Agrárkutatási és oktatási együttműködés Ghána és Magyarország között

Forrás: mti

Magyar agrárkutatási eredmények segítségével fejlesztheti mezőgazdaságát Ghána - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szerdán az MTI-vel, miután a hétvégén agrárkutatási, valamint oktatási együttműködési megállapodásokat kötöttek az érintettek.

 

Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a közleményben kiemelte, hogy Magyarországon a kukorica termésátlaga hektáronként 8 tonnára tehető, addig ez Ghánában 1,5-2 tonna, ennek javítása érdekében hamarosan mintagazdaságot létesítenek Ghánában.


A NAIK szerint a jó fajtaválasztással és technológiával megduplázható az afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége. A magyar cégek számára a feldolgozóipar is több lehetőséget rejt, közös vállalatok alakítására készülnek a felek, valamint magyar tőke bevonásával egy trópusigyümölcs-feldolgozó terveiről kezdődnek egyeztetések.


A közlemény szerint a Magyarországon mezőgazdasági tanulmányokat folytató ghánai tanulók száma megduplázódhat, illetve magyar kutatók és hallgatók is lehetőséget kaphatnak a külföldi tapasztalatszerzésre.


A NAIK emlékeztet arra, hogy az afrikai országokkal nem új keletű Magyarország kapcsolata, a magyar növényfajták Kenyában már jelen vannak, Nigériában pedig bevezetés előtt állnak.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2019. január
2018. december
2018. november
2018. október
2018. szeptember
2018. augusztus
2018. július