Karácsonyfából jó minőségű komposztot – Újrahasznosítás a MATE-n

Forrás: uni-mate.hu

Újév első napján elengedtük az óévet, vízkeresztkor pedig lebontottuk a karácsonyfákat. Ha babonások vagyunk, se előbb, se később, a népi hit ugyanis úgy tartja, ha korábban válunk meg tőle, szerencsétlenséget hoz, ha viszont január 6. éjjelén még teljes díszében pompázik, akkor egész évben úgy kell maradnia. Akár előbbi, akár utóbbi, esetleg köztes megoldást választunk, a fenntarthatósági elveket szem előtt tartva gondolkodni ma már alap. Dr. Aleksza László egyetemi docenst, a MATE Környezettudományi Intézetének munkatársát a kidobott fák lehetséges hasznosításáról kérdeztük.

2022-01-18 bővebben »

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Forrás: mti.hu

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

2022-01-17 bővebben »

Indul a permetező drónok kötelező típusminősítése

Forrás: uni-mate.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete*, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését. 

2022-01-12 bővebben »

Robotbeporzók az üvegházban

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A természetes beporzók hiánya világszerte veszélyezteti a globális élelmiszertermelést. A Nyugat-Virginia Egyetem kutatói robotbeporzók fejlesztésével igyekeznek megoldást találni az égető gondra.

2022-01-10 bővebben »

Ez már nem csak terv: szériagyártásban a John Deere önvezető traktora!

Forrás: agroinform.hu

A John Deere autonóm traktora nem sokára gazdákhoz kerül.

2022-01-06 bővebben »

Unimog – Az év terepjárműve

Forrás: gepmax.hu

75 éves Unimog továbbra is változatlanul nagy népszerűségnek örvend.

2022-01-03 bővebben »

A környezetkímélőbbé teszi a gépjárműveket a MATE támogatásával működő konzorcium által fejlesztett eszköz és módszer

Forrás: MATE

A GERINFO Informatikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által vezetett konzorcium - melynek tagja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Flexus Consulting Kft. és az ICE CUBE Hungary Jéggyártó Kft., - az EU EIT Urban Mobility által kiírt pályázaton a „Prototypes of ERD for the reduction of emission in cities” című munkájával támogatást nyert el egy emissziócsökkentő eszköz és módszer kifejlesztéséhez.
A pályázati projekt sikeres volt. Kifejlesztésre került egy olyan belsőégésű motorokhoz illeszthető eszköz (ERD: Emission Reduction Device) prototípusa, amely oly módon csökkenti a fosszilis eredetű tüzelőanyaggal működő járművek összes emisszióját, hogy közben a jármű menetdinamikai jellemzői is javulnak ...

2021-12-22 bővebben »

A MATE kutatói segítenek, milyen hal kerüljön az ünnepi asztalra

Forrás: uni-mate.hu

Karácsony közeledtével jelentős forgalmat bonyolítanak le a halboltok. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai, Dr. Horváth Ákos tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora és Dr. Csorbai Balázs tudományos munkatárs segít eligazodni a halfogyasztás élelmiszerbiztonsági kérdéseiben.

2021-12-22 bővebben »

Váratlan, rossz hír! Elmarad az Agritechnica 2022 gépkiállítás

Forrás: agroinform.hu

A világ vezető mezőgazdasági gépkiállításának megrendezéséhez szükséges feltételek nem teljesülnek, így azt el kell halasztani 2023 novemberére.

2021-12-14 bővebben »

ITM: újra lehet jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző továbbképzésre

Forrás: mti.hu

Január végéig lehet újra jelentkezni a világon egyedülálló Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre - mondta Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

2021-12-10 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június