Elektromos traktor Afrikának

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Afrikai piacra fejlesztett ki elektromos traktort a Volkswagen, amelynek töltéséhez napenergiát használnak.


A Volkswagen ruandai leányvállalata megkezdte az elektromos traktorok kísérleti sorozatának tesztelési szakaszát. Az afrikai piacokra szánt elektromos traktor kifejlesztése a Volkswagen dél-afrikai leányvállalata, a Német Nemzetközi Együttműködési Társaság (GIZ GmbH) és a Ruandai Egyetem együttműködésének eredménye. A munkagép a fenntartható, CO2-mentes biogazdálkodási program részeként valósult meg ki.


Hogy mennyire fontos ez a program, azt jól mutatja, hogy az elektromos gép prototípusát maga a Volkswagen Auto Group igazgatótanácsának elnöke, Herbert Diess tesztelte. Ruandában nagyon gyengén gépesített a mezőgazdaság, amely a lakosság mintegy 90 százalékát foglalkoztatja. Ráadásul a becslések szerint az afrikai népesség gyorsan növekszik , az előzetes becslések szerint 2050-ben 2,5 milliárd, 2100-ban pedig 4,3 milliárd lakosa lesz!

 

A népesség élelmezésének óriási kihívása vezetett a program megalkotásához, mely a gépesítés fejlesztésére irányul, méghozzá éghajlatbarát módon, fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra kiépítése és használata nélkül.


A villamosítás a rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokra, pl. a napenergiára alapozva sokkal jobb megoldás a feltörekvő piacok és a világ egésze számára.
A Volkswagen traktor prototípusát 20 kW-os villanymotorral és 32 kWh-s lítium-ion akkumulátorral látták el, amelyet egy későbbi fázisban olcsóbb és tartósabb lítium-vas-foszfát akkumulátorral fognak felváltani. A teljes gép súlya 2200 kg körül van, tengelytávja pedig 192 cm.

 

Az akkumulátort az elektromos motor fölé szerelték, ezért könnyen cserélhető, így a folyamatos működés fenntartható, az egyik akkumulátor töltése és a másik működése mellett. Az akkumulátorok pedig napelemes töltővel tölthetők. Az afrikai kontinensen ennek lehet értelme.

 

A tesztelés után kerülhet majd sor a sorozatgyártásra, de ennem időpontja és a gyártó még nem ismert.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június