Környezetbarát elektromos gyomirtás

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Új megközelítésű gyomirtót vizsgálnak az USA-ban alma-, komló- és áfonyaültetvényben. Egy sor új gyom­irtó berendezés született az utóbbi időben az ültetvények gyommentesítésére, de még nem egyértelmű, melyik válik be igazán.


Az Oregon Állami Egyetemen egy svájci gépet, a Zasso elektromos gyomirtóját vizsgálják. A traktorvontatású berendezés alján két fém elektróda helyezkedik el, és szabályozott kisülésekkel pusztítja el a gyomokat.

 

A MEGSZOKOTT KASZÁLÁSSAL ÖSSZEHASONLÍTVA EZ A GÉP HATÉKONYABBAN SZABÁLYOZZA A GYOMÁLLOMÁNYT, ÉS NINCS KÁROS HATÁSA A TALAJRA VAGY A TERMÉSHOZAMRA.

 

Gazdaságossági szempontból is vizsgálták ezt a módszert, és arra jutottak, hogy bár lassabban haladva ritkábban kell visszatérni a már kezelt területre, érdemes a gyorsabb haladást választani, mert így jóval nagyobb a területteljesítmény.

 

Az áfonyatermesztésben új technológiára lenne szükség az elektromos gyomirtás bevezetéséhez. Hagyományosan ugyanis fekete fóliával borítják a sorokat a gyomok ellen, amit megolvaszt a Zasso berendezése. Ha viszont szerves mulcsot terítenek le, azzal már működtethető az elektromos gyomirtó, és a műanyagot is kiváltják.

 

Különösen a biotermesztők érdeklődnek az új megoldás iránt, hiszen ők eleve nem használhatnak gyomirtó szereket, a mechanikai gyomszabályozás pedig viszonylag drága. Az idén kezdődnek a kísérletek szőlőben.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. június
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december