Baktériumok „gyártanak” műbőrt gyümölcsből

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Mi lesz belőle, ha ipari gyümölcshulladékkal etetünk baktériumokat? Kevesen vágnák rá, hogy "sárga bőrdzseki".

 

Ennek ellenére pontosan az lett egy dán divatmárka, a Ganni és egy bioanyagokat gyártó mexikói cég, a Polybion együttműködéséből.

Az anyag tapintásra se nem bőr, se nem műanyag, hanem valami teljesen új anyag – bakteriális cellulózból.


A baktériumokat egy helyi konzervipari cég gyümölcshulladékával táplálták. A tartályokba a Polybion által kifejlesztett speciális formulát adták hozzá, amivel megfelelő közeget teremtett a kiválasztott baktériumfaj felszaporodásához, amelynek metabolikus mellékterméke különleges nanocellulóz mátrixot.

 

 

A biomasszát két hét elteltével lehet begyűjteni, a hagyományos bőrhöz hasonlóan lehet kezelni, és aminek a végeredménye a ruhakészítésre alkalmas anyag.

 

Az előállítási folyamat a bőrgyártás legzöldebb módszereinél is 75 százalékkal kisebb károsanyag-kibocsátással jár, amihez érdemes hozzászámítani a gyümölcshulladék hasznosításával elkerült kibocsátást is. E két szempontot figyelembe véve a folyamat szén-dioxid-negatívnak tekinthető, nyilatkozta, a Polybion társalapítója, Alexis Gómez-Ortigoza.

 

A Polybion keresi a lehetőségeket, hogy a baktériumok által előállított anyagot ne csak a ruházati ipar tudja hasznosítani, hanem minél több iparág.

Forrás: CNN

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2023. október
2023. szeptember
2023. augusztus
2023. július
2023. június
2023. május
2023. április