Út a klímasemlegesség felé: költségcsökkentés LED-del?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A holland üvegházi növénytermesztési ágazat 2040-re klímasemlegessé kíván válni. Ennek egyik része az energiafelhasználás csökkentése az asszimilációs megvilágítás során.


Több szervezet, köztük a Wageningeni Egyetem és Kutatóközpont, a Plant Lighting és a Glastuinbouw Nederland dolgozik együtt ennek megvalósításán alapítványi finanszírozással.

A szakemberek szerint a nagynyomású nátriumlámpákhoz képest a jobb hatásfokú, 3,9 µmol/J LED-megvilágítással 50%-os energia-megtakarítás érhető el. A villamosenergia-felhasználás csökkentéséhez azonban hatékonyabban kell hasznosítani a természetes napfényt, csökkenteni kell a megvilágított órák számát, javítani kell a fényerő-szabályozáson.

 

A gazdaságos világítástechnológia kidolgozásához tisztában kell lenni egyebek között olyan növényélettani részletkérdésekkel, hogy egy növény hogyan és mikor használja fel a leghatékonyabban a fényt, vagy az egyes ter­mesztésbe vont kultúrákra milyen hatással van a fény változása.


Ezek ismeretében kell a termesztés során az üvegházi klímát úgy szabályozni, hogy az a termés mennyiségét és minőségét ne rontsa.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. május
2024. április
2024. március
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november