Már a múlt században is volt önvezető traktor

Forrás: blog.syngenta.hu

Gondolta volna, hogy a John Deere az 1990-es évek óta fejleszti az önvezető technológiát a traktorok és kombájnok számára?

 

Mára a zöld-sárga traktorok GPS segítségével képesek elvégezni a munkát a földeken. A vetőgépek olyan technológiával rendelkeznek, amely automatikusan kikapcsolja őket, amikor elérik a vetésterület szélét.

 

Az automatikus kormányzás, vagyis az auto-steering technológia sokkal pontosabban vezeti a traktort, mint az ember, aki tulajdonképpen csak azért ül a fülkében, hogy beprogramozza a következő terület adatait, és nem is kell fognia a kormányt. A traktor orrán lévő sárga labda nem más, mint a StarFire vevőkészülék, ami a műholdakról érkező jelek alapján centiméteres pontossággal viszi végig az akár 30 méter széles permetezőt is, de úgy, hogy tenyérnyi átfedés se legyen két permetezett sávon.

 

A fedélzeti számítógép rengeteg adatot közöl a gazdával, például azt, hogyan alakul a hektáronkénti hozam, de a John Deere mérnökei szerint nagyon sok farmer nem is figyeli az adatokat, amik pedig sok segítséget nyújtanak a folyamatos adatszolgáltatással.

 

A mezőgépgyártó egy tesztgazdaságot üzemeltet Iowa állam fővárosa, Des Moines közelében, ahol a mezőgazdaságot segítő számítástechnikai alkalmazásokat fejlesztik.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2018. november
2018. október
2018. szeptember
2018. augusztus
2018. július
2018. június
2018. május