Okos gabonaszonda

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Egy magyar találmány forradalmasíthatja a gabonaraktározást: a síktárolókban előforduló nedvesedésre kínál megoldást a GrainMonitor okos gabonaszondája, amely három-négy éves akkumulátoridővel rendelkezik, ez idő alatt nem is kell feltölteni.

 

A szonda háromméteres, a kilógó ponton páratartalmat és felszíni hőmérsékletet is mér, hogy össze lehessen hasonlítani a terménykupacban lévő hőmérséklettel.
A berendezés használatával pontosabban és gyorsabban lehet reagálni az esetlegesen felmerülő problémákra, például a felázás vagy beázás okozta károkra.


A nedvesedés hatására a kupac belsejében rothadás és penészesedés léphet fel, ezáltal a terménykupac elkezd hőt termelni, amit egytized Celsius-fokos pontossággal detektálni lehet a szenzorokkal. A szakemberek azt javasolják, hogy 100 ton­nán­ként egy eszközt célszerű elhelyezni. A szondarendszer szenzorcsöve több ponton is mér, és óránként egy felhőbe továbbítja az információt, amit a mobilos applikáción vagy a webes felületen is nyomon lehet követni. Az alkalmazás emellett SMS-t küldve jelzi, ha bármelyik szonda által mért érték átlépi a beállított hőmérsékletet.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június