Rábólintott a NASA, magyar csokoládé utazik a világűrbe

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Különleges magyar édesség, a Stühmer Pillanat Korfu "űrcsokoládé" utazhat a NASA jóváhagyását követően Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa csomagjában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).


A HUNOR – Magyar Űrhajós Program és a Stühmer Kft. közleménye szerint együttműködésük – melynek részeként a magyar csokoládé is eljuthat az űrbe – 2024 áprilisában kezdődött, az egyeztetéseket követően pedig a Stühmer hivatalos támogatóként csatlakozott a magyar űrmisszióhoz – idézi a közleményt az MTI.


Forrás: Wikimedia Commons

 


„Amikor először felmerült az ötlet, hogy csokoládét küldjünk az űrbe, elsőre lehetetlen kihívásnak tűnt. A NASA szigorú követelmények elé állított bennünket, hiszen az űrben tapasztalható különleges körülményeknek kell megfelelnie a felrepített csokoládénak” – idézi a közlemény Mazurka Évát, a Stühmer Kft. minőségirányítási vezetőjét.

 

A megoldás érdekében a cég csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. A gyors kutatási folyamat után a vállalatnak egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehoznia egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak.

 

Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is – tették hozzá.

 

A közlemény idézi Juhos Norbertet, a HUNOR-program mission managerét, aki kiemelte: kiemelkedő fontosságú volt számukra, hogy a misszió részeként megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.

 

„Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből” – üzente a kiképzőközpontból Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom-4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik.

„Ez a termék nem csupán egy finom édesség. Ez a magyar innováció, a tradíció és a modern technológia találkozása” – idézi az összegzés Farkas Bertalant, Magyarország első űrhajósát, aki felkészülésük során Kapu Tibort és Cserényi Gyulát személyesen is segítette tapasztalataival.

 

A közlemény idézi Csóll Pétert, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét is, aki szerint a projekt a magyar kreativitás, az innováció és tradíció diadala.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a "Stühmer egy kis darab Magyarországot is eljuttathat a világűrbe” – tette hozzá.

 

 

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2025. február
2025. január
2024. december
2024. november
2024. október
2024. szeptember
2024. augusztus