Egyedülálló MRI-készülék lovak diagnosztizálásához

Forrás: agrotrend.hu

Ősszel került átadásra az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén egy új, álló helyzetben vizsgálni tudó ló MRI készülék, mely a a különböző sántaságot okozó problémák precíz felderítésére szolgál. Az esemény fontosságát mutatja, hogy Közép-Kelet Európában Lengyelországtól Görögországig jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik ilyen berendezéssel.

 

Az új típusú eszköz segítségével felismerhetőek egészen enyhe elváltozások, melyek a röntgen vagy az ultrahang számára láthatatlanok maradnak - számol be róla honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

 

Ez az új generációs berendezés alkalmas lovak patáját, csüdjét, szár tájékát, illetve csánkját és lábtövét is vizsgálni. Részletes információt nyújt a végtagok lágyszöveti (ínak, szalagok stb.) és csontos képleteiről, valamint lehetővé teszi az ultrahanggal és röntgennel nem látható elváltozások diagnosztizálását.

 

A készülék felelős szakembere Dr. Nagy Annamária docens asszony, a Lógyógyászati Tanszék munkatársa, aki Angliában, Newmarketben az Animal Health Trust keretei között, több mint egy évtizeden keresztül dolgozott hasonló készülékkel. Munkásságát fémjelzi számos tudományos publikációja mellett, hogy a 2010-ben először kiadott ló MRI könyvben a lábtő fejezet szerzője.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június