Napenergia teremt vizet a sivatagban

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Egy szaúdi kutatócsoport hozta létre a WEC2P rendszert, amiben saját fejlesztésű hidrogélréteg választja el a fotovoltaikus napelemet és az alá szerelt fémdobozt. A hidrogél megköti a légkör páratartalmát, amit a hő hatására elpárologtat, a pára pedig a fémdoboz falán csapódik le, az alján pedig ősszegyűjtik.

2022-03-28 bővebben »

A talajművelő, amely a józan paraszti ész és a technológia ötvözete

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A technológiai forradalom időszakát éljük szabályozási, környezetvédelmi, piaci oldalról egyaránt. A gazdaságos termeléshez időről időre jó megoldásokat, akár mindenki által elérhető megoldásokat kell találnunk, különben lemaradunk – fogalmazott Feldman Zsolt a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidán.

2022-03-25 bővebben »

A világon egyedülálló körforgásos tudásközpontot hozott létre a MATE

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által alapított Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpont – nemzetközileg egyedülálló módon – a gödöllői campus területén képződő összes biológiailag bontható hulladék felmérését és helyben hasznosítását, valamint a legújabb körforgásos gazdasági ismeretek megosztását segíti. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a jövőben országosan alkalmazható modelleket is kidolgoznak a MATE szakemberei.

2022-03-17 bővebben »

Kihelyezett innovációs műhely nyílt Jánoshalmán

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelyét adta át március 11-én Jánoshalmán, a Renner Bt. központi telephelyén Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Renner Tamás, a cég műszaki igazgatója, fejlesztési vezetője. Az eseményen a partnerek együttműködési megállapodást írtak alá innovatív biztonságkutatásokban történő közös részvételre.

2022-03-17 bővebben »

Aprócska napelemes robot járja a sivatagokat, magokat ültetve

Forrás: agroinform.hu

Egy Wall-E. Nem, persze, hogy nem Wall-E, de nagy a hasonlóság, ez a robot magányosan rója a kietlen tájat és non-stop magokat ültet. Ki csinálja utána?

2022-03-07 bővebben »

Országokon átívelő képzést indít a MATE a fenntartható mezőgazdaságról

Forrás: uni-mate.hu

Hét európai egyetem összefogásával, több mint 1,8 milliárd forint költségvetési támogatással indul a fenntartható mezőgazdaságra fókuszáló AgriFood Joint Master képzés, melynek konzorciumi vezetője és egyedüli hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Az ősszel induló unikális képzésre március 15-ig várják a jelentkezéseket.

2022-03-01 bővebben »

Robotti: a „hands free farming” már elkezdődött

Forrás: magro.hu

A közép-kelet-európai piacok számára is elérhetővé válik a dán AgroIntelli mezőgazdasági robotja, a Robotti. A forgalmazásért egy 2022. január 1-jén létrehozott új cég lesz majd felelős.

2022-02-28 bővebben »

Új módszert vetnének be a borok hamisítása ellen a MATE és a Salernoi Egyetem kutatói

Forrás: uni-mate.hu

Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.

2022-02-16 bővebben »

A környezetbarát mezőgazdaság hatása drámai lehet a kibocsátáscsökkentésben

Forrás: infostart.hu

A WWF friss tanulmánya szerint ha az Egyesült Királyság átállna a regeneratív mezőgazdaságra, 900 ezer autó kibocsátásának megfelelő káros anyaggal kevesebb kerülne a légkörbe.

2022-02-14 bővebben »

Közösen fejleszti a pálinkaszektort a MATE és a Pálinka Nemzeti Tanács

Forrás: uni-mate.hu

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Pálinka Nemzeti Tanács együttműködési megállapodást kötött a pálinkaszektor fejlesztése, valamint a kapcsolódó oktatási, kutatási és szakpolitikai tevékenységek erősítése érdekében. Az egyik legfőbb cél a hungarikumnak számító pálinkákhoz fűződő magyar érdek fokozott érvényesítése.

2022-02-08 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október