Már csak egy hétig igényelhető a támogatott mezőgazdasági biztosítás

Forrás: mti

Már csak egy hétig - azaz május 15-ig - igényelhetnek a gazdák maximális, 65 százalékos támogatást a mezőgazdasági biztosításaikra - közölte a Generali Biztosító csütörtökön az MTI-vel.
A biztosító tájékoztatása szerint akik május 15. után nyújtják be kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), naponta 1-1 százalékkal csökkentett támogatási összeggel számolhatnak. Aki pedig a határidőn túl kötné meg a biztosítást, eleshet az egész támogatástól.

2013-05-08 bővebben »

OTP: ezer milliárdos beruházási igény az állattenyésztésben

Forrás: mti

A következő hét évben mintegy ezer milliárd forint beruházásra lenne szükség az állattenyésztésben ahhoz, hogy európai színvonalra lehessen emelni a magyar sertés-, baromfi- és szarvasmarha-tenyésztést, valamint a tejágazatot.
Ez derül ki az OTP Bank agrárágazati üzletágának - piaci és kormányzati forrásokon nyugvó - az MTI-hez eljuttatott elemzéséből. Az összegzés szerint a magyar agrárgazdasági lehetőségek kihasználásához, különösen az állattenyésztésben, az agrárvállalkozások piaci és pénzügyi stabilitásának biztosításán túl a versenyképességet fokozó fejlesztésekre, beruházásokra van szükség.

2013-05-08 bővebben »

7. RENEXPO® nemzetközi energetikai szakkiállítás

Forrás: Renexpo Central Europe

Április 25-27. között került megrendezésre a 7. RENEXPO® nemzetközi energetikai szakkiállítás. A kiállítás megnyitóján Kovács Pál államtitkár emlékezetett arra, hogy Magyarország a megújuló energiaforrások arányának 14,65 százalékra emelését tűzte ki célul 2020-ra. Elmondása szerint ez az arány mostanra 9,3 százalékra nőtt, így jó úton haladunk a vállalások teljesítésében. Az európai stratégia céljai között szerepel az üvegházhatású gázok 20 százalékos csökkentése az 1990-es szinthez képest. Az uniós tagállamok közül Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország, 1990-hez viszonyítva már 33 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.

2013-05-08 bővebben »

Traktormajális Bokoron - Megszólal a Traktorrádió

Forrás: mti

Veterán Traktormajálist rendeznek 2013. május 11-én (szombat) a Nógrád megyei Bokor községben: a régi magyar traktorokat, Dutrákat és Hofherreket felvonultató rendezvényen idén első alkalommal a Traktorrádió közvetíti az eseményeket.
Dömsödi Gábor, a település polgármestere elmondta az MTI-nek, hogy már 80 gépet és traktort regisztráltak a Traktormajálisra.

2013-05-08 bővebben »

Fazekas Sándor: legyen újra háztáji gazdálkodás!

Forrás: mti

A háztáji gazdálkodás újraindításáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével.

A minisztérium olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget ezen a területen - közölte Fazekas Sándor. Hozzátette: a siker érdekében vetőmagjuttatással, az állattartás támogatásával, valamint az integráció segítésével kívánják támogatni a háztáji gazdálkodás újraindítását.

2013-05-07 bővebben »

Hajdú-Bét - Czerván György: hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a károsultak

Forrás: mti

Hamarosan anyagi támogatást kaphatnak a Hajdú-Bét Rt. és leányvállalata, a Novafarm Rt. károsultjai - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár erről azt követően beszélt, hogy a vidékfejlesztési tárcánál másfél órás egyeztetést folytattak a kormány április végi döntése alapján a károsult gazdálkodók képviselőivel a segítségnyújtás konkrét lehetőségeiről.

2013-05-07 bővebben »

A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től

Forrás: mti

- a vízkészletek csökkenése;

- a fertőzéses megbetegedések növekedése;
- gyakoribb szélsőséges időjárás;
- a mezőgazdasági erőforrások csökkenése;
- a biológiai sokszínűség visszaesése;

- a gleccserek olvadása.

2013-05-06 bővebben »

V. Németh Zsolt: 30 milliárd forint a Leader programra

Forrás: mti

Újabb, mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

V. Németh Zsolt elmondta: az idén a pályázók csaknem a korábban meghirdetett mintegy 34 milliárd forinttal megegyező forráshoz juthatnak június 3-tól. A pénzre a forrás kimerüléséig lehet pályázni. A Leader programból most könnyebben és egyszerűbben igényelhetnek támogatást a pályázók a közösségi vagy a vállalkozási célú helyi fejlesztésekhez.

2013-05-06 bővebben »

Palkovics Péter: 690 milliárd forint agrártámogatásra

Forrás: mti

Az agrárközigazgatás egy év alatt 650-690 milliárd forint támogatást fizet ki az ágazat szereplőinek - közölte Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke hétfőn Debrecenben sajtótájékoztatón.

A legnagyobb tétel a területalapú támogatás, amelyre május 15-ig adhatják be az igényeiket szankciómentesen a gazdák - tette hozzá az újraválasztott hajdú-bihari agrárkamara bemutatkozó fóruma előtt tartott tájékoztatón a debreceni Megyeházán.
Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az új agrárkamarát egyfajta szellemi infrastruktúrának nevezte, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke pedig arról beszélt, hogy jövő év május elsejéig elfogadja a parlament a termőföld forgalmáról szóló törvényt, amely továbbra is tiltja majd a gazdasági társaságok termőföld-vásárlását.

2013-05-06
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november