Kínában utcákat fertőtlenít, Mindszenten gyümölcsöst permetez

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kínában a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy néha még angol nyelvű szoftvert sem érkeznek készíteni egy új termékhez. Ennek egy mindszenti gyümölcsöskertben voltunk a szemtanúi, permetezőrobotot láttunk. De ha kell, füvet nyír, műtrágyát szór, vagy terhet hord az eszköz.


Kínai fejlesztésű és gyártású XAG robotot használ kísérleti jelleggel Szabó József a mindszenti gyümölcsösében. Az eszköz annyira új, hogy egyelőre csak angol nyelvű kézikönyv létezik hozzá, a soron következő tevékenységeit, az utasításokat pedig kínaiul "mondja".

 

A Csongrád-Csanád megyei gazdálkodó a közelmúltban szerezte be az új eszközt, amely eddig tudomása szerint Európában az egyetlen, "hazáján" kívül még csak Ausztráliában és Dél-Amerikában használják.

 

A roboton két CDA permetezőfej és két booster fúvóka van, amely 50 kilométeres légsebességet állít elő. A fúvókákat a motorok vízszintesen és függőlegesen is forgatják. Az eszköz két darab 16 amperes lítium polimer akkumulátorral 4 órát képes üzemelni, a másodpercenkénti 0,6 métertől 1,2 méterig állítható a sebessége, 1-5 hektárt tud bejárni egy óra alatt. GPS antenna biztosítja a precíz iránytartást, navigálást, a gép agya egy x3-as drónvezérlő. Forgó alkatrész nem érintkezik permetszerrel: egy perisztartikus szivattyú alacsony nyomáson tolja föl a fúvókákba a permetszert, bütykös tengely nyomkod egy rugalmas gumicsövet, egy szelep pedig nem engedi visszaáramolni a vegyszert.


A Jifei Technologies robotja számos üzemmódban tud dolgozni. Szerelhető rá fűnyíró berendezés, 200 kilogramm súly szállítására alkalmas platform, és műtrágyaszóró berendezés is.


A hasmagassága állítható, kézi távirányítóval, joystickes távirányítóval, vagy mobiltelefonról irányítható. A gép megtanulja az útvonalat, azt megadott sebességgel bejárja, centiméteres pontossággal navigál. Ehhez a mindszenti gyümölcsösben egy RTK mobil bázisállomást alkalmaznak, melyben kétfrekvenciás GPS van. A járványhelyzetben Kínában közterületek, épületek fertőtlenítésére használták ezeket a robotokat.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június