Ugrásszerű bővülés várható az agrárrobotika területén

Forrás: gepmax.hu

A globális mezőgazdasági szektor szembesül az éghajlatváltozás és a munkaerőhiány hatásaival. A robotika a gépek automatizálásával és a vertikális gazdálkodás támogatásával segíthet megbirkózni ezekkel a kihívásokkal. Jelentős növekedés zajlik ebben a szektorban a GlobalData adat- és elemző cég szerint.

 

Ebben az összefüggésben a GlobalData előrejelzése szerint a robotikai ipar 17%-os összetett éves növekedési rátával (CAGR) fog bővülni, a 2022-es 63 milliárd dollárról 2030-ra 218 milliárd dollárra.

 

Legfrissebb tematikus intelligenciajelentésük, a „Robotics in Agriculture” feltárja, hogy a robotika hogyan segíti elő a precíziós gazdálkodás megvalósítását és támogatja a dolgozókat az új mezőgazdasági forradalomban. A precíziós mezőgazdaság magában foglalja a vegyszerek előírásszerű használatát a szennyezés minimalizálása mellett. Ez különösen fontos az élelmiszerek iránti megnövekedett kereslet és a növekvő munkaerő, illetve inputárak egyidejű problémái miatt.

 

 

Holly Anness-Bradshaw, a GlobalData tematikus intelligenciaelemzője megjegyzi: „A robotok képesek elvégezni azokat a megerőltető és monoton feladatokat, amelyek sérülésekhez és fáradtsághoz vezetnek. A mezőgazdasági ipar a robotikai ipar számos területén fektet be és innovációt hajt végre, beleértve a drónokat, szántóföldi robotokat és a robotikai intelligenciát.”

 

A mezőgazdaság jövőjét olyan robotok fogják alátámasztani, amelyek ugyan csökkentik az iparág munkaerő kitettségét, de inkább segíteni fogják a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat, viszont nem helyettesítik őket.

 

Anness-Bradshaw így folytatja: „A hagyományos gépgyártók, valamint a mezőgazdasági startupok folyamatosan fejlesztenek a robotika területén. A mezőgazdasági szektor egyre inkább tudatában van a robotikában rejlő lehetőségeknek és szükségességének a munkaerő támogatása, illetve a termelékenység növelése érdekében. Hagyományos gépgyártó vállalatok partneri kapcsolatokat alakítanak ki startup fejlesztő cégekkel. A robotok támogatni fogják az emberi dolgozókat az ismétlődő és megerőltető feladatok automatizálásával, mint például a talajművelés, de megtanulják a termés egészségét és a termesztési mintákat is. A robotok megtanulják az egyes termékek növekedési mintáit. A mesterséges intelligencia (AI) és a mezőgazdasági robotok integrálásával ezeket az adatokat a gazdaságirányítási stratégiák javítására használják fel.”

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november