Komposztálható csomagolóanyag

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A lengyel PlastPom vállalat a Gdański Műszaki Egyetemmel és más tudományos intézményekkel együttműködve kifejlesztett egy komposztálható és biológiailag lebomló anyagot.


A NOPLA burgonyakeményítőn alapul, és célja a környezeti hatások, a CO2-kibocsátás csökkentése és az energiahatékonyság javítása. A NOPLA szabadalmaztatott anyag, melynek nincsenek mesterséges, szintetikus összetevői, így bomlása után nem hagy maga után mikroműanyagokat. 

 

Úgy tervezték, hogy az otthoni komposztálókban és a természetes (sós és édes) vizekben is lebomoljon. A házi körülmények között 3-6 hónap alatt komposztálható.


A cég azt állítja, hogy a NOPLA termékek a víztestek fenekére süllyednek, és ahelyett, hogy károsítanák a fenéküledékeket, táplálékot nyújtanak az élő szervezeteknek.

 

 

 

Mivel megfelel az egyszer használatos műanyag termékekről szóló európai irányelvnek, alkalmas például evőeszközök és szívószálak gyártására is.

 

A NOPLA gyártásának szén-dioxid- kibocsátása kilogrammonként 1,7 kg, ami kevesebb mint fele a hagyományos polipropilénhez kötődő kibocsátásnak, és körülbelül 30%-kal kevesebb energiát használ fel, ami hozzájárul a karbonlábnyom csökkentéséhez.

 

A NOPLA biogranulátuma alkalmas fröccsöntésre, fúvással és hőformázással a meglévő gépeken, ami várhatóan segíti a gyártókat termékvonalaik megtartásában.


Az anyag előnye még, hogy nem vonatkozik rá a műanyag termékekre kivetett újrahasznosítási díj.

A PlasPom májusban kezdi el a NOPLA gyártását.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november