Terjedőben Németországban a „hígtrágyaturizmus”

Forrás: agroinform

Németországban egyre gyakrabban hallani a Magyarországon még nem ismert fogalomról, a „hígtrágyaturizmus” terjedő gyakorlatáról. Mit is a jelent ez a kifejezés? Akik Németországban gyakran utaznak az autóutakon, minduntalan tapasztalják, hogy miként turistákkal teli autóbuszok, úgy hígtrágyával teli tartálykocsik népesítik be az utakat. De mi ennek az oka? Annál a gazdánál, aki a területarányhoz (üzemmérethez) képest jóval több állatot tart, természetesen túlzottan nagy mennyiségű hígtrágya keletkezik.

 

Az ilyen állattartó gazda kénytelen a felhalmozódó hígtrágyától úgy megszabadulni, hogy megpróbálja azt olyan távoli helyekre szállítani, ahol az illető – növénytermesztésre szakosodó – „gazdatársa” kevés állatot tart, vagy nem is tart állatot. Így ott nem halmozódik fel a hígtrágya.

 

Az is előfordul, hogy az állatállomány nélküli – tehát növénytermesztő – farmer elmegy egy nagy állatállományú gazdához, hogy földjének trágyázására onnan hígtrágyát szerezzen (azaz hozzon), ezzel is fokozva a hígtrágyaturizmust. De az is ilyen „trágyaturizmusnak” tekinthető, amikor a gazda a felhalmozódott hígtrágyát biogáztermelő üzembe szállítja, azaz a hígtrágya így is „úton van”.


A hígtrágya okozta megnőtt nitrátszennyeződés miatt egyre nagyobb talajszennyezési, vízszennyezési problémák keletkeznek Németországban (is). Így érthető, hogy nagyon sokan sürgetik, hogy a hazai agrárpolitika olyan megoldást találjon a bajok orvoslására, ami nem a gazdákat okolja a környezetszennyezésért, és nem őket büntetik érte. Káros az a gyakorlat, amikor a talajok nitrátszennyezéséért bűnbaknak kikiáltva őket, a gazdákat okolják (és esetleg büntetik is). A bajok orvoslására más megoldást kellene találni.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Út a világbajnokságig 2019-08-16 | megfosz.com Levadássza a "túlélő" gyomokat 2019-08-07 | Kistermelők Lapja Univerzális orosz robottraktor 2019-07-18 | magyarmezogazdasag.hu Vegebot: kicsit lassú, de már szedi a jégsalátát 2019-07-16 | blog.syngenta.hu Mezőgazdasági gépgyűjtemény Ópusztaszeren 2019-07-08 | mti
tovább a többi hírhez »
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. július
2019. június
2019. május
2019. április
2019. március
2019. február
2019. január