Ezekre az agrárképzésekre jelentkezhet

Forrás: eu-info

Juhászképzés, sör- és pálinkafőző kurzus – már ilyen képzéseket is indítanak a magyarországi felsőoktatási intézmények. Szaporodásbiológia, takarmánygazdálkodás - többek között ilyen tantárgyaik lesznek a gyakorló és leendő juhászoknak, akik a hamarosan három egyetemen is induló, kétszáz órás felsőfokú szakképzésre iratkozhatnak be. A Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel írt alá megállapodást a juhászképzés újjáélesztéséről.

Juhászképzés

Szaporodásbiológia, takarmánygazdálkodás - többek között ilyen tantárgyaik lesznek a gyakorló és leendő juhászoknak, akik a hamarosan három egyetemen is induló, kétszáz órás felsőfokú szakképzésre iratkozhatnak be. A Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetséggel írt alá megállapodást a juhászképzés újjáélesztéséről.
Jávor András, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese korábban azt mondta: a képzésre azért van szükség, mert az agrárágazatban, különösen a juhtenyésztésben komoly tudáshiány van. A juhászképzésen a diákok megismerkednek az új fajtákkal, technológiákkal és a genetika új módszereivel.
Sörföző és pálinkamester
A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán 2012 szeptembere óta indul pálinkamester szakmérnök, pálinkamester szaktanácsadó, sörfőzőmester szakmérnök, illetve sörfőzőmester szaktanácsadó szakirányú továbbképzés. Hasonló képzés korábban nem volt Magyarországon.
A négy féléves tanfolyamért szemeszterenként 235 000 forintot kell fizetni, igaz, az utolsó félév ingyenes és az ár fedezi a nyersanyagokat, segédanyagokat, illetve a tanulmányi utak költségét is. A hallgatók ugyanis a labor és a tanüzemet is használhatják és minden félévben tanulmányi túrán vehetnek részt - egy-egy országrész nevezetes főzdéivel és elismert szakembereivel ismerkedhetnek meg.
A hallgatók az italok készítésének technológiájáról, műveleteiről és berendezéseiről, a pálinka-, illetve sörminőség-vizsgálatról és a minősítésről tanulnak majd, de a tananyagban szerepel nyersanyagismeret, pálinka-/sörkultúra és -történet, marketing és szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretek. A hallgatók tanulnak a pálinka, illetve a sör és a gasztronómia, valamint a turizmus "háziasításáról" is.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2024. október
2024. szeptember
2024. augusztus
2024. július
2024. június
2024. május
2024. április