd a gazdálkodók helyzetét az élelmiszerláncban, valamint környezetbarátabb, hatékonyabb és átláthatóbb lesz.
A bizottság szerint méltányosabb elosztást eredményez, hogy a rendelkezésre álló forrásoknak a tagállamok, a régiók és a mezőgazdasági termelők közötti elosztásában megszűnik a "hagyományos referenciák" elavult rendszere.

2013-06-28 bővebben »

Az őszi árpával indult a betakarítás

Forrás: mti

Megkezdődött az aratás az őszi árpa betakarításával az országban - közölte a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón, az aratási koordinációs bizottság ülését követően.
Az őszi árpát 193 ezer hektáron kell levágniuk a gazdálkodóknak, a terület mintegy 24 százalékán már végeztek is ezzel a munkával. A betakarítás jelenlegi szakaszában az átlagos terméshozam mintegy 4,5 tonna hektáronként - mondta Czerván György.

2013-06-28 bővebben »

MOSZ: jó gabonatermés, csökkenő árak

Forrás: mti

Jó gabonaterméssel, csökkenő árakra számítanak a szakemberek az idén - így összegezhetők a MOSZ Gabonatermesztők Országos Választmányának szerdai budapesti ülésén elhangzott vélemények.
Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az MTI-nek elmondta: az árcsökkenés a tavalyi árakhoz képest várhatóan 15-20 százalékos lesz, míg az önköltség előreláthatólag mintegy 15 százalékkal emelkedik. Így, például, az őszi búza ára most 48 ezer forint körül mozog tonnánként a múlt évi 55 ezer forinttal szemben. De a MOSZ titkára további árcsökkenést is elképzelhetőnek tart.

2013-06-26 bővebben »

Átadták a Halászati Programközpontot Gödöllőn

Forrás: mti

Halászati Programközpontot adtak át kedden Gödöllőn, a „Komplex vidékfejlesztési lehetőségek a vízbázisok hasznosításán keresztül" elnevezésű szakmai tanácskozás keretében.
A Halászati Programközpontot a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK, korábbi nevén KÁTKI), a Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszéke, az Aranyponty Zrt. és az Iszapfaló Kft. hozta létre. A partnerek célja egy olyan komplex szolgáltatási csomag kialakítása a magyar vízbázisok védelmére és hasznosítására, amely hozzájárul a vidék életminőségének és gazdasági potenciáljának növeléséhez.

2013-06-25 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. december
2022. november
2022. október
2022. szeptember
2022. augusztus
2022. július
2022. június