A KITE partnerei a magyarországi szántóterület felét művelik

Forrás: mti

A hazai szántóterület csaknem felét művelik Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége, a KITE Zrt. partnerei - mondta Búvár Géza vezérigazgató a cég fennállásának 40. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen, csütörtökön Budapesten.

A KITE Zrt. országos hálózata ma 8 ezer termelő partnerrel áll kapcsolatban, az általuk művelt földterület csaknem 2,5 millió hektár - tette hozzá a Millenáris Parkban rendezett ünnepségen.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára - tolmácsolva Fazekas Sándor miniszter üdvözletét - elismeréssel szólt a KITE tevékenységéről, amely elsősorban innovációt jelent a magyar mezőgazdaságban. Ugyanakkor fontosnak nevezte azt is, amit az agrárfinanszírozás terén végez a KITE partnerei technikai-technológiai színvonalának fejlesztése érdekében. A magyar mezőgazdaság elért eredményeiben elévülhetetlen érdemei vannak a KITÉ-nek és partnereinek - mondta Czerván György.
Az államtitkár emlékezetett 2011-re, amikor az 1,7 százalékos GDP-növekedésből 0,9 százalékot teljesített az agrárium. A 2012-es 6,8 milliárd eurós export aktívum 52 százalékát, 3,6 milliárd eurót a mezőgazdaság produkált - tette hozzá.
Czerván György reményét fejezte ki, hogy az idén a nemzetgazdaság fontos húzóágazata lehet a mezőgazdaság.
A KITE vezérigazgatója az ünnepségen elmondta: a 850 munkavállalót foglalkoztató cég éves árbevétele megközelíti a 200 milliárd forintot.
A nádudvari központú, országosan 19 alközponttal rendelkező KITE Zrt. meghatározó szerepet tölt be a mezőgazdasági termeléshez szükséges inputanyagok kereskedelmében és a hozzá kapcsolódó szaktanácsadói tevékenységben, valamint a mezőgazdasági gépek értékesítésében.
Saját szervizhálózata révén korszerű technikai és logisztikai rendszerrel segíti az alkatrész-, illetve szervizellátást - részletezte a cég tevékenységét a vezérigazgató.
Búvár Géza a magyar mezőgazdaságban komoly értéknek nevezte, hogy a KITE - integráció révén, partnerein keresztül - további 8-10 ezer kistermelővel áll kapcsolatban.
Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke felidézte, hogy a KITE az ország első szövetkezeti rendszereként 1973. január elsején kezdte meg tényleges gazdasági tevékenységét. A kezdetekkor 9 mezőgazdasági szövetkezet összefogásával, a Nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet irányításával, nonprofit szervezetként alakult meg azzal a céllal, hogy magasabb színvonalra emeljék és jövedelmezőbbé tegyék a kukorica és ipari növény termelésüket.
A megalakulást követően évről évre nőtt a rendszerbe bevont partnerszövetkezetek és növények száma, illetve a földterületek nagysága - sorolta Balogh Csaba.
Beszélt arról is, hogy a KITE működése hatott a magyar mezőgazdaság szervezeti korszerűsítésére is: teret nyert a mezőgazdasági termelésben a szaktudás, s a korábbi hierarchikus rendszer helyett az ágazati működés. Megemlítette, hogy e munka elismeréseként az 1980-as években Állami díjat kapott Szabó István, a KITE első elnöke és Magyar Gábor, a KITE első igazgatója.
A jubileumi rendezvényen köszöntötte a 40 éves céget Mark von Pentz, a John Deere amerikai cég elnöke is. Kiemelte: 40 éves a két cég együttműködése, és 1996 óta a KITE Zrt. a John Deere termékek kizárólagos forgalmazója. Már a kezdetekkor kitűnt, hogy Magyarországon a gépek évi használata többszöröse a Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban tapasztaltaknak, így az itteni tapasztalatok sokat segítettek a gyártmányfejlesztésben.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november
2021. október