Vegebot: kicsit lassú, de már szedi a jégsalátát

Forrás: blog.syngenta.hu

Az olyan növényeket, mint a burgonya és a búza, évtizedek óta gépekkel takarítják be, de sok más növény szedését nehéz gépesíteni. A „földközeli” jégsaláta is ilyen, ami kihívást jelent a robotgyártók számára.

 

A Cambridge-i Egyetem csapata által kifejlesztett „Vegebot” kezdetben azt tanulta, hogy laboratóriumi környezetben felismerje és betakarítsa a jégsalátát, majd sikeresen tesztelték a földeken is. Bár a prototípus közel sem olyan gyors vagy hatékony, mint egy ember, a Vegebot azt mutatja be, hogy hogyan lehetne bővíteni a robotika használatát a mezőgazdaságban, még olyan növények esetében is, mint a jégsaláta.

 

Az első és vitathatatlanul legbonyolultabb probléma, amit a mérnököknek a saláta-betakarító robot kifejlesztésében kellett megoldaniuk, hogy találjon egy egészséges fej salátát a zsúfolt zöld területen. Ehhez egy gépi tanulási algoritmust fejlesztettek ki, majd a rendszert a valós körülmények között mozgatták, hogy megismerjék a salátafejeket a különböző időjárási körülmények között is. A találati arány ma már 91 százalékos.

 

A második kihívás az volt, hogy a robot a kereskedelmi szabványoknak megfelelően szedje le a salátafejeket. Ehhez egy különleges fogókar és egy második kamera kellett a vágószerszám közelében, hogy a vágás a megfelelő helyen történjen. A Vegeboton azonban még dolgozni kell, mert a fejek 38 százaléka nem felelt meg a szupermarketek szabványainak, de azért ehetők voltak.

 

Ugyancsak fejleszteni kell a Vegebot sebességét, mert átlagosan 32 másodpercet vesz igénybe az egyes saláták kiválasztása és leszedése, ami elmarad a mezőgazdasági munkások teljesítményétől.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Egy legenda vége - csődbe ment az Ursus 2019-10-15 | magyarmezogazdasag.hu Mennyi pénzt ér a precíziós gazdálkodás? 2019-09-26 | magyarmezogazdasag.hu Út a világbajnokságig 2019-08-16 | megfosz.com Levadássza a "túlélő" gyomokat 2019-08-07 | Kistermelők Lapja Univerzális orosz robottraktor 2019-07-18 | magyarmezogazdasag.hu
tovább a többi hírhez »
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. szeptember
2019. augusztus
2019. július
2019. június
2019. május
2019. április
2019. március