Bosch térhatás-érzékelő rendszer a munkabiztonság fokozásáért

Forrás: gepmax.hu

A Bosch mezőgazdasági technológiához készült moduláris térhatás-érzékelő rendszere speciálisan adaptált érzékelőrendszerekből áll, amelyek rugalmasan kombinálhatók az egyéni igények szerint.

2024-02-08 bővebben »

Talajélet javítása a levegőből

Forrás: uni-mate.hu

Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft., az ABZ Drone Kft. és a Bio-Nat Kft., a Mikro-Vital termékek gyártója és forgalmazója. Ennek értelmében Európában elsőként végeznek majd olyan kísérletet, mely során drónok segítségével végzik mikrobiológiai termék kijuttatását.

2024-01-31 bővebben »

Szüleitől tanult fát metszeni Petrányi Olivér, a legokosabb fiatal agrártudós

Forrás: uni-mate.hu

Petrányi Olivér nyerte a harmadik Kárpát-medencei Nagy Diák Agrárteszt vetélkedőt. A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikumból érkezett 18 éves diáknak 18 ezer diáktársát sikerült legyőznie a DUE Médiahálózat által szervezett, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával induló megmérettetésen. A fiatalember alapvetően a közgazdaságtan iránt érdeklődik, de nagyon szeret segíteni a szüleinek a tanyájukon zöldséget és gyümölcsöt termeszteni.

2024-01-16 bővebben »

Több ezer év nélkülözhetetlen mezőgépészeti tudása van itt

Forrás: mezohir.hu

Amióta a gépeink, technikai eszközeink olyan összetettek, hogy szavakkal már nem lehet továbbadni az előállításukhoz, működtetésükhöz szükséges tudást, azóta a gépmúzeumok, -gyűjtemények feladata e tudás őrzése, átörökítése.

2024-01-08 bővebben »

Német formatervezési díjat nyert az új STEYR Plus traktor

Forrás: gepmax.hu

A nemrégiben bemutatott, 80-120 lóerős, 5 típusból álló mezőgazdasági traktorszéria elnyerte a Német Formatervezési Tanács legrangosabb díját a haszonjárművek / többcélú járművek (Utility) kategóriában. Az új traktorok követik a Kompakt-szériát és visszaköszön a Plus elnevezés.

2023-12-19 bővebben »

Sokkoló: elektromossággal vonnák ki az ammóniát a hígtrágyából

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Az állattenyésztő telepek fő gondja a keletkező trágya kezelése. A nagy mennyiségű anyag mozgatása igen költséges, azonban ha sikerülne a hasznos anyagokat kivonni belőle, máris újabb jövedelemforrásra tehetnének szert a gazdák.

2023-12-18 bővebben »

Legendás oktató kapta idén a Stefanovits-díjat a MATE-n

Forrás: uni-mate.hu

Idén negyedik alkalommal adták át a Stefanovits Pál Életműdíjat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az MTA Agrártudományok Osztálya, a MATE és a Magyar Talajtani Társaság, a Stefanovits családdal egyetértésben, hozta létre a kitüntetést a tudós születésének 100. évfordulója alkalmából 2020-ban.

2023-12-15 bővebben »

Virágkötő robotok

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Már három éve, 2020-ban mutatták be először a Twister nevű virágcsokor-készítő gépet. Ebből az egyedi, csavarási technikával kötő gépből eddig nagyrészt Nyugat-Európában és Észak-Amerikában vásároltak.

2023-11-30 bővebben »

Nemzetközi kihívás: törpeparadicsomot nevelni AI segítségével

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Újra, immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR), valamint a Tencent technológiai vállalat az International Autonomous Greenhouse Challenge versenyt.

2023-11-23 bővebben »

Sugárveszélyre figyelmeztető krumpli

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A Tennessee Egyetem Herbert Mezőgazdasági Főiskolájának egyik kutatója olyan burgonya növényt hozott létre, mely képes jelezni a gamma sugárzást.

2023-11-21 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. január
2023. december
2023. november
2023. október
2023. szeptember
2023. augusztus
2023. július