Drón a mezőgazdaságban? Már árulják, pedig hatalmas a káosz

Forrás: gepmax.hu

Nincs engedélyezett permetszer, nincs légtérhasználati szabályozás, és eddig Magyarországon összesen 7(!) típusminősített drón létezik. A Nébih mégsem bünteti rommá a gazdaságokat, pedig a helyzet egyelőre rossz irányba tart: sok az átverés és kevés a megbízható adat.

 

Az agráriumban mindenki tudja, hogy a dróntechnológia számos területen nagy szolgálatot tehet a hatékonyság érdekében. Bizonyos növényvédelmi vagy talajelemzési feladatoknál nagyon jó megoldásnak bizonyul a kisméretű, mozgékony, jól működtethető technika. Nem véletlenül indult szárnyalásnak a drónok forgalmazása és – mint tudjuk – már az alkalmazásuk is, többek között növényvédelmi, azaz permetezési munkálatokra is.

 

A probléma azonban az, hogy egyelőre Magyarországon lényegében minden fontos jogszabályi feltétel hiányzik a drónok mezőgazdasági célú bevetéséhez.  Hivatalosan a típusminősítésen átesett permeteződrón nevezhető „engedélyezettnek”, azaz forgalomba hozhatónak.

Jelenleg 7 típusminősített berendezés van. Amire ilyen minősítést nem adtak ki, az hivatalosan nem használható növényvédelmi munkákra.

Legfeljebb kísérleti parcellákon, kísérleti engedély birtokában.

"Ez olyan, mintha valaki venne egy autót, amivel csak a garázsba állhat be, mert nincs rajta forgalmi engedély" – mondta nemrég a MezőHírnek Jordán László, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője.

 

Továbbá eddig egyetlen olyan készítmény sincs, amelynek az engedélyezési okiratában a drónos kijuttatás szerepelne. Ugyancsak komoly – és a jelek szerint egyáltalán nem köztudott – probléma, hogy a drónos permetezés hatékonysága nem bizonyított, sőt, egyelőre messze elmarad a hagyományos földi technológiától. Nincs emellett a drónpilóták képzési rendjét meghatározó jogszabály sem. Igaz, Jordán László szerint ez hamarosan megjelenhet.

 

És még mindig nincs vége a hiányosságoknak. Miután az agrárcélú permeteződrón-használat speciális tevékenység, műveleti engedélyt kell kérni hozzá a légi közlekedési hatóságoktól. Ez bonyolult, nagyon drága és hosszadalmas folyamat. Egyáltalán nem életszerű, hogy minden egyes táblára tömegesen állnak majd sorba a drónszolgáltató pilóták, hogy minden kezelés előtt ezt végigzongorázzák…

 

A Nébih szerint aggasztó, hogy képzés és megfelelő tapasztalatok, adatok hiányában terjed a drónhasználat, mert rossz gyakorlatok terjedhetnek el.

A hatóság Jordán szerint nem érdekelt abban, hogy hajtóvadászatot indítson az alkalmazók ellen, de persze szó sincs engedélyezett tevékenységről.

Ugyancsak aggályos a drónokat érintő kereskedelmi hirdetések terén sok a hazugság. 

"Ahol azt híresztelik, hogy ez vagy az a drón engedélyezett, hogy az iksz-ipszilon permetszert a Nébih jóváhagyta, ott megjelennek a Nébih emberei, és „egyeztető tárgyalásokat” kezdeményeznek… "– fogalmaz figyelmeztetően az igazgató.

 

Fotó: Kohout Zoltán

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. február
2024. január
2023. december
2023. november
2023. október
2023. szeptember
2023. augusztus