Multifunkciós robotot fejlesztenek belga és holland egyetemek

Forrás: blog.syngenta.hu

A CIMAT elnevezésű új, határokon átnyúló projekt keretében belga és holland egyetemek, kutatóintézetek, és gyártók együttműködésének a célja helyi élelmiszer-előállítást segítő, kisméretű multifunkcionális robotok kifejlesztése.

 

A koronavírus világjárvány egyik súlyos következménye, hogy a szinte minden mezőgazdasági ágazatban megjelent a munkaerő-hiány. Ez a helyzet a szakértők szerint egyre inkább rákényszeríti a termelő gazdaságokat, hogy digitalizálják a munkafolyamatokat, új beszerzésekben gondolkodjanak.

 

A munkaerőhiány és a kapacitások növelésének szükségessége nagy, nehéz és drága gépeket eredményezett. Ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, különösen azok, akik viszonylag szűkebb célcsoportoknak szóló termékeket állítanak elő.

 

A belga és holland CIMAT projekt célja a fenntartható és helyi élelmiszer-előállításhoz olyan kisméretű, multifunkcionális robotok kifejlesztése, amelyeket kisebb méretű gazdaságok is ki tudnak gazdálkodni.

 

„Az a célunk, hogy felgyorsítsuk a kisüzemi mezőgazdaság számára a csúcstechnológiájú mezőgazdasági gépek fejlesztését. Fontos, hogy a moduláris, autonóm robot különféle mezőgazdasági és kertészeti feladatokhoz is használható legyen”, mondta Stijn Debruyne projektpartner.

 

Jelenleg a projekt szervezői olyan termelő partnereket keresnek, akik szívesen bekapcsolódnának a robot fejlesztésébe.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június