A robotoknak nem fáj a kapálás

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

A Robs4Crops (Robotokat a földekre) kísérleti programot a világ legelismertebb agráregyeteme, a svéd Wageningeni Egyetem és Kutató Központ irányítja. Január 1-jén kezdődött és négy évig tart.

Résztvevői egyfajta katalizátor szerepet vállaltak a fejlett robotika és automatizált technológiák mezőgazdaságban történő alkalmazásának felgyorsításában.

A meglévő gépállományra, termelési módokra és gyakorlatokra épülő kísérleti projektek összesen tizenhat helyszínen folynak majd. A cél a minél teljesebb automatizálás.

Francia szőlőkben és görög zöldségesekben a mechanikus gyomirtást, Spanyolországban a csemegeszőlő permetezését, Hollandiában pedig a krumplivetést szeretnék automatizálni a tesztgazdaságokban.

A Wageningeni Egyetem közleménye szerint a projekt célja, hogy levegye a gazdálkodók válláról a szervezeti és a technológiai kihívások terhét, biztonságos és barátságos feltételek között kifejlesztve az automatizálás kereskedelmi méretű hasznosítását.

Úgy vélik, ha robotok népesítik majd be az idénymunkások hiányában elnéptelenedő földeket, azzal nőni fog a termelés biztonsága,

csökkenhet az inputanyagok mennyisége, valamint egészében a mezőgazdasági élelmiszertermelés környezetterhelése is.

Az Európai Bizottság által finanszírozott program az Európa-szerte tapasztalható mezőgazdasági munkaerőhiányra keres megoldást, amely a járványhelyzet miatt még erőteljesebbé vált. A tudományos koordinátorok szerint idénymunkások ezrei nem jutottak el az európai gyümölcsösökbe és a zöldségtermelésbe, komolyan veszélyeztetve az egész ellátási láncot.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június