Tó a tóban - a kék gazdaság is fenntartható

Forrás: agrotrend.hu

2018. április 26-án Szarvason a NAIK Halászati Kutatóintézetben (NAIK HAKI) tartották a V4 Édesvízi Akvakultúra Konferenciát, melyen 11 ország (Ausztria, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) 45 szakembere vett részt. A rendezvényt a magyar V4-elnökséghez kapcsolódóan a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Horgászati és Halgazdálkodási Főosztályával közösen szervezte meg a NAIK HAKI.

 

A V4 Édesvízi Akvakultúra Konferencián bemutatták a halastavi akvakultúra sajátosságait, valamint a kombinált intenzív-extenzív és a multifunkcionális akvakultúra-rendszereket is.

 

A konferencia célja az Európai Unió édesvízi akvakultúrája helyzetének, fejlesztési lehetőségeinek és korlátainak áttekintése volt. A konferenciát Ugron Ákos Gábor, az FM állami földekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy az EU édesvízi haltermelésének mintegy negyedét, pontytermelésének kétharmadát a V4 országok adják.


A NAIK HAKI részéről Halasi-Kovács Béla intézetigazgató köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy a V4-es magyar elnökség egyik feladata, hogy felhívják az édesvízi akvakultúrára és a tógazdaságokra is a figyelmet.


Az Európai Bizottság részéről jelen volt és plenáris előadást tartott Bernhard Friess igazgató úr a Tengerügyi és Halászati Főigazgatóságról (DG MARE). Részt vett a konferencián Victoria Chomo, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Központjának halászatért felelős vezető szakértője, valamint meghívott előadóként az Európai Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform (EATiP) részéről Alexandra Neyts és az EUROFISH Nemzetközi Szervezettől Ekaterina Tribilustova.


A konferencia második szekciójában Lengyel Péter (FM), Halasi-Kovács Béla (NAIK HAKI) és Váradi László (NAIK HAKI és NACEE) három, egymásra épülő előadásban mutatták be az édesvízi akvakultúra szerepét az EU-ban, valamint a halastavi akvakultúra sajátosságait és a halastavak által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat. Bemutatásra kerültek a különböző kombinált intenzív-extenzív rendszerek (tavi recirkulációs rendszer, tó-a-tóban és ketrec-a-tóban rendszer), illetve a multifunkcionális akvakultúra rendszerek.


A rendezvény délutánján két kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Az egyiken a résztvevők a FEAP dokumentumát áttekintve fogalmaztak meg javaslatokat és ajánlásokat a 2020 utáni akvakultúra-támogatásokra vonatkozóan. A második kerekasztal-megbeszélésen az EU adatgyűjtési keretrendszerével kapcsolatos tagországi fejleményekről számoltak be.


A kerekasztal-megbeszélésen megfogalmazott véleményekről és javaslatokról, emlékeztető készült, amit a szervezők eljuttatnak az Európai Bizottságnak.


A résztvevők a rendezvényt követően két gyakorlati bemutatót is megtekinthettek. A NAIK HAKI tok élő génbankját Kovács Gyula, a Halbiológiai osztály vezetője mutatta be, valamint a Szarvas-Fish Kft. afrikaiharcsa-telepét is meglátogatták.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Ez a világ leggyorsabb traktora 2019-06-25 | totalcar.hu Alma porszívó Új-Zélandon 2019-06-04 | blog.syngenta.hu Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák 2019-05-14 | magyarmezogazdasag.hu Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat 2019-05-02 | magyarmezogazdasag.hu RoadBib az erőseknek 2019-04-17 | blog.syngenta.hu
tovább a többi hírhez »
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. május
2019. április
2019. március
2019. február
2019. január
2018. december
2018. november