Mérföldkő a precíziós helymeghatározásban

Forrás: axial.hu

Jelképes indítógomb segítségével hozták működésbe hazánk legújabb, egyedülállóan korszerű precíziós helymeghatározást segítő korrekciós jelszolgáltatását, melyben országos lefedettség mellett valamennyi globális helymeghatározó rendszer jelei foghatók.

 

A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem dísztermében zajló eseményen Dr. Nagy István agrárminiszter méltatta a mérföldkövet jelentő fejlesztést.

 

A szeptember 13-án tartott rendezvényen ünnepélyesen elindított korrekciós jelszolgáltatás szerepe, hogy a műholdas helymeghatározás precíziós növénytermesztési feladatokhoz alapvetően elégtelen teljesítményét javítsa és elérhetővé tegye az akár 2 centiméteres pontosságot. Ilyen korrekciós jelek közül az indítási ceremónián bemutatott új fejlesztésű megoldás az első hazánkban, mely teljes országos lefedettség mellett valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer – GPS, GLONASS, GALILEO és BeiDou – jeleit tartalmazza. Ennek köszönhetően a stabil precíziós helymeghatározáshoz minimálisan egyszerre szükséges 10-12 műhöldnál jelentősen többhöz tudnak kapcsolódni a felhasználók, ami páratlan megbízhatóságot jelent. Ráadásul az RTK (valós idejű kinematikus mérés) és a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiákra épülő rendszer kevesebb bázisállomással, ezáltal kevesebb energiafelhasználással üzemeltethető, fenntartható megoldás.

 

A forradalmi korrekciós jel szerepe elsősorban várhatóan az agrárszektorban lesz jelentős, ahol a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz nélkülözhetelen pontosságot és megbízhatóságot fogja garantálni, de a fejlesztés teret nyerhet az autóipar önvezetéssel kapcsolatos innovációiban vagy akár a jövő IoT (Dolgok Internete) megoldásaiban, illetve intelligens drónok vezérlésében is.

 

Az új szolgáltatáshoz szükséges infrastrutúrát - az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával - a kecskeméti székhelyű Infobex Kft. építette ki és üzemelteti, a stratégiai szintű informatikai megoldásokkal foglalkozó cég a korrekciós jelszolgáltatást több iparág számára is kínálja, kiemelve a termékben rejlő hatalmas potenciált: „A XXI. század elején kezdődő iparági összefonódás a távközlés és az informatika esetén volt látványos. A folyamat nem állt meg, az informatika már minden területen nélkülözhetetlen, ez már senki számára nem kérdéses. Most azt a korszakot éljük, amikor az űrben használt technológiák vagy az azok által létrejött információk épülnek be a mindennapi folyamatainkba.“ – mondta Németh Zoltán, az Infobex Kft. fejlesztésben résztvevő projekt managere.

 

A kifejlesztett RTK korrekciós jel használatára elsőként az AXIÁL Kft. szerződött, a mezőgazdasági gépkereskedelemmel foglalkozó meghatározó hazai szolgáltató mAXI-NET 2.0 néven értékesíti a fejlesztésre épülő korrekciós jel szolgáltatását. A gépekhez és precíziós eszközökhöz tesztüzemben már augusztus közepe óta elérhető értéknövelt megoldásról Harsányi Zsolt, a cég tulajdonos-ügyvezetője így nyilatkozott: „Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést is. Az AXIÁL Kft. elsőként élt a lehetőséggel, hogy az Infobex Kft. által kiépített rendszeren alapuló 4GNSS korrekciós jelszolgáltatás összes fenti előnyét Partnerei számára elérhetővé tegye Magyarország teljes területén.“

 

Az indítási ünnepségen részt vett Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora és jelen volt Dr. Nagy István, hazánk agrárminisztere, aki ünnepi beszédében többek között a fejlesztés teljes agrárszektorra és Magyarország versenyképességére gyakorolt hatását is méltatta: „A precíziós mezőgazdasági technológia lehetővé teszi a piac által elvárt minőség és mennyiség előállítását és csökkenti a termelés kockázatait. Nemzetünk jövője szempontjából rendkívül fontos a magyar vidék gazdaságának és erőforrásainak megőrzésén túl, annak megújítása is. A célunk éppen ezért egy tudásalapú, innovációra építő, versenyképes és sikeres agrárium megteremtése.“

 

(A képen balról jobbra: Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Dr. Nagy István agrárminiszter, Haász László, az Infobex Kft. ügyvezetője)

 

Szöveg: Fejes Tamás, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.

Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.

 

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június