John Deere előtt álló rendőr mutatja be, amit minden traktorosnak tudnia kell(ene) – videóval

Forrás: magro.hu

Sok konfliktus forrása lehet, hogy a rendszerint lassan haladó mezőgazdasági gépek is közlekednek a közutakon. Az autósok és a motorosok néha túlzóan marasztalják el az agrárium hatékony termeléséhez nélkülözhetetlen gépek vezetőit, de utóbbiak között is vannak, akikre valóban ráfér néhány közlekedési szabály összefoglalója és részletezése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hiánypótló videóval jelentkezett, amit minden magyarországi traktorosnak és gépkezelőnek érdemes megnéznie.

 

A videóból kiderül, hogy milyen járműszerelvényt milyen jogosítvánnyal lehet vezetni, ahogy az is, milyen gyorsan lehet menni, és mikor, milyen jelzéseket kell használni a mezőgazdasági gépekkel történő közlekedés során. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ismertetik, hogy elindulás előtt nem csak azt kell ellenőrizni, hogy vezetheti-e valaki a szerelvényt, de azt is, hogy a szerelvény hatósági engedélye hatósági jelzése érvényes-e. Felhívják a figyelmet arra, hogy a traktorosoknak, mielőtt a mezőgazdasági területről a közútra hajtanának, gondoskodniuk kell a kerekek megtisztításáról.

 

Fontos szabályok a mezőgazdasági gépek közlekedéséhez


Az encsi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő Szabados Gábor rendőr főtörzs zászlós szerint traktornak és a vontatmányának indulás előtt ellenőrizni kell a világítását – ha a vontatott munkagép takarja a vonó jármű lámpáit, akkor azt a pótkocsira vonatkozó lámpákkal kell felszerelni. Továbbá meg kell győződni a fékek, a gumiabroncsok és a kormányzás megfelelő állapotáról is. A közúti közlekedés feltétele ugyanis, hogy a jármű műszaki állapota megfeleljen a biztonságos közlekedés feltételeinek. Lényeges, hogy a videóban bemutatott traktor 40 km/h sebességgel közlekedhet, ám lassú jármű pótkocsiját vontatja, ezért a közúti közlekedésben a maximális sebessége közúton 25 km/h lehet. Ezt a piros rendszám jelzi.

 

Pótkocsi és áruszállítás


Arról is beszámolnak, hogy pótkocsival akkor lehet másik pótkocsit vontatni, ha a forgalmi engedélyébe bejegyezték a vontatásra vonatkozó adatokat. Amennyiben a vontatott munkagép szélesebb, mint a vontató, akkor ezt a szerelvényen az előírásoknak megfelelően, táblával kell jelezni. Továbbá, ha a pótkocsin ömlesztett árut szállítanak, gondoskodni kell annak lefedéséről és arról is, hogy a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg és így elkerülhetőek legyenek a balesetek.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2021. december
2021. november
2021. október
2021. szeptember
2021. augusztus
2021. július
2021. június