Belelát a zöldségbe, gyümölcsbe

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Futurisztikusnak tűnik, pedig már idén forgalomba hozzák azt a kézi szkennert, amely nemcsak a gyümölcs és zöldség beltartalmát, minőségét képes elemezni, hanem jelzi azt is, hogy meddig tárolható a vizsgált tétel.


Marco Snikkers, a holland OneThird vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy évtizedek óta fejlesztenek érzékelőket, elsősorban a gyümölcs- és zöldségpiac számára. Ez a készülék azonban a termelőkön, kiskereskedőkön kívül a fogyasztók számára is hasznos lesz. A működését biztosító rendszer példa nélküli, az érzékelőt a fejlesztőcég által összeállított adatbázishoz is csatlakoztatni lehet.

 

Az előre jelzett eltarthatóság alapján a kereskedők könnyebben eldönthetik, mit tegyenek az adott tétellel.


A jelenlegi gyakorlat szerint a friss termékekhez adott napra vonatkozó kódok vannak csatolva, ezek jelzik a becsült szavatossági időt. Például a P6 azt jelenti, hogy a terméket a betakarítástól számított hat napon belül el kell fogyasztani. A termékek eltarthatósága azonban nagyon eltérő, így a kiskereskedők a napi kód alapján néha kidobják a gyümölcsöt, ami még két napig jó lenne. A OneThird az összes termékspecifikus információt összesíti egy adatbázisban, majd ezt összeveti a vizsgált gyümölcs vagy zöldség belső részeinek elemzésével, mindezt kevesebb mint egy másodperc alatt.

 

A szkennerrel a gyümölcs, zöldség tényleges eltarthatóságát tudják megállapítani, így a termékek egy része tovább lesz értékesíthető és fogyasztható.
Ha szükséges, a kiskereskedők például extra kedvezményeket adhatnak a rövid eltarthatóságú termékekre. A készülék segítségével a statikus helyett dinamikus kódokkal lehet a jövőben a termékek eltarthatóságát jelölni. A szkenner egyébként nemcsak a mérésre és az adatok továbbítására képes, hanem a mesterséges intelligencia segítségével „tanul” is. Az adatbázisba kerülő algoritmusokat ennek megfelelően folyamatosan frissítik. Hosszú távon a fogyasztói piac számára is elérhető lesz a rendszer, mivel a telefonfejlesztők már dolgoznak az infravörös szkennerek okostelefonokba való beépítésén.

 

Így letöltés után könnyen futtatható lesz az alkalmazás telefonokon is.


A OneThird vállalat elnevezése (jelentése egyharmad) egyébként onnan származik, hogy a világon előállított élelmiszereknek mintegy harmada végzi hulladékként, részben azért, mert a forgalmazók jelenleg nehezen tudják előre meghatározni a gyümölcsök és zöldségek eltarthatóságát. Ez arra kényszeríti a kiskereskedőket, hogy több száz millió eurónyi friss terméket dobjanak ki, csökkentve a nyereségüket. Ezzel a szkennerrel kevesebb a pazarlás, és kisebb a költség, összegezte a termék előnyeit Marco Snikkers.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június