A földtörvény aláírását kéri az államfőtől az agrárgazdasági kamara

Forrás: mti

A földtörvény aláírását kéri Áder János köztársasági elnöktől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a szervezet az államfőnek vasárnap írt levelét az MTI-hez is eljuttatta.
A kamara szerint az Országgyűlés által pénteken elfogadott jogszabály széles bázison egyeztetett törvény, így - mint írták - természetes, hogy a szélsőséges elképzelésektől távol, középen helyezkedik el.
Álláspontjuk szerint a törvény támogatja, hogy a föld azé legyen, aki megműveli. A NAK elfogadhatatlannak tartja a spekulációs célú földszerzéseket, így üdvözölik azt a törekvést, hogy az ilyen ügyletek kiszoruljanak a magyar földpiacról - írták.

2013-06-25 bővebben »

Mezőgazdasági termelőiskolát alapítottak Küngösön

Forrás: mti

Európai uniós támogatásból termelőiskolát alapítottak a Veszprém megyei Küngösön, a projekttel a hátrányos helyzetűek önfoglalkoztatóvá válását segítik elő - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
Tájékoztatásuk szerint a Szent Kinga Termelőiskola létrehozására az Új Széchenyi Terv innovatív foglalkoztatási kezdeményezés elnevezésű pályázatán 133 millió forintot nyertek, a támogatásból lehetőség nyílik arra, hogy a térségből 40 hátrányos helyzetű munkanélküli zöldség-gyümölcs-termesztő és -feldolgozó képzést kapjon, illetve önfoglalkoztatóvá váljon.

2013-06-25 bővebben »

Fazekas: az új jogszabály a legnagyobb garancia a magyar föld védelmére

Forrás: mti

A magyar föld védelmére az új földtörvény a legnagyobb garancia - mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken a Parlamentben, miután az Országgyűlés elfogadta a földforgalmi törvényt.
A magyar gazdákból alakult helyi földbizottság hagyhatja jóvá az adás-vételeket, így a helyi közösségnek van egy erős ellenőrző szerepe a helyi földvásárlásokkal kapcsolatban - közölte újságírókkal Fazekas Sándor, hozzátéve: továbbá hatósági engedélyezéshez kötött a földvétel Magyarországon. Vizsgálja a hatóság például, hogy a gazdálkodó helyben lakik-e, valamint földműveléssel foglalkozik-e. Egyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) első helyi elővásárlási joga van - mondta.

2013-06-21 bővebben »

Új földtörvényt alkotott a parlament

Forrás: mti

A jogszabályt a Jobbik-frakció tiltakozása közepette szavazták meg. Az ellenzéki párt képviselői az elnöki pulpitusra vonultak, és percekig - így a szavazás alatt is - azt skandálták: "Hazaárulók!" A kormány javaslatáról a Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért, de azt végül a levezető elnök, Latorcai János javaslatára nem tartották meg. Arra hivatkozott, hogy a neveket olvasó jegyzők nem tudnak felmenni az emelvényre.
A földtörvényt végül 253 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. Igennel szavazott a kormánypárti képviselők többsége, kivéve a nemmel voksoló Ángyán Józsefet és Bencsik Jánost, két korábbi államtitkárt. Ángyán József ezután bejelentette: kilép a Fidesz frakciójából.
Szintén igennel Balogh József és Pősze Lajos, előbbi korábban a Fidesz-, utóbbi a Jobbik-frakció tagja volt.

2013-06-21 bővebben »

Termelői piac nyílt a WestEnd City Center előtt a fővárosban

Forrás: mti

Az első, bevásárlóközpont mellett működő gazdapiacot nyitotta meg pénteken a fővárosban a WestEnd City Center Váci út felőli oldalán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Megnyitójában a tárcavezető hangsúlyozta: a magyar gazdák ettől a pillanattól kezdve jelen vannak "a plázák világában". Ez pedig azt jelzi, hogy tovább erősödik a vidék és a nagyvárosok kapcsolata Magyarországon. A gazdák és a nagy kereskedelmi szervezetek közötti együttműködés pedig lehetőség újabb eredmények elérésére ezen a területen.

2013-06-21 bővebben »

Végső formát ölthet az új földtörvény

Forrás: mti

Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.
A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, és a napirend előtti felszólalásokat követően csak záróvitákra és zárószavazásokra kerül sor.
A parlament az előzetes napirend alapján egyebek mellett dönthet a tavaly júliusban benyújtott, de idén nyár elején nagy terjedelemben átírt új földtörvényről. A jogszabály elfogadását az előző héten is tervezte a kormánytöbbség, ám akkor a Ház a kabinet kérésre levette napirendjéről az erről szóló szavazást.

2013-06-21 bővebben »

NAK: hétfőig lehet bejelenteni a mezőgazdasági károkat

Forrás: mti

Jövő hét hétfőig jelenthetik be a júniusi dunai árvíz során kárt szenvedett gazdálkodók a mezőgazdasági károkat - hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

2013-06-19 bővebben »

Kiigazítják az unió élelmiszerbiztonsági szabályait

Forrás: mti

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági - állat- és növényegészségügyi - rendszere, továbbá a szaporítóanyagokra vonatkozó előírások világszínvonalúak, azonban az új kihívások a szabályozás folyamatos korszerűsítését teszik szükségessé - mondta Kuster László, a Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának munkatársa szerdán Budapesten háttérbeszélgetésen.

2013-06-19 bővebben »

Meghaladja a gabona várható hozama Vas megyében a sokéves átlagot

Forrás: mti

Az őszi vetésű növények biztató képet mutatnak Vas megyében, a becslések szerint a várható hozam meghaladja a sokéves termésátlagot, a tavaszi vetésű növényeknél viszont nem számíthatnak jó termésre a gazdák - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője szerdán az MTI-nek.

2013-06-19 bővebben »

Védelem a génmódosított termények ellen

Forrás: mti

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a gazdálkodókat, hogy szorosan működjenek együtt az ellenőrzést végző hatósággal a GMO-vetőmaggal (genetikailag módosított vetőmaggal) elvetett állományok felderítése és megsemmisítése érdekében, hiszen ez a magyar gazdálkodók közös érdeke - közölte a hivatal az MTI-vel kedden.

2013-06-19 bővebben »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2022. május
2022. április
2022. március
2022. február
2022. január
2021. december
2021. november