Különleges lehetőség a hazai induló agrárvállalkozásoknak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A NAK TechLab az idei évben hatodik alkalommal rendezi meg a hazai agrár startupokat és befektetőket összekötő befektetői eseményét 2024. május 27-én.

A befektetői esemény lehetőséget biztosít agrárdigitalizációs és élelmiszeripar területén fejlesztő startupok számára, hogy hazai befektetők előtt mutassák be megoldásaikat. Az esemény amellett, hogy befektetési esélyt tartogat, értékes feedback lehetőséget is kínál: a résztvevők visszajelzéseket kaphatnak fejlesztéseikhez akár több kockázati tőkebefektetőtől is.

 

A rendezvényen a Virgo Ventures, OXO Holdings, Kék Bolygó Tőkealapok és Impact Ventures befektetői társaságok képviselőivel nyílik lehetőség találkozni. A jelentkező csapatokat előszűrik, azokat a csapatokat, akiknek az eseményen a befektető partnerekkel lehetősége nyílik találkozni, e-mailben értesítik a további részletekről.

Jelentkezni 2024. április 28-áig lehet ide kattintva

 

Minek nekünk startup?


Már jó néhány éve (2010 óta biztosan) az üzleti világban hallani a startup-okról, vagyis nem teljesen pontos fordításban, az induló vállalkozásokról.

Balogh Petya és Langmár Péter egykori startupalapítók (csak akkor még nem így hívták), jelenleg befektetőkként aktív, a STRT Holding alapítói és vezetői írták talán legjobban le startup mibenlétét.

 

 

Mint megfogalmazták a startupokat sokszor, sokan lesöprik az asztalról, mert kicsik, sokáig veszteségesek, nincs jelentős közvetlen gazdasági súlyuk – főleg egyenként. Egyszerűbb lenne az élet, ha nem ugrálna a sok kis éhes vállalkozó, hiszen mindent is jobban tudnak a nemzetközi multik.

Több a pénzük, a tudásuk, a szakemberük, jobb a brandjük, nagyobb az értékesítési hálózatuk. És emiatt sokkal hatékonyabbak, mint bármilyen kis kezdő startup. A hazai startup ökoszisztéma két meghatározó személye szerint egy változatlan világban ez igaz is lenne, de szerencsére a világunk fejlődik, ráadásul egyre gyorsabb tempóban. Így aztán a múlt lehetetlenjei elmúlnak, a technológiai lehetőségek beérnek, a fogyasztók elvárásai változnak.

Egy gyorsan változó környezetben a nagy, hatalmas dinoszauruszok rugalmatlanok, lemaradnak az új lehetőségekről. A részvényesek is biztosra akarnak menni, kicsit kockáztatni. Ezért kellenek startupok, akik az új, eddig kiaknázatlan lehetőségeket észreveszik és azokból terméket, piacot, céget építenek. Hogy aztán a nagyok felvásárolva őket, ezáltal kívülről fedezzék a belső innováció hiányát.

 

Azaz a startup ökoszisztéma erősen visszahat a gazdaságra, rajta keresztül a közép- és nagyvállalatok is versenyképesebbé válnak. „A nemzetközileg sikeressé növő nagyvállalatokat startupok húsával kell etetni.” Különösen egy olyan régióban, ahol sajnos a kis- és közepes vállalati (kkv) szektor gyengébb, mint például a német nyelvterületet lefedő DACH régióban.

Minden esetre abban biztosan egyetérthetünk, hogy több startupra van szükségünk.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november