Fazekas Sándor azonnali vizsgálatot rendelt el a GMO-s vetőmagok ügyében

Forrás: mti

Azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű GMO-s (génmódosított) kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Ezt szombaton Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után jelentette be Fazekas Sándor. A miniszter kiemelte: Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt.

2013-06-04 bővebben »

Július 1-ig igényelhető támogatás erdősítéshez

Forrás: mti

Július 1-ig nyújtható be támogatási kérelem mezőgazdasági területek erdősítéshez, az erdőtelepítés legfeljebb ötéves ápolásához, valamint legfeljebb 15 éves időtartamra az erdőtelepítés miatti jövedelemkiesés pótlásához - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hétfőn az MTI-vel.
A kérelmeket az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, postai úton, az erdőrészlet fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságához kell benyújtani.

2013-06-03 bővebben »

Mindent el kell követni a termőföld védelme érdekében

Forrás: mti

Az új Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint mindent el kell követni a termőföld védelme és a zsebszerződések kezelése érdekében, ezért a testület is támogatja a zsebszerződések felszámolását.
A Fidesz május 16-án nyújtott be törvényjavaslatot a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében; az előterjesztés célja, hogy könnyebb legyen feltárni és semmisnek nyilvánítani az ilyen megállapodásokat. Lehetőség lenne arra is, hogy a zsebszerződéssel eladott termőföldek tulajdonjoga adott esetben az államhoz kerüljön.

2013-05-30 bővebben »

Megkezdődött a szerkezetátalakítási támogatás kifizetése a kérődzőket tartóknak

Forrás: mti

Megkezdődött a szerkezetátalakítási támogatás kifizetése a kérődzőket tartó gazdáknak, május 28-ától több mint 12 milliárd forintot utal át 10 ezer gazdálkodó számára a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a hivatal ismerteti: a támogatás kifizetése a kérődző szerkezetátalakítási nemzeti programnak az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatása keretében történik.

2013-05-30 bővebben »

Döntött a parlament az e-útdíjról

Forrás: mti

Elfogadta a parlament hétfőn a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után.
Az Országgyűlés 251 igen szavazattal - 86 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett - hagyta jóvá Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztését. A tarifákat nem rögzíti a törvény, az azokat tartalmazó rendelet tervezetét a kormány múlt csütörtökön tette közzé honlapján.
Egy zárószavazás előtti módosító indítvány elfogadásával a parlament felhatalmazta a kormányt, hogy rendeletben állapítsa meg a mezőgazdasági termelők élőállat-szállítást és - a mezőgazdasági termények betakarításának idejére - a mezőgazdasági termények szállítását végző saját gépjárművei díjmentességének részletes szabályait.

2013-05-29 bővebben »

Magyarország elkötelezett a kontrollált vetőmag-előállítás és a tájfajták védelmében

Forrás: mti

Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében, ezért az Európai Bizottság által a szaporítóanyag-előállítás és -forgalmazás területén kidolgozott jogszabálytervezet vitájában számít a többi érintett tagállam támogatására - mondta Feldman Zsolt hétfőn az MTI-nek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára minderről annak kapcsán beszélt, hogy a hónap elején az Európai Bizottság véglegesítette a növényi szaporítóanyagok termesztésére és forgalmazására vonatkozó alapjogszabály-tervezetét, amelyben Magyarország számára több elfogadhatatlan kitétel látott napvilágot.

2013-05-29 bővebben »

Forradalmasíthatják a mezőgazdaságot a drónok

Forrás: BOR és PIAC

Forradalmasíthatják a mezőgazdaságot az olcsó, habszivacsból készülő távirányítású repülőgépek, amelyek segítségével a gazdák naprakész és pontos képet alkothatnak termőföldjeik állapotáról.

Chris Anderson, a 3D Robotics nevű cég vezetője egy kaliforniai technológiai és fejlesztési tanácskozáson kifejtette, hogy mivel a pehelykönnyű, kisméretű drónok alacsonyan repülnek, roppant részletes, nagyfelbontású felvételeket tudnak készíteni, amelyek alapján a gazdák akár sávonként és terményenként megszabhatják, hogy hol és mennyi gyomirtó szert szükséges használniuk.

2013-05-27 bővebben »

E-útdíj - Mentesülhet az élő állat és a mezőgazdasági termény szállítása

Forrás: mti

Mentesülhet az élő állat és a mezőgazdasági termény szállítása az e-útdíj megfizetése alól.

A fejlesztési miniszter vasárnap zárószavazás előtti módosító javaslatban kezdeményezte, a kormány kapjon felhatalmazást arra, hogy "állapítsa meg a mezőgazdasági termelők élő állat szállítását és a mezőgazdasági termények betakarítása idejére a mezőgazdasági termények szállítását végző saját gépjárműinek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályait".

2013-05-24 bővebben »

KSH: elektronikus úton is benyújthatók az agrárfelmérés kérdőívei

Forrás: mti

A mezőgazdasági összeírások hazai történetében idén első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy a megkérdezettek elektronikus úton töltsék ki a kérdőíveket - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
A gazdaságszerkezeti összeírás kapcsán a statisztikai hivatal Elektra nevű rendszere május 15-től fogadja az elektronikusan benyújtott válaszokat. Az eljárást igénybevevők május 26-án éjfélig élhetnek a lehetőséggel.

2013-05-23 bővebben »

A családi gazdálkodásról szóló fórumot és kiállítást terveznek Budapesten

Forrás: mti

A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián.
Bognár Lajos az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2014-es Európai Regionális Konferenciáját előkészítő informális konzultáció megnyitóján beszélt. A kétnapos fórumot a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodája szervezte.

2013-05-21 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. június
2022. május
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december