Infrás kasza, amely védi a fűben lapuló őzgidákat

Forrás: magyarmezogzadasag.hu

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. A vadriasztó lánc nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárják a termelők. A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE berendezés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.


Az intenzív mezőgazdaság elengedhetetlen eleme a technológia, amelynek különböző innovatív megoldásai az agrárium területein rendre megmutatkoznak. A gépesítés folyamatosan fejlődik, mindig piacra kerül valami új, ahogy történt ez néhány évvel ezelőtt is, a vadvédelem egyik zászlóshajójának tartott rendszer bemutatásával. Itthoni alkalmazása egyelőre továbbra is várat magára…

 

A kaszálások idején különféle vadfajok lapulnak meg a számukra biztonságosnak vélt magas kultúrákban. Nemrég világra jött őzgidák, apróvad és más földön fészkelő madarak fiókáikkal, nyüzsgő vadmalacok pusztulnak el sokasával kaszáláskor, betakarításkor. A traktor vezetője nem veszi észre a vadat, ezért, azok a termelők, akik tekintettel vannak erre a problémára, és szívügyüknek tekintik a vad védelmét, csörgő láncokat erősítenek a munkagépek elé, megriasztva, egyben figyelmeztetve a vadat a közeledő veszélyre.

 

A vadriasztó lánc, azonban nem olyan hatékony, mint ahogyan azt elvárták volna a termelők.


Kaszálás ideje alatt vadvédelem szempontjából a Pöttinger remélhetőleg elhozta a jövőt, hiszen tudniillik, ahogy a mezőgazdász is megköveteli a vad által okozott kárt (vadkárt), úgy a vadgazdálkodó is joggal kérheti a vadban okozott kár kifizetését -- hogy a kettő közül melyik kártípusnak a nyomát lehet könnyebben eltüntetni, nyilván nem kell ecsetelni…

 

A Pöttinger fejlesztette SENSOSAFE rendszer az Agritechnika kiállításon mutatkozott be bő két évvel ezelőtt, ami ráadásul meglehetősen jól sikerült, ugyanis ezüstérmet érő innovációt láttak benne a zsűriző szakemberek.

 

A fejlesztés lényege egy olyan infravörös optikai rendszer, amely a kasza előtti sávot pásztázza és észleli a vad jelenlétét.
SENSOSAFE berendezést is, akárcsak a láncokat, a kaszálógépek elé kell rögzíteni. A két módszer között azonban jelentős különbség mutatkozik, míg a láncnak a riasztás a célja, addig a SENSOSAFE érzékel.

 

Mégpedig úgy, hogy észleli a vad testhőmérsékletét, és valós idejű jelet küld a traktor hidraulikájára, amely rögtön kiemeli a kaszát, megóvva ezzel a vadat.

vissza »
Keresse lapunkat a Facebookon!
Archívum - utolsó megjelent számaink
2020. augusztus
2020. július
2020. június
2020. május
2020. április
2020. március
2020. február