Drónok jelentenék a vadgazdálkodás jövőjét?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Fogolyállomány-monitoring kísérletet végzett az ABZ Drone Kft., a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara és a Hód-Vad Vadász és Természetvédő Egyesület a vadászatra jogosult Hódmezővásárhelytől délre fekvő területén.

 

A felméréssel azt vizsgálták, hogy infra- és hőkamerákkal milyen eredménnyel lehet fogolyállomány-becslést végezni sűrű vegetációban.

 

 Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában évek óta ismert a drónok vadgazdálkodási célú alkalmazása.

Hazánk még gyerekcipőben jár e tekintetben, de tavaly az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest vármegyei Területi Szervezete támogatásával az ABZ Drone Kft. munkatársai Alsónémedi határában már sikeresen végeztek drónokkal gidamentést és –keresést, azonosítottak több mezei nyulat, sőt bíbictojásokat is.

 

 

Idén április 12-én kisebb testű madárfaj detektálása volt a cél.


Előzetesen a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje, a programot kezdeményező és vezető Beier László Locus GIS programban lokalizálta akusztikai eszközzel a hívásra visszacserregő foglyokat.

A mintaterület 3545 hektár volt, ebből mintegy 1500 hektáron található a 300 egyedre becsült természetes fogolyállomány. A mezőgazdasági területekből, gyepes, fás-legelős élőhelyekből álló területen Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető-helyettese kezdte meg a vizsgálatot DJI Mavic 3 Enterprise Thermal drónnal.

Majd a DJI Matrice 350 + DJI Zenmuse H20N specifikus éjjellátó és radiometrikus hőkamera egységgel folytatta, amely termál optikával (zoom/nagyítási), valamint lézeres távolságmérővel is rendelkezik, amivel követni lehetett a kijelölt pontot.

Továbbá a Yuneec H850 + E20TvX radiometrikus hőkamera gépegységet és egy GL60+keresőfényt (a pontos megvilágításhoz) is bevetett.

 

 A REPÜLÉSEK SORÁN TÖBB MINT TÍZ EGYED AZONOSÍTÁSA SIKERÜLT, MELLETTÜK MEZEI NYULAT, FÁCÁNT ÉS ŐZET ÉSZLELTEK.

 

Korábban már több vizsgálat alátámasztotta, hogy a légi számlálás pontosabb eredményeket szolgáltat a földi becslésnél, ráadásul a terület és a vadállomány kisebb zavarásával is jár.

A vizsgálat eredményei továbbá alátámasztják a kisebb testű, rejtőzködő fajok detektálását és azt is, hogy a drónokkal lehetőség nyílik élőhelypreferencia-vizsgálatokra, valamint számos földön fészkelő védett faj azonosítására is.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november