Szakértők: új kihívások előtt az uniós kohéziós és agrárpolitika

Forrás: mti

Új kihívásokkal kell szembenéznie az uniós kohéziós és agrárpolitikának - hangzott el egy keddi budapesti nemzetközi konferencián.
A Magyar Külügyi Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány által az Európai Unió kohéziós és agrárpolitikájáról szervezett tanácskozáson Ódor Bálint, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára kifejtette: két lényeges eleme van az EU többéves költségvetésének: a kohéziós és az agrárpolitika, és ezek a legfontosabbak Magyarországnak is.

2013-06-18 bővebben »

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. javította növekedési prognózisát 2013-2014-re

Forrás: mti

Stagnálásról 0,6 százalékra javította a Századvég Gazdaságkutató Zrt. idei, éves GDP-bővülésre vonatkozó prognózisát második negyedéves konjunktúra jelentésében, a 2014. évit pedig 1,5 százalékról 1,7 százalékra emelte.
Az MTI-hez eljuttatott közleményükben az optimistább előrejelzést azzal indokolják, hogy az élénkülő külső kereslet, az építőipar és a mezőgazdaság jobb teljesítményével kihúzta Magyarországot a recesszióból 2013. első negyedévében. Az alacsony infláció mellett erőteljesebb reálbér növekedés a fogyasztást erősítheti az év második felében.

2013-06-18 bővebben »

Fazekas Sándor: a családi gazdaságok nélkül nem mérsékelhető az éhezés

Forrás: mti

Az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez elengedhetetlen a mezőgazdaság fejlesztése, ezen belül a családi gazdaságok nagyobb támogatása - fejtette ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római közgyűlésén kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki elmondta, az ENSZ családi gazdaságok nemzetközi éve keretében Budapesten világfórumot és kiállítást rendeznek a családi gazdálkodásról jövő márciusban.
A miniszter az MTI-nek a FAO konferenciájának 38. ülésszakáról telefonon nyilatkozva elmondta, Magyarország támogatja a FAO főigazgatója által előterjesztett 1,152 milliárd dolláros kétéves költségvetést.

2013-06-18 bővebben »

Mintegy 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást

Forrás: mti

Több mint 5 millió hektárra igényeltek a gazdálkodók területalapú támogatást az idén, a június 10-i végső határidőig összesen 180 123 egységes kérelem érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

Az MVH az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: a támogatások alapjául szolgáló bázisterület Magyarország esetében 4,829 millió hektár. Ezért az egy hektárra jutó tényleges összeg megállapításához arányos visszaosztást kell alkalmazni.

2013-06-18 bővebben »

VM: nincs titkos földtörvénytervezet

Forrás: mti

Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel.
Kiemelték: a többi között civil kezdeményezésre kerül a törvényjavaslatba a fenntartható földhasználatra való utalás, emellett ugyancsak civil javaslat az ökológiai gazdálkodást folytatók számára az elővásárlási és az elő-haszonbérleti jogosultság, valamint a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet (zsebszerződést) kötő személyeknek a földszerzésből öt évre történő kizárását biztosító rendelkezés, a tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítésének lehetősége.

2013-06-18 bővebben »

Növelni akarja a magyar agrárgazdaság lobbierejét Brüsszelben a NAK

Forrás: mti

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) feltett szándéka, hogy növelje a magyar agrárgazdaság lobbierejét Brüsszelben - mondta Győrffy Balázs hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
A NAK elnöke szerint erre azért van szükség, mert a magyar mezőgazdaság finanszírozási forrásainak jelentős hányada az unióból származik. Ezért az unió székhelyén való jelenlét különösen fontos a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés számára.
Emellett a NAK szeretne erősebb érdekérvényesítő képességgel bírni a COPA-COGECA uniós gazdaszervezetekben is. Ehhez pedig ugyancsak elengedhetetlen a magyar agrárgazdaság lobbierejének növelése Brüsszelben.

2013-06-18 bővebben »

Győrffy Balázs: a kormányzat az eddigieknél jobban számít a NAK munkájára

Forrás: mti

A kormányzat az eddigieknél jobban számít a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - NAK) munkájára - összegezte Győrffy Balázs annak a stratégiai megállapodásnak a lényegét, amelyet a köztestület és a kormány kötött hétfőn Budapesten.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a köztestület számára történelmi jelentőségűnek minősítette a miniszterelnökkel aláírt közös dokumentumot, mert az rögzíti, hogy az agrárgazdaságot és a vidékfejlesztést érintő kérdésekben a kormány nem hoz döntést a köztestület véleményének kikérése és meghallgatása nélkül. Ezt az az elnök történelmi pillanatnak minősítette. Jelezte azt is: a NAK jobban kíván teljesíteni - azaz hatékonyabb munkát kíván végezni -, mint eddig.

2013-06-18 bővebben »

Orbán: az összes fontos agrárcsatát megnyertük

Forrás: mti

A kormány az összes fontos agrárcsatát megnyerte - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, miután Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével megállapodást írt alá Budapesten.
Az új földtörvény elfogadásával az európai uniós jog sérelme nélkül sikerül megvédeni a magyar termőföldet, "az a magyarok kezében fog maradni" - mondta a kormányfő a sajtótájékoztatón. Az eredményeket sorolva jelezte továbbá, hogy a zsebszerződések felszámolásának eszközét szintén megtalálták, és a mezőgazdasági hatóság ma már meg tudja védeni a fogyasztókat a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben.

2013-06-17 bővebben »

KPMG: sikeresen pályáztak uniós támogatásokra a magyar borászatok

Forrás: mti

Sikeresen pályáztak uniós támogatásokra a magyar borászatok, a húsz legnyereségesebb hazai társaság összesen 5,8 milliárd forintot nyert el az idén záródó hétéves uniós programozási ciklusban - közölte a KPMG tanácsadó cég csütörtökön.
Három önálló támogatással segíti a borászatokat az EU a 2013-ig tartó jelenlegi pályázati időszakban. A húsz legnagyobb adózás előtti eredménnyel rendelkező hazai borászat összesen 980 millió forint uniós forráshoz jutott csak ezen a három jogcímen a 2012. évi adatok alapján. Borászati gépbeszerzésre csaknem 830, szerkezetátalakításra több mint 80, míg a musttal történő alkoholfok-növelésre 74 millió forintot nyertek el a cégek - ismerteti közleményében a KPMG.

2013-06-17 bővebben »

Czerván: több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen keletkeztek károk

Forrás: mti

Az agrártárca eddigi információi szerint több mint 10 ezer hektár mezőgazdasági területen károsított az árvíz, valamint az ezzel összefüggő talajvíz és a védekezés - mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár az MTI érdeklődésére csütörtökön Mohácson.
Czerván György megjegyezte, hogy az árvízzel borított terület nagy része szántó, kisebb része legelő. A 10 ezerből mintegy 3 ezer hektárt az árvíz mellékhatásaként jelentkező talajvíz öntött el, és 500 hektárt a védekezéshez használva letapostak.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az árvíz sújtotta mezőgazdasági területek és a károk felmérése még tart, pontos országos adatok csak akkor lesznek, ha a védekezés befejeződik.

2013-06-14 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. június
2022. május
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december