Több milliót költöttek egy eperszedő gépre

Forrás: agrotrend.hu

A brit kormány 22 millió fontot (körülbelül 8 milliárd forintot) költött, hogy megalkossák a jövő mezőgazdaságának prototípusát. Kevesebb szennyezés, kevesebb szemét, minden automatizált és a termelékenységi mutatók az egekben – legalább is ezt ígéri a brit agrárminisztérium.

 

A brit kormány projektjét, miszerint megalkotják a jövő mezőgazdaságának prototípusát, a kutatás-fejlesztésért felelős miniszter, Chris Skidmore hirdette meg. Ez egyike volt annak a 31 programnak, amit a brit kormány az élelmiszerek átalakításáért hozott létre - írja a FruitVeb.

 

A tervezet 90 millió fontot, azaz 32 milliárd forintot irányoz elő olyan kutatási-fejlesztési projektekre, amelyek átalakítják és modernizálják a mezőgazdaságot. A cél, hogy az agrárszektor alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz és a növekvő népességhez; többek között azt szeretnék elérni, hogy 2050-re a brit mezőgazdaság zéró emissziós szintre álljon át, azaz semmiféle káros anyagot ne bocsátson ki. Az óriási összeg része annak a tervnek, hogy a brit kormány 2027-ig a GDP 2,4 százalékát költse K+F-re.

 

Az alábbi projektek valósultak már meg: Fél millió fontot (180 millió forint) költöttek arra, hogy kifejlesszenek egy eperszedő robotot Plymouthban, ami gyorsabban és olcsóbban szedi az epret az embernél és el sem fárad. A terv szerint a robotot át lehet majd állítani más gyümölcsökre, vagy zöldségekre is.

 

Az elmondások szerint megérte befektetni a robotba, a munkaerőhiány miatt ugyanis óriási segítséget jelent az automatizáció. A mostanában nagyon divatos “vertikális gazdálkodás” a projekt másik része, Bristolban telepítettek egy függőleges gazdaságot, ahol az öntözést és a világítást is automaták szabályozzák. Az indoklás az volt, hogy így kevesebb vizet fogyasztanak és többet is termelnek.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. április
2020. március
2020. február
2020. január
2019. december
2019. november
2019. október