Silóterítők és silótömörítők
Dr. Hajdú József
A jó minőségű siló készítése a szakértők szerint a területen kezdődik és a minőségi betárolásnál folytatódik. A silózásra szánt takarmánynövényeket a legmagasabb tápértékkel és energiatartalommal, megfelelő érettségi állapotban kell betakarítani önjáró szecskázókkal és a mindenkori felhasználási igények szerinti szecskahosszal. A kérődzők takarmányozására megfelelőnek számít a 2-3 cm-es szecskahossz, de a biogázfermentorokban dolgozó baktériumok ennél kisebb szecskahossz lebontásában hatékonyak, ezért a szecskázókat ebben az esetben sűrűbb késes biogázdobokkal célszerű felszerelni. A szakértői vizsgálatok azt is bizonyították, hogy nem érdemes a silókukoricát, a teljes kukorica növényt és a szálas takarmányokat sem nagyon alacsony tarlóra vágni, mert megnő a szilázsban és a szenázsban a lignin, a Clostridium és az emészthetetlen rosttartalom aránya, amely rontja az állatok termelési teljesítményét. Az alacsony tarlóra vágás növeli a földszennyezés veszélyét is, amely károsan befolyásolja az erjedési folyamatokat, sőt növelheti a toxinokat termelő penészgombák jelenlétét is. A kukorica silózásánál a szakemberek a 30 cm-es tarlómagasságot ajánlják. A 2-3 cm szecskahossz mellett a szem- és szárroppantó hengerek használata is szükséges, legalább 70%-os szemroppantási hatékonyság beállítása mellett. Az így feltáródott kukoricaszemek emészthetősége hozzájárul a tejtermelés növekedéséhez. A silózási folyamat jelentős szervezési munkát igényel. A szecskázó(k) betakarítási kapacitását és a szállítólánc forgási sebességét a betárolási és a tömörítési teljesítményekhez kell méretezni, ahol döntő paraméter az időtényező is. Egy megkezdett falközi siló vagy silókazal készítését 5 napon belül ajánlatos befejezni, és tekintettel kell lenni a takarmánynövény beltartalmi összetevőinek változásaira is. Ezért célszerű több különböző érettségi idejű silókukorica-mixszel dolgozni. A kukoricaszilázs készítését viaszérésben, 35-38% közötti szemnedvesség mellett, 30-40% közötti szárazanyag-tartalommal, a lucernaszenázs készítését a lucerna zöldbimbós állapotában, fonnyasztás után, 50-60% közötti szárazanyag-tartalommal szükséges elvégezni. Lucernához ajánlatos szecskázott rozst is hozzákeverni ...
... tovább »