Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

Forrás: clue-drone.hu

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen.

A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Egy drón maximális napi teljesítménye nagyjából 40 hektár, így átlagosan egy falu területét képesek lepermetezni naponta. A drónokat a gyártó által kiképzett pilóták és a kínai hadsereg drónpilótái kezelik.


A drónos permetezés az épületek és a tereptárgyak fertőtlenítésén túl fontos szerepet játszik abban is, hogy a potenciális vírushordozó madarak és emlősök – például patkányok és más rágcsálók – minél kisebb eséllyel kerüljenek kapcsolatba a koronavírussal.


Körömi János, a TTA közép-európai képviselőjének ügyvezetője elmondta: „Kínában sok ezer permeteződrón dolgozik a földeken tavasztól őszig, több millió hektáron végezve növényvédelmi munkákat. Most a koronavírus elleni védekezésben is gyors és hatékony segítséget nyújthatnak ezek a különleges légi járművek a Kínában népszerű „84” nevű, körülbelül 5 százalék klórt tartalmazó fertőtlenítőszer és víz 1:1 arányú kijuttatásával. A drónok néhány nap alatt mintegy 2 ezer falut fertőtlenítettek.”

 

A kínai gyártó közleménye szerint elképzelhető, hogy a flottát tovább bővítik, hogy segítsék a minél szélesebb körű védekezést a vírus ellen.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. augusztus
2020. július
2020. június
2020. május
2020. április
2020. március
2020. február