Fáradtságos munkától kímél meg a dán gazda találmánya

Forrás: agroinform.hu

Egy dán földműves fiát bosszantotta, hogy évről-évre kövekkel találkoznak munkagépei a földeken, ezért kitalált és megépített egy berendezést, amivel össze tudja gyűjteni a területről a köveket.

 

Az eszköz nemhogy működőképes, hanem maga a tökély, így abból már 300 darabot tudott is értékesíteni a dán gazdatársak számára – most pedig Németországot célozta meg vele, írja az agrarheute.

 

A dán fiatal egy 400 hektáros farmon nőtt fel és nem lelkesedett a fáradságos munkáért, ami a munkagépekben akár kárt okozni is képes kövek összegyűjtésével járt. Ennek kiküszöbölésére fejlesztette ki az eszközt, mellyel óránként 5–10 hektárt lehet "kőmentesíteni".

 

 

 

Egyetlen óra alatt 5-10 hektár "kőmentesítése" végezhető el a géppel – forrás: Facebook/Stoneless

 

 

 

Søren Kristensen egy céget (mely a Stoneless nevet viseli) is alapított az eszköz sorozatgyártásához.

Az eszközt egy quad vontatja, a Stoneless a quad bal oldalán, annak középvonalához képest eltolva halad. A vezető a válla fölött hátra pillantva kontrollálhatja a gyűjtés folyamatát. A kőgyűjtő egy hidraulikus működtetésű villás kanállal szedi fel a 5-50 centiméter átmérőjű köveket.

 

Ezzel a módszerrel akár 600 kilogramm követ is képes összegyűjteni a munkagép, majd rakományát egy hidraulikus munkahenger révén lebillentheti a terület szélén. A feltaláló szerint a kövek összegyűjtése a géppel és egy quaddal ugyanolyan gyors, vagy még gyorsabb, mint a hagyományos módszer szerint traktorral, homlokrakodó kanállal és három segítővel.

 

A Stoneless legalább 500 köbcentiméteres lökettérfogatú és összkerékhajtású quad használatát javasolja.

 

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november